Lula: Američki emargo Kubi je nezakonit

17.09.2023

09:34

0

Kuba i kritičari ekonomskih sankcija kažu da embargo sprečava i otežava pristup hrani, lekovima i drugim zalihama

Lula: Američki emargo Kubi je nezakonit
Copyright AP Photo/Eraldo Peres

Brazilski predsednik Luis Injasio Lula da Silva izjavio je da je embargo koji su SAD uvele Kubi nezakonit i osudio stavljanje te ostrvske zemlje na listu zemalja sponzora terorizma.

- Kuba je bila zagovornik pravednijeg globalnog upravljanja. I do danas je žrtva nelegalnog ekonomskog embarga. Brazil je protiv bilo kakve jednostrane mere prinude. Odbacujemo uvrštavanje Kube na listu država koje sponzorišu terorizam - rekao je Lula tokom svog obraćanja na otvaranju Samita zemalja u razvoju G77 u Havani.

Bivši američki predsednik Donald Tramp uvrstio je Kubu na spisak država sponzora terorizma, a i pored toga što je administracija njegovog naslednika Džozefa Bajdena ukinula mnoge Trampove mere, još je nije uklonila sa liste.

Lula je to rekao samo nekoliko sati pre nego što je otputovao u Njujork, gde će prisustvovati Generalnoj skupštini UN i imati bilateralne razgovore sa Bajdenom.

Ranije je Kuba izrazila zabrinutost zbog toga što se našla na listi sponzora terorizma i višedecenijskog ekonomskog embarga Vašingtona, koji datira još iz perioda Hladnog rata.

Kuba i kritičari ekonomskih sankcija kažu da embargo sprečava i otežava pristup hrani, lekovima i drugim kritičnim zalihama potrebnih za razvoj.

 

BONUS VIDEO

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike