Rusija ništa ne prepušta slučaju: Postavljaju se vojne baze u blizini granice NATO članice (FOTO)

10.09.2023

23:16

0

Tri velike zgrade su brzo podignute u ruskoj divljini na granici sa Finskom, a koristi ih ruska arktička streljačka brigada

Rusija ništa ne prepušta slučaju: Postavljaju se vojne baze u blizini granice NATO članice (FOTO)
vladimir putin - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP

Rusija je nedavno počela da uređuje svoje vojne baze oko 50 kilometara od finske granice, istočno od opštine Sala u Laponiji, piše finski javni servis "Yle".

Satelitski snimci koje je objavio "Yle" prikazuju, kako navodi taj medij, novoizgrađene objekte za održavanje i skladištenje opreme u garnizonu Alakurti i vojnom depou u gradu Petrozavodsku, odakle se sve veći broj opreme premešta u Ukrajinu.

 

 

Tri velike zgrade su brzo podignute u ruskoj divljini na granici sa Finskom, a koristi ih ruska arktička streljačka brigada.

U članku se navodi da su ovi građevinski projekti prvi opipljivi znak da je Rusija ponovo počela da investira u vojne baze u blizini finske granice, posle mnogo godina.

Finski ministar odbrane Anti Hakanen rekao je da promene uočene na satelitskim snimcima ne predstavljaju pretnju za Finsku.

Major finske vojske u penziji Marko Eklund veruje da će prioritetni zadatak vojnog skladišta u Petrozavodsku verovatno biti servisiranje opreme i snabdevanje ukrajinskog fronta.

Nakon pristupanja Finske NATO 4. aprila, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je planove za jačanje svojih oružanih snaga u blizini finske granice, podseća finski javni servis.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike