Zelenski menja taktiku - NATO nezadovoljan; ruska ofanziva kod Kupjanska se nastavlja

05.08.2023

16:53

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Zelenski menja taktiku - NATO nezadovoljan; ruska ofanziva kod Kupjanska se nastavlja
Sukob u Ukrajini - Copyright Pixabay AP Photo/Efrem Lukatsky/Jae C. Hong

U toku je 528. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Putin je potpisao zakon kojim se gornja granica starosne granice za regrutovanje podiže na 30 godina. 

Državnoj dumi je podnet nacrt zakona kojim se nepojavljivanje u vojnu kancelariju nakon prijema poziva izjednačava sa izbegavanjem službe za mobilizaciju.

Nemačka je poslednjih meseci predala samo deset od 110 obećanih tenkova Leopard 1 i 850 komada artiljerijske municije od 26.350 obećanih Oružanim snagama Ukrajine, izračunao je Di Velt.

Zvaničnici američke administracije razočarani su načinom na koji ide ukrajinska kontraofanziva, javio je NBC, pozivajući se na intervjuisane zvaničnike.

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

20.50 - Snimak borbe na prvoj liniji fronta 

 

 

Pripadnici Grupe snaga Zapad oslobađaju Novosjolovskoe u Luganskoj Narodnoj Republici.

19.30 - Zelenski menja taktiku, NATO nezadovoljan

AP Photo/Valentina Petrova
Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uputio je jasan signal NATO-u posle ograničenih rezultata ukrajinskih snaga u kontraofanzivi, piše analitičar časopisa "Vor zon" Hauard Altman.

- Bez obzira na milijarde dolara vredne isporuke oružja Ukrajini i obuku vojnika u kampovima u SAD i NATO u kontraofanzivi je ostvareno slabo napredovanje. Sada Kijev menja taktiku - navodi se u članku.

Prema rečima autora, drastična promena planova komande ukrajinske vojske je jasan signal NATO da su snovi o velikog napredovanju pretrpeli krah.

18.56 - Ruska ofanziva kod Kupjanska se nastavlja

U kupjanskom pravcu u LNR ruska vojska oslobodila naselje Novoselovsko, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

17.20  - Drama nad Crnim morem

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Ruski lovac Su-30 podignut je nakon što je otkrivena izviđačka bespilotna letelica MK-9A "riper" američkog vazduhoplovstva iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

16.52 - UN pozvale Ukrajinu i Rusiju da se uzdrže od eskalacije sukoba

Komentarišući noćašnji ukrajinski napad na ruski tanker u Kerčkom moreuzu, Ujedinjene nacije pozvale su Ukrajinu i Rusiju da se uzdrže od bilo kakve akcije koja bi mogla da dovede do dalje eskalacije sukoba, saopštila je kancelarija generalnog sekretara UN.

AP Photo/Libkos
 

- Videli smo izveštaje o incidentu. UN nisu u poziciji da potvrde ove izveštaje, ali snažno ponavljamo naš apel svim učesnicima u sukobu da se uzdrže od bilo kakve retorike ili akcije koje bi mogle da doprinesu daljoj eskalaciji sukoba - navodi se u saopštenju UN, prenosi TASS.

13.49 - Ruska mornarica uništila nadvodni dron u vodama Sevastopolja

Nadvodni dron koji je ruska mornarica uočila u vodama kod Sevastopolja uništen je na velikoj udaljenosti od obale. Sva ograničenja koja su se ticala saobraćaja na moru su ukinuta, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev.

12.55 - Ruska vojska oslobodila još jedno naselje

U kupjanskom pravcu u LNR ruska vojska oslobodila naselje Novoselovsko, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

12.02 - Britanski medij: Rusi se uspešno suprotstavljaju NATO oružju

Ruska sredstva radio-elektronske borbe uspešno se suprotstavljaju oružju NATO koje je isporučeno Ukrajini, piše britanski "Dejli ekspres" i dodaje da se to odnosi i na projektile "himars".

U članku se navodi da ruski sistemi "polje-21" i "žitelj" efikasno ometaju dži-pi-es signale i satelitske veze u zoni specijalne operacije, kao i da ometaju dronove-kamikaze.

Profimedia
HIMARS

11.03 - Savetnik v.d. lidera DNR Jan Gagin uveren je da je napad na civilni tanker u Kerčenskom moreuzu provokacija Kijeva.

10.55 - Danilov: Skoro je nemoguće obnoviti nuklearni arsenal Ukrajine

Ukrajina teško da može da obnovi nuklearni arsenal koji je ranije imala, rekao je sekretar nacionalne bezbednosti i odbrane te zemlje Aleksej Danilov.

- Što se tiče arsenala koji nam je oduzet, budimo realni, njega je gotovo nemoguće obnoviti i to ne samo iz političkih razloga, već i tehnoloških. To je veoma teška situacija. Interkontinentalne rakete koje su bile na teritoriji naše zemlje predstavljaju složeno pitanje - rekao je on

Danilov je naveo da postoje zemlje koje same nemaju nuklearno oružje mogu da ga dobiju na raspolaganje od NATO.

- Da li će tako biti i u našem slučaju ne mogu da kažem jer to je težak i odgovoran posao“, zaključio je Danilov, prenose ukrajinski mediji.

10.47 - Ukrajinske snage gađale su Donjeck, Jasinovatu, Makejevku i Gorlovku.

10.04 - Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata gađala pet pograničnih rejona Belgorodske oblasti i ispalila 90 projektila, rekao je gubernator te ruske oblasti Vjačeslav Gladkov.

9.17 - SBU Ukrajine: Izveli smo napad pomorskim dronom na ruski tanker „Sig"

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je noćas zajedno sa ukrajinskom mornaricom izvela specijalnu operaciju, u kojoj je pomorskim dronom napadnut veliki naftni tanker Ruske Federacije „Sig“, rekli su izvori u SBU za ukrajinske medije.

Tanker je prevozio gorivo za ruske trupe, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kako se navodi, specijalna operacija je izvedena pomoću pomorskog drona, koji je nosio 450 kilograma TNT-a.

9.14 - Rusi razgovarali o nabavkama u sferi odbrane

Ruski vicepremijer i ministar industrije i trgovine Denis Manturov i ministar odbrane Sergej Šojgu održali su u štabu objedinjene grupe ruske vojske sastanak o nabavkama u sferi odbrane.

Кako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, sastanku su prisustvovali predstavnici odbrambeno-industrijskog kompleksa kao i načelnik Generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov.

Istovremeno, Šojgu je uručio državne nagrade vojnicima u zoni specijalne operacije.

8.59 - Vazdušna opasnost proglašena na teritoriji cele Ukrajine.

AP Photo/Libkos
 

8.14 - BBC: Dva meseca kontraofanzive, napredak sporiji nego što su se nadali Ukrajina i Zapad

Rat u Ukrajini je dostigao kritičnu tačku, a dalji razvoj događaja mogao bi da utiče na budućnost zemlje i na bezbednost Evrope, ocenjuje BBC.
U analizi se ukazuje da je Ukrajina, tokom 18 meseci invazije Rusije, uglavnom bila u defanzivi, sprečavajući ruske snage da zauzmu više teritorije, ali da je letos, koristeći vojnu opremu koju joj je isporučio Zapad, krenula u ofanivu, pokušavajući da protera ruske snage sa teritorija koje su zauzele na istoku i jugu zemlje.

8.27 - Na snazi vazdušna opasnost u šest oblasti Ukrajine

Od jutros je na snazi vazdušna opasnost u šest oblasti Ukrajine - Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Кirovogradskoj, Odeskoj i Poltavskoj, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom ukrajinskih snaga.

7.15 - CNN: Malo verovatno da će Putin promeniti kurs pre američkih izbora 2024.

Najviši američki i zapadni zvaničnici strahuju da je malo verovatno da će ruski predsednik Vladimir Putin promeniti kurs u Ukrajini pre američkih predsedničkih izbora 2024. godine.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

U izjavi za Si-En-En četiri američka zvaničnika su izrazila zabrinutost zbog toga što Putin računa na američke predsedničke izbore 2024. u svojim ratnim planovima u Ukrajini, u nadi da će poraz predsednika Džoa Bajdena sledeće godine navesti SAD da smanje podršku Ukrajini i poboljšaju pregovaračku poziciju Rusije.

7.00 - Letonija namerava da protera iz zemlje na hiljade Rusa

Oko 6.000 ruskih državljana koji nisu položili test iz letonskog jezika u septembru će dobiti pismo od Ministarstva unutrašnjih poslova Letonije sa direktivom da napuste zemlju, saopštio je šef Komisije za državljanstvo, migracije i društvenu koheziju Ingmars Lidaka.

U avgustu 2022. godine Vlada Letonije donela je odluku da državljanima Rusije produži privremene boravišne dozvole samo u izuzetnim slučajevima, a da im izdaje dozvolu za stalni boravak samo ukoliko polože ispit iz državnog jezika na nivou A2 do septembra 2023. godine.

Osobe mlađe od 15 i starije od 75 godina oslobođene su provere iz znanja letonskog jezika.

„Po mojim procenama će negde oko 5-6 hiljada dobiti pisma od MUP-a. To su ljudi koji nisu pokazali nikakvu želju da polažu test niti da dobiju privremenu dozvolu za boravak. Ako pogledamo važeći zakon, Kancelarija za državljanstvo i migracije jednostavno će morati da im pošalje zahtev da napuste državu u roku od tri meseca“, rekao je Lidaka za portal „Rus.LSM.lv“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike