Novi udar na pravoslavlje: Letonska televizija zabranila emitovanje službi zbog pominjanja patrijarha Kirila

31.08.2023

13:23

0

LTV je do sada prikazivao verske službe četiri najveće hrišćanske crkve u zemlji

Novi udar na pravoslavlje: Letonska televizija zabranila emitovanje službi zbog pominjanja patrijarha Kirila
Copyright Profimedia

Letonski javni servis odbija da ubuduće emituje pravoslavna bogosluženja zbog povezanosti lokalnog pravoslavlja sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Ova zabrana je uvedena nakon što je na jednom od emitovanih snimaka primećeno da su se monahinje molile za ruskog patrijarha Kirila.

Javni servis LTV je otkrio molitvu za Kirila tokom snimanja pravoslavne službe u manastiru Svete Trojice Sergija u Valgundi, piše lokalni mediji koji istuču da je "kontroverzno moliti se za ruskog patrijarha zbog njegove podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu".

Kao odgovor, LTV je odlučio da obustavi emitovanje svih pravoslavnih bogosluženja. Prema rečima glavne urednice LTV, molitva za patrijarha Kirila protivreči vrednostima LTV-a, ali i stavu uredničkog odbora. 

- Kategorički osuđujemo ruski rat u Ukrajini. Stoga u ovom trenutku smatramo potpuno neprihvatljivim nastavljanje emitovanje pravoslavnih bogoslužbi u kojima se čuju molitve za patrijarha Kirila - rekla je ona, ističući da se javni servis ne protivi pravoslavnim hrišćanima: 

- Ni na jedan način ne zabranjujemo pravoslavcima da praktikuju svoju religiju. Poštujemo sve religije. U svakom slučaju, to ne znači da ćemo u nekom trenutku prestati sa emitovanjem ekumenskih službi ili nečeg sličnog.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Patrijarh Kiril

Letonska pravoslavna crkva je odgovorila da je reč o grešci. Međutim, Nikita Andrejevs, koji radi na teološkom odeljenju Univerziteta u Letoniji, kaže da je teorijski obavezno pominjati patrijarha tokom crkvenih službi, iako ističe da postoje izuzeci.

Teolog veruje da pravoslavna crkva u Letoniji nije uspela da ubedi javnost da nije povezana sa Moskvom i njenom agresijom, kako je izjavio za LTV, napominjući da mu je žao pravoslavnih vernika.

- Najgore u vezi celog ovog procesa jeste što obične ljude, bez obzira na politička verovanja i slično, stavljamo sve u isti koš - kazao je on.

LTV je emitovao verske službe četiri najveće hrišćanske crkve u zemlji: luteranske, katoličke, pravoslavne i baptističke. Nakon 24. februara javni servis je dobio potvrdu da prilikom službi neće biti pominjanja patrijarha Kirila, ali kako to nije ispoštovano, servis je odlučio da obustavi emitovanje pravoslavnih službi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike