Bela kuga hara Španijom: Zbog pada nataliteta u poslednjih pet godina u škole upisano 300.000 manje dece

28.08.2023

19:55

0

Tako kriva rađanja sugeriše da će se zatvaranje škola povećati u narednim godinama

Bela kuga hara Španijom: Zbog pada nataliteta u poslednjih pet godina u škole upisano 300.000 manje dece
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zbog pada nataliteta u Španiji je u poslednjih pet godina 300.000 dece manje, kako u ustanovama predškolskog uzrasta, tako i u osnovnim školama.

Kumulativni pad nataliteta u poslednjih pet godina doveo je do toga da javne škole izgube 304.359 učenika ili u uzrastu od tri do šest godina 145.071 učenika manje, a broj osnovnoškolaca (od šest do 12 godina) umanjen je za 159.288, preneo je Pais.

Napominje se da je ubrzan pad takozvanog drugog ciklusa dečjeg obrazovanja, pa ih je samo prošle godine manje za 41.061 učenika, što će se, po svemu sudeći, nastaviti.

Tako kriva rađanja sugeriše da će se zatvaranje škola povećati u narednim godinama. Napominje se da je disproporcija u zatvaranju i otvaranju škola delom posledica činjenice da je javna mreža mnogo više uspostavljena u ruralnim sredinama pogođenim depopulacijom, nego privatna, koja je zapravo urbana.

Privatni centri takođe imaju tendenciju da nude ne samo predškoslko obrazovanje i osnovne škole, već i srednje škole, što im je prošle godine dovelo 34.324 učenika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike