Mečka od 200 kila i njeni mladunci su provalili u više od 20 kuća u Kaliforniji: Vlasti su morale da reaguju posle ovih nestašluka

07.08.2023

15:44

0

Medvedi porodično provaljivali u kuće

Mečka od 200 kila i njeni mladunci su provalili u više od 20 kuća u Kaliforniji: Vlasti su morale da reaguju posle ovih nestašluka
Copyright CDFW

Nakon što je ženka crnog medveda sa svoja tri mladunca u protekloj godini navodno provalila u više od 20 domova, medveđu porodicu su uhvatili biolozi zaduženi za brigu o divljim životinjama u kalifornijskom Saut Lejk Tahou.

Mečku, čije su uzorke DNA stručnjaci prošle godine pronašli u 21 kući, stanovnici nazivaju "Hank the Tank" (Tenk Henk) jer teži više od 200 kilograma. 

U poslednjih nekoliko invazija na kalifornijske domove sa sobom je vodila i mladunce.

- Premeštaj obično nije opcija za ovu vrstu divljih životinja jer će se njihov obrazac ponašanja nastaviti i u bilo kojoj drugoj zajednici. Međutim, s obzirom na ogromno zanimanje za mečku i velik rizik od potencijalno težih incidenata, Odeljenje za ribe i divlje životinje nastojaće da pronađe alternativno rešenje da bi se zaštitile i životinje i ljudi koji žive u Saut Lejk Tahou - smatraju stručnjaci.

Nažalost, četvoro članova iste medveđe porodice će se razdvojiti. Nakon veterinarskog pregleda mečku će poslati u utočište za divlje životinje u Koloradu, a mladunce u ustanovu za rehabilitaciju u okrugu Sonoma.

Mečka pod kodnim brojem 64F se prati još od 2022, a u martu 2023. je ustanovljeno da ona i mladunci hiberniraju ispod jedne kuće u Saut Lejk Tahou.

Tada su ih uspavali i ustanovili njihov DNA. Na mečku su pričvrstili uređaj za praćenje, a svakom medvediću su ugradili mikročip sličan onome koji se koristi za identifikaciju domaćih mačaka i pasa.

Premda je majka prilično brzo izgubila ogrlicu za praćenje, agencija ju je identifikovala prema njenom DNA otkrivenom u kućama.

 

BONUS VIDEO

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike