Kim Džong Un otpustio najvišeg generala i naložio vojsci da se spremi za rat!

10.08.2023

11:38

0

„Puna priprema za rat“ bila je glavna tačka dnevnog reda sastanka vojnog vrha zemlje

Kim Džong Un otpustio najvišeg generala i naložio vojsci da se spremi za rat!
Severnokorejski vođa Kim Džong Un - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un otpustio je svog najvišeg generala usred rekonstrukcije vojnog rukovodstva zemlje i naložio je da se vojska „opaše za rat“, javili su državni mediji u četvrtak.

General Pak Su Il je razrešen dužnosti načelnika Generalštaba, a vicemaršal Ri Jong Gil je postavljen na njegovo mesto, navodi državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Drugi „vodeći komandanti“ otpušteni su, premešteni ili imenovani tokom sastanka Centralne vojne komisije u sredu, izvestila je KCNA, ne ulazeći u detalje.

Severna Koreja redovno obnavlja svoje vojno rukovodstvo. Neki vojni lideri se kasnije ponovo pojavljuju na različitim pozicijama, dok drugi nestaju iz vidokruga javnosti.

Čeong Seong Čang, viši analitičar privatnog istraživačkog centra Instituta Sejong u blizini Seula, rekao je da iza Kimove vojne rekonstrukcije možda postoji niz razloga i da se ona ne sprovodi nužno po kazni.

- Pošto je Kim Džong Un često unapređivao, raščinjavao i otpuštao rukovodioce u skladu sa njihovim sposobnostima da obavljaju dužnosti, otpuštanje rukovodioce može pozvati na odgovornost, ali je neprikladno smatrati ga kaznom - rekao je Čeong.

AP/KCNA via KNS
 

Drugi misle da severnokorejski lider možda jednostavno pokušava da se osigura da niko ispod njega neće postati previše moćan.

„Teška vojna situacija“

Smena vojnog rukovodstva pomenuta je tek pred kraj izveštaja KCNA, koji je veći akcenat stavio na napomenu da je „važno da se vojska temeljitije opaše za rat s obzirom na tešku političku i vojnu situaciju koja preovladava na Korejskom poluostrvu“.

Južna Koreja i njen glavni saveznik, Sjedinjene Američke Države, nisu poimence pomenute u izveštaju, ali se izgleda na njih misli, pošto je na sastanku rečeno da „analizirani vojni potezi glavnih krivaca pogoršavaju situaciju“ na poluostrvu.

„Puna priprema za rat“ bila je glavna tačka dnevnog reda sastanka, navodi se u izveštaju KCNA.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Hvasong-18

- Sadašnja situacija, u kojoj neprijateljske snage postaju sve neskrivenije u svojoj bezobzirnoj vojnoj konfrontaciji sa DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja) zahteva od ove potonje armije da ima pozitivniju, proaktivniju i nadmoćniju volju i temeljnu i savršenu vojnu spremnost za rat - pisalo je u njoj.

Severna Koreja je ovog leta pojačala svoju vojnu retoriku, preteći da će oboriti američke izviđačke avione i reagovati na isporuku američke podmornice sa balističkim projektilima Južnoj Koreji prvi put u četiri decenije.

Pjongjang je takođe pokazao svoj napredak u tehnologiji balističkih projektila, testirajući prošlog meseca, kako je rekao, interkontinentalnu balističku raketu Hvasong-18 sa vremenom leta što sugeriše da ima sposobnost da pogodi kopno SAD.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike