Eksplozija u Kijevu; Ukrajini stiže novi paket pomoći od 200 miliona dolara

14.08.2023

15:23

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Eksplozija u Kijevu; Ukrajini stiže novi paket pomoći od 200 miliona dolara
Sukob u Ukrajini - Copyright Pixabay AP Photo/Efrem Lukatsky/Jae C. Hong

U toku je 537. dan rata u Ukrajini.

Ukrajina se usled svoje neuspešne kontraofanzive koncentrisala na terorističke akte protiv ruskih civilnih objekata, izjavio je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin.

Hidroelektrana Kahovka neće biti obnovljena u bliskoj budućnosti nakon urušavanja brane.

Sjedinjene Američke Države su spremne da obuče ukrajinske pilote da upravljaju lovcima F-16 na svojoj teritoriji ako se iscrpe mogućnosti evropskih saveznika Kijeva, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

20.50 - SAD najavile novi paket pomoći

Ukupan obim američke vojne pomoći Ukrajini tokom mandata Džozefa Bajdena na mestu predsednika Sjedinjenih Država premašio je 43,7 milijardi dolara, navodi se u saopštenju koje je u ponedeljak objavilo američko Ministarstvo odbrane.

Iznos uključuje i novi paket pomoći Kijevu od 200 miliona dolara koji je Pentagon najavio ranije u ponedeljak.Kako se očekuje, ova transa sadrži municiju za protivvazdušne raketne sisteme Patriot, za višestruke raketne sisteme Hajmers, artiljerijska oruđa i tenkove, kao i razne vrste protivtenkovskih raketnih sistema.

19.35 - Ambasada Rusije uputila protestnu notu poljskom ministarstvu

Ambasada Rusije u Varšavi uputila je protesnu notu poljskom Ministarstvu spoljnih poslova radi razjašnjenja okolnosti povodom privođenja dvojice Rusa, rekao je za Sputnjik šef diplomatske misije Sergej Andrejev.

Ambasador je napomenuo da poljska strana nije obavestila rusku konzularnu službu o privođenju Rusa, što bi trebalo u skladu sa Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.

15.23 - Eksplozija odjeknula u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji

15.11 - Ukrajina: Lindner u poseti Kijevu kako bi pružio konkretnu ekonomsku podršku

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner izjavio je danas da će sarađivati sa ukrajinskim kolegom Sergijem Marčenkom na jačanju ukrajinske ekonomije.

Lindner je stigao vozom u Kijev u prvu posetu Ukrajinu od početka rata.

14.22 - Ruski dodatni prihodi od nafte i gasa do kraja godine 7,9 milijardi dolara

Ruski dodatni prihodi od nafte i gasa će do kraja godine iznositi oko 800 milijardi rubalja, odnosno 7,9 milijardi dolara, saopštio je danas savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina Maksim Oreškin. 

Oreškin je naveo da očekuje rast cena nafte i gasa u narednim mesecima i dodatne prihode od energenata, iznad baznih, u iznosu od 7,9 mijardi dolara do kraja godine, što će smanjiti pritisak na ruski Fond nacionalnog bogatstva koji finansira budžetski deficit.

13.14 - Ruske snage oborile dva drona iznad Belgorodske oblasti

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su danas dva drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Oko 12.15 časova i 12.45 časova po moskovskom vremenu, 14. avgusta, osujećeni su pokušaji kijevskog režima da bespilotnim letelicama izvrši terorističke napade na objekte u Ruskoj Federaciji - navodi se u saopštenju.

Letelice su oborene u blizini sela Puškarnoje.

12.32 - Šojgu posetio vojnu izložbu na Forumu Armija u Moskvi

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pregledao je danas napredno naoružanje borbenih aviona pete generacije Su-57 na Forumu armija i pratećoj izložbi koja se održava na aerodromu Kubinka.

Međunarodni vojno-tehnički Forum armija 2023. održava se na površini od oko 300.000 kvadratnih metara, i to u Kongresno-izložbenom centru "Patriot" u Moskvi, vojnom poligonu Alabino, kao i na aerodromu Kubinka, a prikazano je oko 28.000 vojnih eksponata i eksponata dvostruke namene.

12.07 - Rusija: Snage Kijeva granatirale manastir u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska granatirala je manastir u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres služba administracije Novokahovskog gradskog okruga.

U pitanju je Korsunsko Bogorodični manastir, a granata je pogodila jednu od zgrada usled čega se urušio krov. Administracija navodi i da je ukupno na teritoriju manastira doletelo šest granata, a šteta se i dalje utvrđuje.

Inače, jedna granata pogodila je i školu koja se nalazi u obližnjem selu.

10.42 - Ruska vojska zauzela protivničke rovove

Ruska vojska izvela je kontranapad na području sela Rabotino u orehovskom pravcu u Zaporoškoj oblasti i u jurišu zauzela protivničke rovove, izjavio je lider građanskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

On je precizirao da je deo vojnika iz redova jedinica Oružanih snaga Ukrajine likvidiran, a deo je zarobljen.

9.48 - Putinov savetnik: Rusiji treba jaka rublja, za njen pad kriva monetarna politika

Rusiji je potrebna jaka rublja, a za njen trenutni pad kriva je labava monetarna politika, ocenio je ekonomski savetnik ruskog predsednika Maksim Oreškin.

Kurs dolara na Moskovskoj berzi premašio je jutros 100 rubalja, prvi put od 23. marta prošle godine.

Komentarišući ovaj pad, Oreškin je rekao da je trenutni kurs rublje značajno odstupio od osnovnog nivoa, a da se njegova normalizacija očekuje "u bliskoj budućnosti".  

Profimedia
 

9.46 - Rusija raspisala poternice za trojicom ukrajinskih generala

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je raspisalo poternicu za trojicom ukrajinskih generala, uključujući zamenika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Jevgenija Mojsjuka, koji je osumnjičen za granatiranje Donbasa, ubistvo i ranjavanje više od 100 ljudi.

Na poternici su i general-majori Oružanih snaga Ukrajine Igor Palagnjuk i Andrej Kovalčuk.
Ruski istražni komitet je krajem jula podigao optužnice u odsustvu protiv Igora Palagnjuka, Jevgenija Mojsjuka i Andreja Kovalčuka.

9.07 - Kineski ministar odbrane ove sedmice u poseti Rusiji i Belorusiji

Kineski ministar odbrane Li Šangfu boraviće ove sedmice u poseti Rusiji i Belorusiji, saopšteno je iz kineskog Ministarstva odbrane.

Tokom posete u Rusiji, Li će učestvovati na međunarodnom bezbednosnom sastanku i tom prilikom se obratiti.

Pored toga, sastaće se odvojeno i sa čelnicima ruskog resora državne odbrane.

Tokom posete Belorusiji, sastaće se sa predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, a posetiće i beloruske vojne snage.

8.48 - Tokom noći sirene u Kijevu i više oblasti

U Kijevu i u više ukraijnskih oblasti tokom noći proglašena je bila vazdušna opasnost, a eksplozije odjekivale su i u Hersonu, saopštili su ukrajinski mediji.

Sirene za vazdušnu uzbunu u ukrajinskoj prestonici su se oglasile oko jedan sat posle ponoći, a zatim su se oglasile i u Odeskoj oblasti, kao i u delu Hesonske koja je pod kontrolom ukrajinske vojske.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Kijev

7.20 - Najmanje tri osobe ranjene u ruskom napadu na Odesu

Najmanje tri osobe ranjene su u noćašnjem napadu na ukrajinski lučki grad Odesu, saopštio je guverner ukrajinskog crnomorskog regiona Oleh Kiper. ''Kao rezultat neprijateljskog napada na Odesu, izbilo je nekoliko požara, izazvanih delovima rakete koji su padali. Prozore na zgradama razbila je silina eksplozije'', napisao je Kiper na svom nalogu na Telegramu.

Iz Komande ukrajinskih oružanih snaga na jugu saopšteno je da su zbog delova projektila, koji su nasumice padali po gradu, oštećeni spavaonica i supermarket, a na jednoj lokaciji u gradu izbio je požar. Odesa, najveća ukrajinska luka i pomorska baza, više puta bila je mera ruskih napada dronovima i granatirana, od kako je Rusija napustila sporazum o izvozu žitarica Crnim morem.

7.10 - Zelenski: Dim na Krimskom mostu dokaz da zločini Rusije neće ostati bez odgovora

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da su spaljena ruska tehnika i dim na Krimskom mostu - dokazi da ni jedan zločin Rusije neće ostati bez odgovora. "Svaki uništeni okupator, sva spaljena ruska tehnika, požari u njihovim štabovima i skladištima, veoma rečit dim na Krimskom mostu i ne samo to - sve je to dokaz da ni jedan zločin Rusije nećemo ostaviti bez odgovora“, rekao je Zelenski u video poruci, prenosi Interfaks Ukrajina.

AP Photo/Pavel Golovkin
 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da je Ukrajina pokušala da napadne Krimski most raketom S-200 prerađenom u udarnu verziju, da je raketa oborena i da nije bilo štete.

7.00 - Zelenski priznao odgovornost za pokušaj napada na Krimski most

Vladimir Zelenski je u video-snimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu priznao odgovornost Kijeva za pokušaj napada na Krimski most u subotu.

Zelenski je rekao da ukrajinske trupe svakodnevno reaguju na dejstva Oružanih snaga Rusije tokom specijalne operacije i naveo kao primer "veoma elokventan dim na Krimskom mostu".

6.50 - Sprečen pokušaj Kijeva da izvede napad dronom 

Ruska protivvazdušna odbrana sprečila je pokušaj Kijeva da izvede napad dronom na objekte na teritoriji Ruske Federacije, bespilotna letelica je oborena iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- 13. avgusta, oko 22 časa po moskovskom vremenu, osujećen je još jedan pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije - navodi se u saopštenju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike