Kijev pojačava napade dronovima na teritoriju Rusije; sednica SB UN o Ukrajini 20. septembra

01.09.2023

16:04

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Kijev pojačava napade dronovima na teritoriju Rusije; sednica SB UN o Ukrajini 20. septembra
Ilustracija - Copyright Russian Defense Ministry Press Service photo via AP Profimedia

U toku je 555. dan rata u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe na više delova fronta, a ruske snage uspešno odbijaju pokušaje snaga Кijeva da probiju njihovu odbranu.

Ruska PVO je neutralisala ukrajinski dron u Podmoskovlju.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

23.57 - Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini 20. septembra

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini biće održana 20. septembra, a glavna tema zasedanja, kako se navodi na sajtu organizacije, biće podrška miru i bezbednosti te zemlje.

19.54 - Broj napada dronovima na Rusiju biće povećan

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da će broj napada ukrajinskim bespilotnim letelicama na teritoriju Rusije biti povećan.

On je ujedno i ponovio stav ukrajinskih vlasti da trenutno nije moguće voditi mirovne pregovore sa Rusijom objasnišvi da bi to predstavljalo kapitulaciju Ukrajine.

18.46 - Ukrajinci pojačavaju napade

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da će broj napada ukrajinskim bespilotnim letelicama na teritoriju Rusije biti povećan.

On je ujedno i ponovio stav ukrajinskih vlasti da trenutno nije moguće voditi mirovne pregovore sa Rusijom objasnišvi da bi to predstavljalo kapitulaciju Ukrajine.

18.30 - Uništena danska haubica

Prvo potvrđeno uništenje samohodne haubice Caesar na šasiji Tatra T815 (8x8) koja je ukrajinskoj armiji isporučena iz Danske.

 

 

16.03 - Na DNR ispaljeno više od 560 komada kasetne municije NATO kalibra 155 mm

Ukrajinske snage su od početka avgusta na teritoriju DNR ispalile preko 560 komada kasetne municije NATO kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.

Usled granatiranja ukrajinskih snaga od 1. januara ove godine u DNR je poginulo 55 civila, uključujući šestoro dece, piše Sputnjik. Za isti period ranjeno je 198 ljudi, među kojima i 19 dece.

14.48 - Granatiran tržni centar u Donjecku, ranjeno 10 osoba

Ukrajinske snage granatirale su tržni centar u Donjecku, saopštio je danas gradonačelnik Aleksij Kulemzin.

Tom prilikom ranjeno je 10 osoba, među kojima i šestogodišnje dete, navelo je predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju. 

13.52 - Budanov: Napad na vazdušnu bazu u Pskovu pokrenut unutar Rusije

Napad dronovima na vazdušnu bazu u ruskom gradu Pskovu u utorak pokrenut je unutar Rusije, izjavio je danas šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

On, međutim, nije naveo da li su napad izveli ukrajinski ili ruski operativci.

- Delujemo sa ruske teritorije - rekao je Budanov za portal "War Zones", prenosi BBC.

13.33 - Još dva teretna broda napustila luku Odesa kroz privremeni koridor

Još dva teretna broda isplovila su iz luke Odesa kroz privremeni koridor, saopštio je danas potpredsednik Ukrajine Oleksandar Kubrakov.

Reč je o trećem i četvrtom tranzitu iz ukrajinskih luka na Crnom moru otkako se Rusija povukla iz sporazuma o žitu, prenosi Rojters.

13.24 - Kremlj: Zapadni objekti za proizvodnju oružja u Ukrajini biće meta ruske vojske

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je danas da će u Ukrajini svaki zapadni objekat za proizvodnju oružja, koje se koristi protiv Rusije, biti meta ruske vojske.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 

Peskov je kazao da Kremlj negativno gleda na odluku britanskog proizvođača oružja "BAE Systems" da otvori bazu u Ukrajini, prenosi Rojters.

- Naravno, svaki objekat za proizvodnju oružja, posebno onog koje se koristi protiv nas, postaje objekat od posebnog interesa za našu vojsku - rekao je Peskov u razgovoru sa novinarima.

13.13 - Šef Roskosmosa: Strateški raketni kompleks "Sarmat" stupio u borbeno dežurstvo

Posada strateškog raketnog sistema "Sarmat" stupila je u borbeno dežurstvo, saopštio je danas šef "Roskosmosa" Jurij Borisov.

12.37 - Švajcarska pristala da proda 25 "leoprada" Nemačkoj, obećano da neće biti isporučeni Ukrajini

Komisija Senata Švajcarske za bezbednosnu politiku podržala je predlog vlade da se Nemačkoj proda 25 tenkova "leopard 2" koji potom neće biti isporučeni Ukrajini, rekli su za Sputnjik u pres-službi komiteta.

Prethodno je komitet objavio saopštenje u kojem se navodi da se većina saglasila sa predlogom vlade da se prestane sa upotrebom 25 od 96 tenkova "leopard" koje poseduje švajcarska vojska i da se dozvoli njihova prodaja proizvođaču.

Nemačka je obećala da tenkovi neće biti poslati u Ukrajinu.

12.18 - Peskov: Sastanak Putina i Erdogana 4. septembra u Sočiju

Profimedia
 

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastaće se 4. septembra u Sočiju, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Pregovori će biti održani u ponedeljak, u Sočiju. To će biti sredinom dana - rekao je Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

12.09 - Rusija neće pristati na deklaraciju G20 ako ne odražava njen stav o krizama

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija neće pristati na usvajanje Deklaracije na samitu G20 u Nju Delhiju 9. i 10. septembra ako taj dokument ne odražava stav Rusije o globalnim krizama.

Lavrov je na sastanku sa studentima i nastavnicima Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose MGIMO istakao da je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu rekao da su neprihvatljivi onlajn sastanci o formuli mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog koji su održani u avgustu, preneo je Rojters.

Rusija ne želi da eliminiše dolar, rekao je Lavrov, navodeći da same SAD više ne obezbeđuju da dolar zadrži svoju ulogu dominantne svetske valute, preneo je TASS.

10.46 - Rusija, Belorusija i Iran ponovo pozvani na dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu

Rusija i Belorusija ponovo su pozvane na dodelu Nobelove nagrade u Stokholmu, nakon što su prošle godine izostavljene zbog rata u Ukrajini, saopštila je Nobelova fondacija.

Angela Weiss/Pool Photo via AP, File
 

10.18 - Ruska vojska uništila čamac sa ukrajinskim vojnicima kod Hersona

Ruski vojnici su kod Hersona uništili čamac sa ukrajinskim vojnicima, rekao je Sputnjiku dobro obavešteni izvor.

- Jedinice grupe snaga "Dnjepar" su na pravcu Hersona uništile čamac i likvidirale šest ukrajinskih vojnika, uništen je i minobacač kalibra 120 milimetara i municija, kao i tri ukrajinska vojnika - rekao je sagovornik.

Osim toga, u rejonu hersonskih ostrva u delti Dnjepra ruski vojnici su porazili dve pozicije ukrajinske vojske i ubijeno je 13 vojnika. U pravcu Kahova su jedinice grupe snaga „Dnjepar“ onesposobile jedinice ukrajinske vojske, likvidirali osam vojnika i uništile tri automobila.

9.53 - Zelenski: Nema mira ako Ukrajina ne povrati kontrolu nad Krimom

U Ukrajini ne može biti „održivog mira“ ako Kijev ne povrati kontrolu nad Krimom, Donbasom i drugim teritorijama koje je okupirala Rusija, saopštio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Zelenski je to rekao na poslovnom forumu Evropske kuće Ambrozeti u Italiji, prenosi Gardijan.

List dodaje da su ruski i međunarodni zvaničnici saopštili da trenutno nema izgleda za direktne mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije, jer rat i dalje besni, a Kijev pokušava da povrati teritoriju kroz kontraofanzivu.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

9.42 - Rusija traži garancije da bi prehrambeni sporazum ponovo počeo da funkcioniše

Novi paket koji su Turska i UN predložile kako bi se obnovio prehrambeni sporazum ne garantuje povratak Rusije u taj sporazum, predstoji veliki rad na prevazilaženju prepreka za ruski izvoz prehrambenih proizvoda, a Moskva u pregovorima zahteva garancije, rekao je za Sputnjik izvor koji učestvuje u pregovorima.

- U medijima možemo da vidimo da ovi novi predlozi o prehrambenom sporazumu mogu garantovati povratak Rusije u Crnomorsku inicijativu. To je lažno viđenje, jer će biti mnogo posla kako bi se uklonile sve prepreke za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i da se zadovolje očekivanja Rusije - rekao je sagovornik.

9.31 - Ukrajina: U ruskom napadu na Viničku oblast ima žrtava, utvrđuje se tačan broj

U ruskom napadu krstarećim raketama tokom noći na Viničku oblast u centralnoj Ukrajini ima žrtava, ali se još utvrđuje njihov tačan broj, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

Načelnik oblasti Serhij Borzov napisao je na Telegramu da su ruske snage napale privatno preduzeće krstarećim raketama dugog dometa, navodeći da je u napadu oštećena i imovina, prenosi Rojters.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su oborile jednu od dve krstareće rakete.

8.38 - Politiko: Ukrajina dobija 10 američkih tenkova ovog meseca

Profimedia
 

Kijev će dobiti 10 američkih tenkova "abrams" sredinom septembra, piše "Politiko" pozivajući se na neimenovanog predstavnika Pentagona. Tenkovi se trenutno nalaze u Nemačkoj i kada se završi remont biće prebačeni u Ukrajinu.

Kako se navodi, zapadni zvaničnici se nadaju da će im ta tehnika omogućiti da steknu prednost u kontraofanzivi.

SAD su Ukrajini obećale ukupno 31 tenk "abrams".

8.22 - Bivši zvaničnik NATO-a: F-16 neće promeniti situaciju na bojnom polju

Isporuke lovaca F-16 neće pomoći Kijevu da dramatično promene situaciju na bojnom polju, smatra bivši predsednik vojnog komiteta NATO, glavni inspektor Bundesvera Harald Kujat.

- Da li postoji oružje uz čiju pomoć bi Ukrajina mogla da promeni svoju stratešku poziciju? Sve do sada isporučeno oružje bilo je navodno ono koje može da preokrene situaciju, tenkovi, haubice, sve je bilo takvo oružje. Sledeće što treba da promeni stanje stvari su lovci F-16... naravno, to će biti pojačanje, ali ruski odbrambeni sistemi su izuzetno efikasni. Mislim da se Zapadu neće dopasti ako F-16 avioni budu padali. Tako da se može reći da ni oni neće biti "gejmčejndžeri" - rekao je Kujat u intervju za švajcarski list "Veltvohe".

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

 

7.29 - Oboren dron u pokušaju da napadne Moskvu, dronovi napali grad Kurčatov

Ukrajinski dron pokušao je jutros da napadne Moskvu, ali ga je oborila ruska PVO, dok su u napadu dronova na grad Kurčatov u Kurskoj oblasti oštećene jedna upravna i jedna stambena zgrada, saopštili su ruski zvaničnici.

7.15 - Sobjanin: Kijevski režim pokušava da izvede terorističke napade

Vlasti ruske prestonice, zajedno sa Ministarstvom odbrane Rusije, u stanju su da za jedan dan opreme položaje PVO, izjavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

- Tokom proteklih nekoliko nedelja, na zahtev Ministarstva odbrane, smo zaista za dan pravili nove objekte PVO. Ponekad asfalt ne stigne ni da se ohladi, a već dejstvuju rakete koje obaraju dronove - rekao je Sobjanjin.

Кako je dodao, ove godine je u Moskvi urađeno mnogo kako bi se grad zaštitio od bespilotnih letelica. Sobjanjin je istakao da kijevski režim gotovo svakodnevno pokušava da izvede terorističke napade.

7.00 - Danilov: Ukrajinska vojska nije dovoljno velika

Ukrajinska vojska nije dovoljno velika da bi se moglo govoriti o gubicima od 70.000 ljudi, rekao je Aleksej Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu u intervjuu nemačkom listu Velt.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike