Kremlj priznao da istražuje mogućnost da je avionska nesreća u kojoj je Prigožin stradao izazvana namerno

30.08.2023

13:12

0

U toku razmatranja različitih verzija događaja, izjavio je Peskov

Kremlj priznao da istražuje mogućnost da je avionska nesreća u kojoj je Prigožin stradao izazvana namerno
Copyright Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saoštio je u sredu da se istraga o avionskoj nesreći koja se dogodila prošle nedelje, a u kojoj je poginuo šef grupe Vagner Evgenije Prigožin, bavi ozbiljnom mogućnošću da je uzrok ovog tragičnog incidenta bio nameran.

Obraćajući se novinarima, Peskov je rekao da su u toku razmatranja različitih verzija događaja, uključujući i teoriju namernog akta nasilja.

- Očigledno je da se razmatraju različite verzije, uključujući i verziju - znate o čemu govorimo, recimo, namernog zverstva - rekao je novinarima portparol Kremlja.

Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

Takođe je istaknuto da istraga o nesreći aviona pod jurisdikcijom ruskih vlasti i da međunarodna istraga nije relevantna.

Nedelju dana ranije Ruski istražni komitet je potvrdio smrt Evgenija Prigožina, vođe Vagnerovih plaćenika, koji je stradao 23. avgusta u avionskoj nesreći u Tverskoj oblasti, nedaleko od Moskve. Komitet je saopštio da su forenzičkim metodama identifikovana tela svih deset osoba pronađenih na mestu nesreće i da se identitet poklapa sa manifestom leta.

Istovremeno, Kremlj je negirao bilo kakvu povezanost ili umešanost u ovu nesreću.

Profimedia
 

Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo Ujedinjenih nacija (ICAO) izjavila da je let iz Moskve ka Sankt Peterburgu bio domaći let, što znači da se ne ne mogu primeniti međunarodna pravila iz poznatog Aneksa 13.

Prethodno su Prigožin i njegova plaćenička grupa bili uključeni u pobunu protiv ruskih vojnih komandanata, tokom koje su preuzeli kontrolu nad gradom Rostov na Donu na jugu zemlje, ali su se nakon nekog vremena povukli ka svojim bazama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike