Kada i gde će biti sahranjen Jevgenij Prigožin? Evo od koga zavisi odluka

28.08.2023

16:52

0

Autor: 24sedam

Peskov je istakao da ne može da odgovori da li će Putin prisustvovati sahrani, pošto su mesto i vreme još nepoznati

Kada i gde će biti sahranjen Jevgenij Prigožin? Evo od koga zavisi odluka
Jevgenij Prigožin - Copyright Razgruzka_Vagnera telegram channel via AP

Portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj ne raspolaže informacijama o datumu i mestu sahrane Jevgenija Prigožina.

Kako je napomenuo Peskov, odluka o datumu i formatu sahrane zavisiće od Prigožinovih rođaka.

Peskov je dodao da ne može da odgovori na pitanje o prisustvu ruskog predsednika Vladimira Putina na sahrani, pošto su mesto i vreme još nepoznati.

Podsetimo, šef ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo je nakon što se privatni avion 23. avgusta srušio u ruskoj Tverskoj oblasti, saopštila je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Tom prilikom poginulo je 10 osoba, među kojima Prigožin i komandanat Vagnera Dimitrij Utkin.

Profimedia
 

Avion u kom se Prigožin nalazio se srušio se dok je leteo između Moskve i Sankt Peterburga. Na snimku objavljenom na internetu očigledno se vidi kako mali mlaznjak vuče oblak dima pre nego što je udario u zemlju i izbio u plamen.

Ko je bio vođa Vagenrovaca?

Prigožin je rođen u Sankt Peterburgu u porodici rusko-jevrejskog porekla. U novembru 1979. godine je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu zbog krađe. Godine 1981. je osuđen na 12 godina zatvora zbog pljačke, prevare i podsticanja tinejdžera na zločin. Odležao je devet godina u zatvoru pre nego što je pušten na slobodu.

Nakon puštanja na slobodu, on i njegov očuh su osnovali mrežu za prodaju hot dogova. Ubrzo su počeli dobro da zarađuju. Postao je deoničar i menadžer „Kontrasta“ koje je pokranuo Boris Spektor njegov drug iz razreda, koji je bio prvi prehrambeni lanac prodavnica u Sant Peterburgu.

Profimedia
 

Prigožin je 2001. godine lično poslužio hranu Vladimiru Putinu i francuskom predsedniku Žaku Širaku kada su večerali u "Novom ostrvu". Takođe je ugostio i američkog predsednika Džordža Buša 2002. godine. Putin je u „Novom ostrvu“ proslavio svoj rođendan 2003. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike