Azerbejdžan poslao nacrt mirovnog sporazuma Jermeniji: Nije potreban poseban dogovor sa Jermenima u Nagorno-Karabahu

21.09.2023

14:31

0

Uključivaće pet tačaka zasnovanih na međunarodnom pravu i obe zemlje će biti obavezne da se ne mešaju u unutrašnje stvari suseda

Azerbejdžan poslao nacrt mirovnog sporazuma Jermeniji: Nije potreban poseban dogovor sa Jermenima u Nagorno-Karabahu
Nikol Pašinjan i Ilham Alijev - Copyright Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Savetnik predsednika Azerbejdžana Elčin Amirbekov optimističan je po pitanju potencijala pregovora između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih separatista iz Nagorno-Karabaha i smatra da oni mogu da dovedu do potpisivanja mirovnog sporazuma između Bakua i Jerevana.

Amirbekov je naglasio i da je azerbejdžanska strana već poslala nacrt tog sporazuma Jermeniji.

- Na sastanku u Jevlahu smo raspravljali o različitim formatima za reintegraciju Jermena iz Karabaha. Verujemo da ovaj dijalog može imati pozitivan uticaj na mirovni proces između Jermenije i Azerbejdžana. Zemlje su započele razgovore o mirovnom sporazumu koji bi mogao da okonča decenije krize i neprijateljstava - izjavio je azerbejdžanski zvaničnik za Skaj njuz Arabia.

Amirbekov je dodao da će mirovni sporazum uključivati pet tačaka zasnovanih na međunarodnom pravu i da će obe zemlje biti obavezne da se ne mešaju u unutrašnje stvari suseda.

- Mi smo već predali nacrt mirovnog sporazuma jermenskoj strani i sada čekamo njihovu reakciju - naglasio je Amirbekov, istovremeno ističući da nije potreban poseban sporazum sa Jermenima iz Karabaha.

U četvrtak su u Jevlahu započeli razgovori između jermenskih separatista i azerbejdžanskih snaga, pri čemu je jermenska strana izvestila da ima još nerazjašnjenih pitanja i da se radi na finalizaciji sporazuma.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike