Rusija spremna da se vrati diskusiji o sporazumu o žitu; Eksplozije su odjeknule u Harkovskoj oblasti

02.08.2023

21:49 >> 00:52

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Rusija spremna da se vrati diskusiji o sporazumu o žitu; Eksplozije su odjeknule u Harkovskoj oblasti
Ilustracija - Copyright AP Photo/Libkos/Efrem Lukatsky Profimedia

U toku je 524. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Vašington će uskoro Kijevu snabdevati tenkove Abrams sa manje naprednom elektronikom i bez oklopa od osiromašenog uranijuma. Ova odluka se objašnjava željom da se ubrza obuka Oružanih snaga Ukrajine. 

Imovina ukrajinskog biznismena Ahmetova u Ruskoj Federaciji uhapšena je u slučaju finansiranja terorizma, piše Komersant. 

Kijev je pristao da koristi hrvatske luke za tranzit žita, rekao je Kuleba. 

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

00.10 - Zaharova ambasadoru SAD u UN: Vaše intrige su razlog zašto Sporazum o žitu ne funkcioniše

23.59 - Stalna predstavnica SAD u UN: Rusija spremna da se vrati diskusiji o sporazumu o žitu

Stalna predstavnica SAD u UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je da su „države obaveštene” o navodnoj spremnosti Ruske Federacije da se vrati diskusiji o sporazumu o žitu.

„Rečeno nam je da su oni (Rusi) spremni da se vrate razgovorima“, rekla je ona na konferenciji za novinare povodom preuzimanja SAD predsedavanjem Savetom bezbednosti UN u avgustu.
„Još nisam videla nijedan dokaz za to", istakla je ona.

Međutim, prema rečima Tomas-Grinfilda, male su šanse za povratak sporazumu.
„I dalje se nadam, ali ima malo nade za to“, rekla je ona.

23.14 - SAD bi sledeće nedelje mogle da objave još jednu tranšu vojne pomoći Kijevu početkom sledeće nedelje, piše list Politiko.

22.26 - Eksplozije su odjeknule u Harkovskoj oblasti, javljakju ukrajinski mediji.

21.48 - Kirbi: Vagner grupa nije pretnja za Poljsku

SAD ne smatraju prisustvo boraca Vagner grupe u Belorusiji pretnjom za Poljsku ili bilo koju drugu članicu NATO-a, rekao je u utorak portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Nismo svesni bilo kakve konkretne pretnje od Vagnera Poljskoj ili bilo kom drugom našem saveznika u NATO-u - rekao je Kirbi, napominjući da SAD „pomno prate“ situaciju.

21.13 - Belorusija: Naši helikopteri nisu narušili vazdušni prostor Poljske

Belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da njihovi helikopteri nisu narušili vazdušni prostor Poljske, dodavši da je reč o optužbama koje imaju za cilj da se opravda gomilanje snaga na granici sa Belorusijom.

- Optužbe za povredu poljske granice od strane helikoptera Mi-24 i Mi-8 beloruskog ratnog vazduhoplovstva su nategnute i imaju za cilj opravdavanje gomilanja snaga i sredstava na beloruskoj granici - navodi se u saopštenju beloruskog Ministarstva na Telegramu.

Dodaje se da su Oružane snage Poljske jutros saopštile da nisu zabeležile narušavanje vazdušnog prostora.

21.04 - SAD nagovestile da je Rusija spremna da se vrati pregovorima o sporazumu o žitu

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas Grinfild nagovestila je danas da je Rusija spremna da se vrati pregovorima o sporazumu koji je omogućavao bezbedan izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. 

Tomas Grinfild je, kako prenosi Rojters, rekla da je SAD rečeno da je Moskva spremna da se vrati pregovorima o sporazumu, ali je naglasila da Vašington "još nije video nikakve dokaze o tome".

Profimedia
 

20.52 - Island zatvorio ambasadu u Moskvi, skinute ploče i zastava sa zgrade

Island je postao prva članica NATO-a koja je formalno obustavila rad svoje ambasade u Rusiji, objavio je danas Skaj njuz.

- Trenutna situacija jednostavno ne čini održivim da mala služba spoljnih poslova vodi ambasadu u Rusiji - rekla je šefica diplomatije Islanda Tordis Gilfadotir.

Ona je dodala da današnje zatvaranje ambasade nije osmišljeno kako bi se prekinuli diplomatski odnosi dve zemlje, kao i da će obnova normanih odnosa sa Rusijom zavisiti od odluka koje će doneti Kremlj.

20.48 - Poljska šalje još vojnika blizu Belorusije zbog narušavanja vazdušnog prostora

Poljsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će poslati još vojnika na granicu sa Belorusijom nakon što je utvrdilo da su dva beloruska helikoptera narušila vazdušni prostor Poljske.

- Ustanovljeno je da je danas, 1. avgusta 2023. godine, došlo do narušavanja poljskog vazdušnog prostora od strane dva beloruska helikoptera koja su izvodila obuku u blizini granice - piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je beloruska strana prethodno obavestila poljsku stranu o održavanju obuke.

19.03 - Turkmenistan erlajns obustavio letove za Moskvu zbog napada dronovima

Avio-kompanija "Turkmenistan erlajns" obustavila je danas letove za Moskvu, nakon što je ruska prestonica prethodnih dana napadnuta ukrajinskim dronovima.

 

 

Kako se navodi na sajtu prevoznika, letovi su obustavljeni zbog "situacije u vazdušnoj zoni Moskve" i na osnovu procene rizika, prenose Vedomosti.

Od danas letovi avio-kompanije na liniji Ašhabad-Moskva-Ašhabard biće zamenjeni linijom Ašhabad-Kazanj-Ašhabad.

18.52 - Ujedinjene nacije osudile napade na civilne objekte u Moskvi

UN se protive napadima na civilnu infrastrukturu i žele da oni prestanu, rekao je Farhan Hak, zamenik portparola generalnog sekretara UN na brifingu, komentarišući najnovije napade ukrajinske bespilotne letelice na Moskvu.

- Nemamo informacije iz prve ruke o slanju bespilotnih letelica. Ali jasno je da smo protiv bilo kakvih napada na civilne objekte, gde god da se izvode. Ako je, na primer, bilo (udara) na civilne objekte u Moskvi, mi smo protiv toga i želimo da to prestane - rekao je Hak.

18.08 - Rusija oborila ukrajinski dron iznad Sevastopolja na Krimu

Rusija je danas oborila dron iznad Sevastopolja na Krimu, gde se nalazi cronomorska mornarička flota Rusije.

 

 

- Nakon obaranja drona, na tlu je došlo do eksplozije koja je zapalila travu i žbunje - poručio je regionalni guverner Mihail Razvožajev na Telegramu.

17.34 - Podoljak tvrdi da Ukrajina nikada nije napala ruske civilne brodove u Crnom moru

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak tvrdi da da kijevski režim nije pokušao da napadne civilna plovila u Crnom moru.

- Ukrajina nije napala, ne napada i neće napasti civilna plovila, niti bilo koje druge civilne objekte - rekao je Podoljak Rojtersu.

17.27 - Pojačano granatiranje DNR

Ukrajinske snage su za 15 minuta ispalile 17 granata na Donjeck, Makijevku i Jasinovatski okrug, dva lokalna stanovnika i jedno dete su ranjeni u Pantelejmonovki tokom granatiranja, navodi Telegram kanal DNR.

17.12 - Ruska PVO uništila je helikopter Mi-24 Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštio je predstavnik službi za vanredne situacije regiona.

 

 

16.38 - Holanđanin trči do Kijeva, skuplja novac da kupi ambulantna kola za Ukrajinu

Holandski dugoprugaš trči od Amsterdama do Kijeva kako bi prikupio novac za nabavku vozila hitne pomoći za Ukrajinu.

Do sada, nakon 10 dana i oko 500 kilometara trčanja, Boas Kragtvijk (28) je prikupio 22.000 evra preko svoje Ultra4Ukraine GoFundMe stranice, što je skoro dovoljno za jedno vozilo hitne pomoći koje košta 30.000 evra, preneo je Rojters.

Cilj ove akcije je prikupljanje novca za ambulantna kola, koja će holandska dobrotvorna organizacija "Zeilen van Vrijheid" ("Jedra slobode") odvesti u Ukrajinu.

16.01 - Lukašenko: Okosnicu profesionalne vojske Belorusije činiće borci Vagnera

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danasda planira da ubrza formiranje profesionalnih vojnih jedinica koristeći borce Vagnera u Belorusiji kao okosnicu ovih snaga.

- To je bila moja inicijativa. Želim da ovi momci ostanu u oružanim snagama naše zemlje i da preduzmu aktivnije korake u uspostavljanju profesionalne vojske - rekao je Lukašenko.

14.37 - Ukrajina pozvala ambasadora Poljske u Kijevu zbog neprihvatljivih komentara

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas na razgovor ambasadora Poljske u Kijevu zbog "neprihvatljivih komentara" Marcina Pržidača, savetnika za spoljnu politiku poljskog predsednika Andžeja Dude.

- Tokom sastanka je naglašeno da su izjave o navodnoj nezahvalnost Ukrajinaca za pomoć Poljske neistinite i neprihvatljive - saopštio je portparol ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleh Nikolenko, prenosi Rojters.

14.31 - Zelenski: Dokle god traje rat, pomoć ne može biti dovoljna

AP Photo/Pavel Golovkin
Zelenski

Svetska pomoć Ukrajini bila bi dovoljna kad bi se rat završio, ali dok se to ne dogodi nešto će uvek nedostajati, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Da li je za Ukrajinu dovoljna svetska pomoć? Reći ću vam ovo: da je rat završen, bilo bi dovoljno. Sve dok rat traje ništa ne može biti dovoljno. To znači da uvek nešto nedostaje. Pomoć je ne samo oružje, to je i informativna podrška i humanitarna pomoć - rekao je ukrajinski predsednik u intervjuu za Globo, a prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, po završetku rata biće potrebna pomoć za obnovu Ukrajine, medicinsku i psihološku rehabilitaciju ljudi, politička pomoć. 

14.12 - Lukašenko: Nuklearno oružje je faktor u odvraćanju agresije

Rusko nuklearno oružje koje je raspoređeno u Belorusiji je faktor u odvraćanju agresije, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

- Nuklearno oružje znači sigurnost. Ne daj Bože da ga upotrebimo. Nadam se da do toga neće doći. Ne želim da moj narod ide u rat, to je strašna stvar. Izvlačimo zaključke i učimo lekcije. Ne zveckamo oružjem, ali se spremamo da branimo svoju zemlju - istakao je Lukašenko na sastanku sa stanovnicima gradića Belovežskog u Brestskoj oblasti, prenosi TASS.

Alexander Astafyev/Sputnik, Government Pool Photo via AP, File
Lukašenko

Prema njegovim rečima, više od polovine nuklearnog oružja koje je trebalo da bude raspoređeno u Belorusiji već je isporučeno i distribuirano.

13.05 - Ukrajina dronovima napala Crnomorsku flotu: Patrolni brodovi bila meta, Rusi sprečili napad

11.48 - Kremlj: Jasno je da postoji pretnja nakon poslednjeg napada dronom na Moskvu

Kremlj je saopštio danas da je jasno da postoji pretnja nakon poslednjeg napada dronom na Moskvu, u kojem je višespratnica u moskovskom poslovnom centru napadnuta drugi put za tri dana.  

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo više da govori o tome. 

11.45 - Politiko: Ukrajina ima plan u slučaju ubistva Vladimira Zelenskog

Ukrajina ima plan u slučaju eventualne pogibije predsednika Vladimira Zelenskog, ali zvaničnici o tome ne žele javno da govore, piše briselski Politiko.

Sam Zelenski je ranije na pitanje da li ga brinu ruski pokušaji atentata, odgovarao da to ne može sebi da priušti.

- Kad bih o tome stalno razmišljao, zatvorio bih se, baš kao (Vladimir) Putin sada koji ne napušta svoj bunker. Naravno, moji telohranitelji treba da misle kako to da spreče i to je njihova dužnost. Ne razmišljam o tome - rekao je ukrajinski lider prošlog meseca za CNN.

AP Photo/Francisco Seco
Vladimir Zelenski

11.34 - Gradske vlasti: U granatiranju Hersona poginuo lekar, ranjena medicinska sestra

U ruskom granatiranju Hersona pogođena je zdravstvena ustanova, lekar je poginuo, a medicinska sestra je ranjena, saopštio je načelnik gradske uprave Roman Mročko.

- Pogođena je jedna od zdravstvenih ustanova, poginuo je mlad lekar, koji je radio svega nekoliko dana, a ranjena medicinska sestra, za čiji se život sada bore lekari - naveo je Mročko na svom Telegram kanalu.

Ruske snage su se polovinom novembra prošle godine povukle iz Hersona, grada na jugu Ukrajine, koji su bile zauzele u martu prošle godine.

11.14 - Podoljak: Napad dronovima pokazuje da se ruska prestonica navikava na rat

Noćašnji napad dronovima na Moskvu pokazuje da se ruska prestonica ubrzano navikava na rat koji će preći na rusku teritoriju, smatra savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

- Sve što se dalje dešava u Rusiji je objektivni istorijski proces. Više neidentifikovanih dronova, više ruševina, više građanskih sukoba, više rata... - rekao je Podoljak.

AP photo
 

9.49 - Klimenko: Osujećen pokušaj upada ruskih diverzanata na sever Ukrajine

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko tvrdi da je Ukrajina tokom protekle noći osujetila pokušaj upada ruske diverzantske grupe na severu te zemlje.

- Sinoć su ukrajinski graničari u Černigovskoj oblasti, u okviru Semenivske zajednice, osujetili pokušaj prelaska državne granice neprijateljske diverzantsko-izviđačke grupe - objavio je Klimenko na Telegramu.

Klimenko je dodao da su u međuvremenu raspoređene rezervne snage ukrajinske državne granične službe i vojske Ukrajine s ciljem da se ojača to područje.

9.05 - Napad dronovima na Moskvu

Kijevske snage su tokom noći izvele napad na Moskvu i Moskovsku oblast sa tri bespilotne letelice. Dve letelice su oborene, jedna je neutralisana sredstvima za elektronsko ratovanje i pala je na teritoriju Moskve, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Jedan dron, koji je izgubio kontrolu od efekata sredstava za elektronsko ratovanje, pao je na teritoriju kompleksa „Moskva siti“, dodaje se u saopštenju.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da se jedan dron srušio na jednu od kula „Moskva sitija“, a da su još nekoliko oborile snage PVO. On je objasnio da su u udaru oštećena stakla na površini od 150 kvadratnih metara. Za sada nema informacija o žrtvama.

AP photo
 

8.05 Zelenski: Pritisak sankcijama na Rusiju mora da bude značajno pojačan

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da pritisak sankcijama na Rusiju mora da bude značajno povećan.

"Svetski pritisak sankcijama protiv Rusije zaslužuje da bude značajno povećan", rekao je Zelenski u video-obraćanju, prenosi Skaj njuz.

On je, komentarišući napad na njegov rodni grad Krivi Rog, rekao da ukrajinska vojska mora da ima dovoljno dalekometnog oružja i dovoljno sredstava da "pobedi teroriste".

Zelenski je naveo da su rakete koje su pogodile taj grad ispaljenje "sa teritorije privremeno okupiranog Krima, iz oblasti Džankoja". "Ovo je terorizam koji niko na svetu neće drugačije nazvati", poručio je ukrajinski predsednik, dodajući da je u napadu poginulo šest osoba, uključujući desetogodišnju devojčicu. Dodao je da je u napadu povređeno skoro 70 osoba, a da je "desetinama" pružena medicinska pomoć u bolnicama.

7.40 - Gerasimov u Zaporožju: Neophodni preventivni napadi na ukrajinske snage

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Valerij Gerasimov izvršio je inspekciju isturenog komandnog mesta u Zaporožju, na jugu Ukrajine, i ukazao na neophodnost blagovremenih preventivnih udara na ukrajinsku vojsku, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Navedeno je da je Gerasimov saslušao izveštaj komandanta grupe general-pukovnika Aleksandra Romančuka o trenutnoj situaciji, dejstvima ukrajinskih snaga i izvršavanju borbenih zadataka ruskih trupa, prenosi Interfaks. Ministarstvo je objavilo i snimak na kojem se vidi kako Gerasimov obilazi komandno mesto, održava sastanak i leti helikopterom.

7.10 - Britanija je odbila da izda vize ruskim delegatima za učešće na sednici Penzionog fonda UN

Britanska vlada je odbila da izda vize za ulazak delegatima iz Rusije za učešće na sednici Zajedničkog penzijskog odbora osoblja Ujedinjenih nacija održanoj u Londonu od 23. do 28. jula na poziv Međunarodne pomorske organizacije (IMO) . Ovo je objavljeno na  Telegram kanalu Stalne misije Ruske Federacije pri UN.

Ruske delegate su ovlastile Generalna skupština UN i Konferencija Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) da predstavljaju ova upravna tela.

Ruska stalna misija izrazila je žaljenje što je Velika Britanija ne samo prekršila svoje međunarodne obaveze kao zemlja u kojoj se nalazi sedište IMO-a, već je i prkosila relevantnim odlukama Generalne skupštine UN i Konferencije FAO. Rusko predstavništvo je takvo ponašanje Londona nazvalo „neodgovornim“. Po mišljenju ruskih diplomata, to može biti prihvatljivo samo u okviru takozvanog „međunarodnog poretka“, koji se zasniva na „pravilima“, ali ne i međunarodnom pravu.

7.00 - Medvedev o skandalu na Evropskom prvenstvu u mačevanju: Nekada su zbog toga odsecali glave

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije , predsednik partije Jedinstvena Rusija Dmitrij Medvedev je na svom Telegram kanalu emotivno govorio o skandalu na Evropskom prvenstvu u mačevanju između Ruskinje Ane Smirnove i Ukrajinke Olge Harlan .

Profimedia
 

„Svi se svađaju kako da se ponašaju na sportskim takmičenjima. Recimo da li je potrebno rukovati se sa rivalima. Na primer, tokom Svetskog prvenstva u mačevanju. Nisam upoznat sa pravilima, ali ne možete kršiti pravila. Ni u kom slučaju.

U srednjem veku, jednostavno su im odsekli glave zbog ovoga, napisao je Medvedev.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike