Operacija spasavanja Amerikanca iz pećine u Turskoj biće veoma složena: Mogla bi da potraje čak dve nedelje

09.09.2023

17:20

0

U trenutnoj operaciji spasavanja aktivno učestvuju timovi spasilaca iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Poljske i Turske

Operacija spasavanja Amerikanca iz pećine u Turskoj biće veoma složena: Mogla bi da potraje čak dve nedelje
Copyright Turkish Government Directorate of Communications via AP

Spasioci iz Evrope stigli su u Tursku kako bi pomogli u operaciji spasavanja američkog istraživača Marka Dikija, koji se nalazi u pećini skoro 1.000 metara ispod površine.

Marku Dikiju, iskusnom američkom speleologu u 40-im godinama, neočekivano je pozlilo dok je bio na ekspediciji u pećini Morka, smeštenoj u južnim turskim planinama Taurus, navela je Evropska speleospasilačka organizacije.

U trenutnoj operaciji spasavanja aktivno učestvuju timovi spasilaca iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Poljske i Turske, prema izvještaju Glasa Amerike.

Potpredsednik Evropske speleospasilačke organizacije, Verner Zagler, ističe da su za sada imali sreće u vezi sa stanjem Marka. Na fotografijama se čini da je u relativno dobrom zdravstvenom stanju, iako ima unutarnje krvarenje u stomaku. Zagler izražava nadu da će se Markovo zdravstveno stanje ostati stabilno kako bi se olakšalo njegovo prenošenje.

Zagler takođe naglašava da će, ukoliko bude potrebno koristiti nosila, to biti poseban izazov zbog uskih prolaza unutar pećine. Predložena opcija je da, ako Mark bude u stabilnom zdravstvenom stanju, samostalno prođe kroz te uske prolaze bez upotrebe nosila. Ovo bi ubrzalo operaciju, iako će, ako nosila budu neophodna, prolazi morati da budu prošireni korišćenjem alata poput čekića, testera, pa čak i eksplozivnih sredstava kako bi se omogućilo prenošenje pacijenta.

Turkish Government Directorate of Communications via AP
 

Dodatni izazov u operaciji je dubina same pećine, koja iznosi više od 1.000 metara, kako ističe Zagler. Što se tiče vremenskog okvira za transport Marka Dikija, on napominje da to zavisi od odobrenja lekara. Ako Mark bude sposoban za samostalno kretanje, možda će biti izvučen za tri do četiri dana, dok bi operacija s nosilima mogla da potraje između 12 i 14 dana.

Diki je bio član ekspedicije čiji je cilj bilo istraživanje pećinskog sistema Morka, koji je dubok 1.276 metara, ali se razboleo na pola puta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike