Afrički pingvini bi mogli da nestanu do 2035. godine

11.08.2023

00:45

0

Ostalo ih je manje od 11.000, a populacija i dalje naglo opada

Afrički pingvini bi mogli da nestanu do 2035. godine
Copyright AP Photo/Schalk van Zuydam

Afrički pingvini bi mogli da izumru do 2035. godine ako se ne preduzmu mere da se osigura njihov opstanak, poručili su aktivisti.

Kako se navodi, populacija afričkih pingvina dramatično je opala u poslednjih 100 godina, preneo je Gardijan.

Smatra se da je početkom 20. veka verovatno bilo nekoliko miliona gnezdećih parova, dok ih je danas ostalo manje od 11.000, a populacija i dalje naglo opada.

AP Photo/Schalk van Zuydam
 

Afrički pingvini se nalaze na "crvenoj listi" ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode.

Naučnici kažu da, prema trenutnim trendovima, do 2035. godine neće biti dovoljno parova za razmnožavanje da bi vrsta nastavila da opstaje u divljini.

Prekomerni ribolov i promene u životnoj sredini u Indijskom okeanu doveli su do pada populacije riba, kao što su sardine i inćuni, kojima se pingvini uglavnom hrane. Pored toga, prete im i bolesti, oluje, poplave i zagađenje.

Afrički pingvini poznati su po svom neobičnom izgledu i karakterističnom glasu. Uglavnom naseljavaju ostrva uz obale Namibije i Južne Afrike, a 1985. formirali su koloniju u predgrađu Sajmons Tauna u Kejptaunu.

AP Photo/Schalk van Zuydam
 

Pingvini često pronađu put do grada, a mogu se videti kako se gnezde u baštama; kriju se ispod automobila i gegaju se pored putnika iz Kejptauna.

Uprkos pretnjama sa kojima se pingvini suočavaju, postoji nada za njihov opstanak.

- Odustajanje nije opcija, pa ako ribarstvo, južnoafrička vlada, naftne i brodarske kompanije, naučnici, zaštitnici prirode, međunarodni saveznici i javnost rade zajedno, možemo sprečiti da broj afričkih pingvina opada svake godine - navela je izvršna direktorka strateških projekata u Fondaciji za akvarijum dva okeana dr Džudi Man.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike