Poljanski: Postoji rizik od direktnog sukoba NATO-a i Rusije; Dve osobe poginule tokom granatiranja u Zaporoškoj oblasti

02.09.2023

16:45 >> 23:28

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Poljanski: Postoji rizik od direktnog sukoba NATO-a i Rusije; Dve osobe poginule tokom granatiranja u Zaporoškoj oblasti
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Libkos/Alexei Alexandrov/P Photo/Mykola Tys

U toku je 556. dan rata u Ukrajini.

Snage Кijeva nastavljaju da dronovima napadaju oblasti na teritoriji Rusije, a ruska PVO uspešno odbija te napade.

Ruska vojska odbija pokušaje ukrajinskih jedinica da probiju liniju odbrane kod Artjomovska i na drugim delovima fronta.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

23.27 - Dve osobe su poginule, pet je povređeno tokom granatiranja preduzeća u Zaporoškoj oblasti od strane Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je predstavnik operativnih službi regiona.

22.34 - Savremeni kompleksi „Tor-M2“ štite nebo iznad LNR

Savremeni raketni kompleksi „Tor-M2“ aktivno štite vazdušni prostor na liniji fronta u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je za Sputnjik komandant jedinice tih raketnih kompleksa, s pozivnim imenom „Direktor“.

Reč je o kompleksu proizvedenom 2022. godine, veoma je pouzdan i efikasan, rekao je komandant.

On je dodao da je kompleks usavršen u odnosu na prethodnu verziju i da ima niz prednosti, jer može da pogađa različite ciljeve, od bespilotnih letelica, do avijacije i krstarećih raketa.

21.21 - Poljanski: Postoji rizik od direktnog sukoba NATO-a i Rusije

Prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski izjavio je tokom razgovora sa korisnicima društvene mreže Tviter da postoji rizik od direktnog sukoba između NATO-a i da je situacija je veoma opasna. 

AP Photo/John Minchillo, Pool
 

"Nije na nama da procenjujemo verovatnoću ovog scenarija. Mnogo puta smo upozoravali da je situacija veoma opasna i da postoji veliki rizik od direktnog sukoba između Rusije i NATO-a", rekao je Poljanski, zamoljen da prokomentariše reči američkog voditelja Takera Karlsona o perspektivi rata između SAD i Rusije sledeće godine, prenosi RIA.

Skrenuo pažnju na to da je NATO veoma umešan u rat u Ukrajini, kao i da Alijansa Kijevu obezbeđuje obaveštajne podatke sa satelita, oružje i municiju.

"Sve osim ljudstva. Ali ne znamo sa sigurnošću – jer ima mnogo znakova da postoje neki instruktori, plaćenici, a o pogibijama određenih ljudi na vrlo misteriozan način saopštavanju njihovim porodicama generali i oficiri NATO-a. Sve ovo izaziva velike sumnje", rekao je diplomata i dodao da se ne može isključiti da učestvuju u određenim aktivnostima u Ukrajini. 

20.30 - Zelenski o hapšenju biznismena

Zelenski je odgovorio na hapšenje ukrajinskog biznismena i milijardera Igora Kolomojskog. Šef države je obećao da će nastaviti da bude veoma oštar da zaustavi postupke prekršilaca zakona.

„ Neće više biti godina „uobičajenog posla“ za one koji su opljačkali Ukrajinu “, tvrdi on.

19.46 - Sprečen novi ukrajinski napad dronom na Belgorodsku oblast Rusije.

18.30 - Ukrajinska vojska ispalila 32 projektila

Ukrajinska vojska ispalila je 32 projektila, među kojima je i pet kasetnih, na Donjeck i Gorlovku, saopštila je administracija Donjecke Narodne Republike.

16.29 - Zelenski: Trupe napreduju sa kontraofanzivom protiv ruskih snaga

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski danas je izjavio da vojne trupe napreduju u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, demantujući zapadne zvaničnike koji tvrde da Ukrajina sporo zauzima teritorije.

Tokom dugo najavljivane kontraofanzive, koja traje već gotovo tri meseca, zauzeto je više od desetak sela, ali nijedan veći grad, prenosi Rojters.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

15.16 - Svetska banka dodelila Ukrajini 232 miliona dolara

Svetska banka dodelila je Ukrajini 232 miliona dolara za vanrednu obnovu stambenih objekata, saopštilo je Ministarstvo za reintegraciju Ukrajine.

- U okviru projekta "Remont stambenih objekata radi obnove prava i mogućnosti ljudi" više od 100.000 ukrajinskih porodica dobiće pomoć za obnovu stanova - navedeno je u saopštenju.

14.31 - Bivši sponzor Zelenskog optužen za pranje novca! Oligrahu Igoru Kolomojskom ponuđeno da bira šta će biti s njim pre suđenja

Ukrajinske vlasti su obavestile oligarha Igora Kolomojskog, čija je podrška pomogla Vladimiru Zelenskom da obezbedi mesto predsednika, da je osumnjičen za prevaru i pranje novca u toku intenzivnog rata Kijeva protiv raširene korupcije.

14.07 - Otkazan poziv Rusiji, Belorusiji i Iranu na dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu

Nobelova fondacija saopštila je danas da, ipak, neće pozvati ambasadore Rusije, Belorusije i Irana na ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu.

13.31 - Jedan civil je poginuo a dvoje je ranjeno kada su ukrajinske snage gađale selo Urazovo u Belgorodskoj oblasti iz višecevnog bacača raketa, saopštio je gubernator te ruske oblasti Vjačeslav Gladkov.

AP Photo/Libkos
 

13.02 - Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Iznad Belgorodske oblasti uništen je ukrajinski dron, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov precizirao je da je bespilotna letelica oborena iznad Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti.

Prema prvim informacijama, nema žrtava, pričinjena je manja šteta na privatnom objektu.

Takođe je saopštio da su Oružane snage Ukrajine dva puta izvele napad dronom na selo Dolgo u Valujskom okrugu Belgorodske oblasti. Nema žrtava, pričinjena je manja materijalna šteta na privatnom objektu i na infrastrukturnom objektu za vezu.

12.03 - Četiri osobe povređene u granatiranju Donjecka

Četiri osobe su povređene u ukrajinskom granatiranju Donjecka, saopštio je gradonačelnik Aleksij Kulemzin na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, pogođen je i dečji vrtić, prenosi list Izvestija.

9.43 - Presretnuta dva drona iznad Belgorodske oblasti

Iznad Belgorodske oblasti jutros su presretnuta dva ukrajinska drona, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.Tako je sprečen novi pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronovima na teritoriji Rusije.

AP Photo/Roman Chop
 

 

8.23 - U ukrajinskom grantiranju Kurske oblasti povređena žena

U ukrajinskom grantiranju sela Uspenovka u Kurskoj oblasti, u Rusiji, povređena je žena, saopštio je gubernator Roman Starovojt.

Ispaljene su tri granate, a na jednoj od kuća razbijena su stakla, napisao je Starovojt na Telegramu. 

Kurska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

7.15 - "Broj napada će biti povećan"

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da će broj napada ukrajinskim bespilotnim letelicama na teritoriju Rusije biti povećan.

On je ujedno i ponovio stav ukrajinskih vlasti da trenutno nije moguće voditi mirovne pregovore sa Rusijom objasnišvi da bi to predstavljalo kapitulaciju Ukrajine.

7. 00 - Ruski sistemi PVO oborili dve mete iznad Belgorodske oblasti

Ruski sistemi PVO oborili su dve vazdušne mete iznad Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Gladkov.

Operativne službe su izašle na lice mesta. Prema prvim informacijama, nema žrtava i nije pričinjena materijalna šteta.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike