Američki naučnik zarobljen u pećini u Turskoj skoro stigao do površine: Biće spasen do sutra ujutru!

11.09.2023

20:20

0

Više od 150 spasilaca iz Turske i drugih zemalja danima radi na njegovom spasavanju iz treće najdublje pećine u Turskoj

Američki naučnik zarobljen u pećini u Turskoj skoro stigao do površine: Biće spasen do sutra ujutru!
Copyright Turkish Government Directorate of Communications via AP

Američki speleolog Mark Diki koji je ostao zarobljen na više od 1.000 metara ispod zemlje u južnoj Turskoj stigao je danas na oko 180 metara od površine zemlje i očekuje se da će biti spasen do sutra ujutru. 

- Ne mogu da kažem tačno vreme kada će on izaći iz pećine, ali pretpostavljam da će to biti noćas ili sutra ujutru, ako sve bude kako treba - rekao je koordinator Komisije za spasavanje iz pećina Tulga Sener, a prenosi Rojters.

Speleološka organizacija Turske saopštila je na mreži X da je Diki trenutno na oko 180 metara ispod ulaza u pećinu i da će se tu odmoriti pre nego što nastavi dalje.

Sener je istakao da je Dikijevo zdravstveno stanje dobro, ali da nije u stranju da se hrani na usta, pa umesto toga hranljive materije unosi intravenoznim putem.

Diki (40) je bio u međunarodnoj istraživačkoj ekspediciji u pećini Morca u planinama Taurus u turskoj provinciji Mersin, kada je navodno počeo da pati od gastrointestinalnog krvarenja na dubini od 1.040 metara.

Više od 150 spasilaca iz Turske i drugih zemalja danima radi na njegovom spasavanju iz treće najdublje pećine u Turskoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike