Putin stao u Trampovu odbranu: Optužbe protiv njega su politički progon, ali je besmislica da je on prijatelj Rusije

12.09.2023

23:02

0

Moskva ne očekuje nikakvu suštinsku promenu u spoljnoj politici SAD u odnosu na Rusiju, bez obzira na to ko će zauzeti Belu kuću nakon izbora sledeće godine, naglasio je ruski lider

Putin stao u Trampovu odbranu: Optužbe protiv njega su politički progon, ali je besmislica da je on prijatelj Rusije
Vladimir Putin i Donald Tramp na samitu G20 2019. godine u Osaki - Copyright AP Photo/Susan Walsh, File

Brojne krivične prijave protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa predstavljaju progon i pokazuju „trulež“ američkog političkog sistema, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

SAD u svom trenutnom stanju „ne mogu da traže pravo da uče druge demokratiji“, rekao je ruski lider u utorak tokom panel diskusije na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

- Stvari koje se dešavaju Trampu su progon političkog konkurenta... O tome se radi. I to se radi pred očima javnosti SAD i celog sveta - dodao je on.

Kontroverza je korisna za Rusiju u smislu da „razotkriva“ Vašington „onakav kakav jeste“, kaže Putin. Američka vlada je odabrala da bude neprijateljski nastrojena prema Moskvi i propagandom je navela svoje stanovništvo da je doživljava kao takvu, tvrdi on.

- SAD demonstriraju ono što su u sovjetsko vreme nazivali „zverskim mrkim pogledom imperijalizma" - našalio se on.

Moskva ne očekuje nikakvu suštinsku promenu u spoljnoj politici SAD u odnosu na Rusiju, bez obzira na to ko će zauzeti Belu kuću nakon izbora sledeće godine, rekao je ruski predsednik.

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File
Tramp i Putin

- Tramp je optužen da ima posebne odnose sa Rusijom, što je potpuna glupost i besmislica. On je bio predsednik koji je uveo najviše sankcija Rusiji - rekao je Putin.

Američke elite Rusiju uglavnom doživljavaju kao egzistencijalnog neprijatelja, smatra Putin. Zemlja takođe ima prijatelje u SAD, koji žele dobre odnose i dele stavove Rusije o tradicionalnim vrednostima, dodao je predsednik, ali se ti glasovi potiskuju.

Otkako je napustio funkciju, Tramp je optužen za brojne zločine i na saveznom i na državnom nivou, u rasponu od petljanja u izbore, preko podsticanja nereda na Kapitolu 6. januara do finansijskih nepravilnosti.

Biznismen koji je postao političar, koji se smatra favoritom za republikansku nominaciju za predsednika, rekao je da se njegovi pravni problemi svode na „lov na veštice“ koji sprovode njegovi protivnici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike