Borelj poručio: EU osuđuje vojnu operaciju Azerbejdžana i prisilno raseljavanje Jermena iz Nagorno-Karabaha

22.09.2023

00:30

0

Povodom postignutog sporazuma o prekidu vatre, Borelj je rekao da očekuje trenutni i potpuni prekid neprijateljstava i poštovanje primirja

Borelj poručio: EU osuđuje vojnu operaciju Azerbejdžana i prisilno raseljavanje Jermena iz Nagorno-Karabaha
Žozep Borelj - Copyright Olivier Matthys, Pool Photo via AP

Prisilno raseljavanje jermenskog civilnog stanovništva iz Nagorno-Karabaha vojnim ili drugim sredstvima naići će na snažan odgovor EU, upozorio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

- Evropska unija osuđuje vojnu operaciju Azerbejdžana protiv jermenskog stanovništva Nagorno-Karabaha i žali zbog žrtava i gubitaka života izazvanih ovom eskalacijom - rekao je Borelj, navodi se u saopštenju EU.

Povodom postignutog sporazuma o prekidu vatre, Borelj je rekao da očekuje trenutni i potpuni prekid neprijateljstava i poštovanje primirja, prenosi agencija Armen pres.

- EU poziva Azerbejdžan da omogući trenutnu i nesmetanu humanitarnu pomoć stanovništvu kome je potrebna, uključujući i potpuno otvaranje koridora Lačin u skladu sa odlukom Međunarodnog suda pravde iz februara i jula 2023 - istakao je Borelj i dodao da su EU i njene države članice spremne da pruže hitnu humanitarnu pomoć.

On je pozvao Jermene iz Bakua i Nagorno Karabaha da se hitno uključe u sveobuhvatan i transparentan dijalog.

- Azerbejdžan snosi odgovornost da osigura prava i bezbednost Jermena iz Karabaha, uključujući njihovo pravo da žive u svojim domovima bez zastrašivanja i diskriminacije. Prisilno raseljavanje civilnog stanovništva vojnim ili drugim sredstvima naići će na snažan odgovor EU - upozorio je Borelj.

On je napomenuo da je EU spremna da preduzme odgovarajuće mere u slučaju daljeg pogoršanja situacije.

- EU ponavlja svoju podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu i Azerbejdžana i Jermenije. Pozivamo Azerbejdžan da ponovo potvrdi svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu Jermenije, u skladu sa Deklaracijom iz Almatija iz 1991. godine * naveo je visoki predstavnik EU.

Kako je dodao, EU je spremna da dalje podržava demokratski izabrane vlasti Jermenije, bezbednost i nastavak demokratskih reformi.

Misija Evropske unije u Jermeniji (EUMA) nastaviće da posmatra i izveštava o bezbednosnoj situaciji duž jermenske strane međunarodne granice sa Azerbejdžanom, dodao je Borelj i pozvao na nastavak pregovora Jermenije i Azerbejdžana o svim nerešenim pitanjima "kako bi se obezbedio dugotrajan mir za dobrobit svih ljudi u regionu".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike