Detalji rekordne zaplene drige u Španiji! Paketići sa kukastim krstom i oznakama Hitlera nađeni među bananama

25.08.2023

23:56

0

Narkotici su bili sakriveni u sanducima za banane u rashladnom kontejneru, dok su na paketima nađeni logotipi više od 30 evropskih kriminalnih grupa

Detalji rekordne zaplene drige u Španiji! Paketići sa kukastim krstom i oznakama Hitlera nađeni među bananama
najveća zaplena kokaina u Španiji - Copyright Profimedia

Španska policija zaplenila je rekordnu količinu droge, tačnije 9,5 tona kokaina skrivenog u kontejneru za transport banana iz Ekvadora, nakon čega je saopšteno da je ovo "udar bez presedana za jednu od najvećih kriminalnih organizacija na svetskom nivou u distribuciji kokaina".

Narkotici, koji su zaplenjeni u sredu u južnoj luci Alhesiras, bili su sakriveni u sanducima za banane u rashladnom kontejneru, dok su na paketima nađeni logotipi više od 30 evropskih kriminalnih grupa koje su bile predodređene da preuzmu teret.

Mnogi paketi su bili označeni kukastim krstom i rečju "Hitler", slično pošiljci kokaina koja je presretnuta u Peruu na putu za Belgiju u maju ove godine.

Profimedia
 

Droga je stigla iz Gvajakila, ekvadorskog lučkog grada poznatog kao odskočna daska za južnoameričku drogu koja je krenula ka Sjedinjenim Državama i Evropi.

Organizacija koja je preuzela transport mogla je da šalje 40 kontejnera mesečno u Evropu zahvaljujući ogromnoj komercijalnoj mreži, a koristila je i severozapadnu luku Vigo, rekli su istražitelji i dodali da su organizacije poslovale preko međunarodne kompanije za trgovinu bananama sa sedištem u ekvadorskoj luci Mačala.

- Odatle su robu u pomorskim kontejnerima slali u različite kompanije u našoj zemlji koje kontrolišu članovi same kriminalne mreže - navodi se u saopštenju.

Ekvador ključni igrač u regionalnoj trgovini

U poslednjih nekoliko godina, Ekvador je postao ključni igrač u regionalnoj trgovini kokainom, jer se trgovina drogom iz Kolumbije i Perua širi u zemlje okolo planinskog venca Andi, koristeći prednost slabe bezbednosti u lukama na njenoj pacifičkoj obali.

 

Profimedia
 

Trgovina ćilimima je podstakla talas nasilja. Stopa ubistava u Ekvadoru od 2018. učetvorostručila se, kidnapovanja su rasprostranjena, a niz sukoba između rivalskih narko-bandi odneo je najmanje 430 života u ekvadorskim zatvorima od 2021. godine.

Blizina Španije severnoj Africi, ključnom izvoru hašiša, i njene bliske veze sa bivšim kolonijama u Latinskoj Americi, glavnom svetskom regionu za proizvodnju kokaina, učinile su je portalom za šverc droge u Evropu.

Bonus video:

MUP Srbije

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike