Ekvador je imao krvavu predizbornu kampanju: Zemlja je politički podeljena, ali se narod slaže u jednom

21.08.2023

21:00

0

Autor: N.P.

Gonzalesova je osvojila 33 odsto glasova, a Noboa 24 odsto

Ekvador je imao krvavu predizbornu kampanju: Zemlja je politički podeljena, ali se narod slaže u jednom
Copyright AP Photo/Carlos Noriega

Ubistvo kandidata Fernanda Viljavisensija obeležilo je završnicu predizborne kampanje za predsedničke izbore u Ekvadoru.

Svih osam kandidata je govorilo da su mir i bezbednost neophodni, a nakon tragičnih događaja, to je poruka koju su i građani želeli da čuju.

Nakon ubistva Viljavisensija, ubijen je i jedan lokalni političar u provinciji Esmeraldas na severu zemlje.

Izbori, održani u nedelju, protekli su bez incidenata, ali nijedan kandidat nije sakupio dovoljno glasova za pobedu u prvom krugu, tako da će se drugi krug održati u oktobru, što dodatno pojačava nemir i neizvesnost u Ekvadoru.

Profimedia
Ubijeni Fernando Viljavisensio

Levičarska kandidatkinja Luisa Gonzales i kandidat centra Danijel Noboa zauzeli su prva dva mesta u prvom krugu.

Gonzalesova je osvojila 33 odsto glasova, a Noboa 24 odsto. Njena pobeda nije bila iznenađenje, jer je vodila u anketama i od početka je važila za favorita.

Tokom kampanje se predstavljala kao samohrana majka, zaštitnica prava životinja i sportistkinja, a zalagala se za promociju zdravstvene, obrazovne i bezbednosne politike, ističući da će iskoristiti dve i po milijarde dolara iz međunarodnih rezervi za pomoć ekonomiji i investicije u javnu infrastrukturu.

Takođe je navela da će ponovo uspostaviti milionske programe socijalne pomoći i programe koje je ranije uveo njen mentor i bivši predsednik Rafael Korea, ali je negirala da će ga abolirati od zatvorske kazne na koju je osuđen zbog korupcije.

AP Photo/Dolores Ochoa
Luisa Gonzales

S druge strane, Noboa je sin istaknutog biznismena koji se bavi trgovinom bananama i fokusirao je kampanju na otvaranje novih radnih mesta, poreske olakšice za nova preduzeća i zatvorske kazne za velike utajivače poreza. U kampanji je isticao da će se zalagati za poboljšanje pravosudnog sistema.

Građani žele da se ujedine

U jeku nedavnih krvavih događaja, građanima je bezbednost na prvom mestu.

- Sve je veoma komplikovano. Nakon ubistva Viljavisensija, mislim da treba da se ujedinimo - rekla je Prisila Haramiljo (33).

Stručnjaci se slažu da je brutalna kampanja izmenila stavove mnogih u Ekvadoru.

- Za glasača, nasilje je osećanje. Živeti u zemlji gde se zvaničnici ubijaju, gde je likvidiran predsednički kandidat... Sve to može biti ključno u odlučivanju za koga treba glasati - rekao je politički analitičar Pedro Donoso, prenosi BBC.

AP Photo/Dolores Ochoa
Danijel Noboa

Ćerke Fernanda Viljavisensija, Tamija i Amanda, u nedelju su izašle na glasanje, a bile su odevene u belo. Na taj način su ubicama želele da pošalju poruku da odaju počast njegovoj kampanji za mirne promene u zemlji.

Tamija je preko lica iscrtala tamnoplavu liniju, načinjenu bojom od voća uito, koju tradicionalno koriste domorodačke zajednice u Ekvadoru.

- Danas pred vama ponosno stojimo. Došli smo ovde da ostvarimo pravo koje je narušeno i zloupotrebljeno jer su nam uzeli jednog od naših predsedničkih kandidata. Za mene, ovo je borba. Borimo se sa olovkom u rukama - rekla je Tamija.

Njena sestra Amanda je rekla da je ubistvo njihovog oca Fernanda za mnoge građane bio poziv u pomoć.

- Bio je divan, jak, pažljiv - div. Ovo je veliki istorijski trenutak u Ekvadoru. Toliko mojih prijatelja, ljudi mojih godina koji su bacali glasove ili koji nisu marili za politiku, potreseno je. I oni sada razmišljaju o tome da će, ukoliko ne učine nešto za svoju zemlju i sebe, mafija doći da vlada nad svima nama - poručila je.

Iako je Ekvador protkan nasiljem, još jedna snažna struja igra važnu ulogu u toj zemlji - "koreizmo".

U pitanju je politički pokret koji je započeo levičarski predsednik Rafael Korea, političar koji je odvajao sredstva za obrazovne i zdravstvene programe. Ipak, na kraju je bio optužen da je umešan u korupcijske skandale, a trenutno živi u Belgiji u egzilu.

AP Photo/Dolores Ochoa
 

Međutim, i dalje važi za snažnu političku figuru u Ekvadoru.

Luisa Gonzales je njegova politička naslednica i glas za nju predstavlja glas za "koreizmo".

Sa druge strane, za Nobou su glasali oni koji su želeli da se napravi distanca od Koree i koji bivšeg predsednika krive za mnoge nedaće u Ekvadoru.

- Ekvador ostaje podeljen između dva mača. Verovatno će mnogi glasovi otići Noboi, kao alternativi "koreizmu". Ali, ukoliko ne obezbedi čvrstu podršku u Narodnoj skupštini, opozicija će stvoriti brojne prepreke - rekao je Sebastijan Mantilja Baka, izvršni direktor Latinoameričkog centra za političke studije u Kitu.

Ekvador je politički podeljen, ali su građani u jednom ujedinjeni - potrebni su im mir i bezbednost, a upravo to će biti u fokusu kampanje pred drugi krug izbora.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike