Oboren rekord! Severnokorejska balistička raketa letela čak 74 minuta

12.07.2023

08:58

0

Oboren rekord! Severnokorejska balistička raketa letela čak 74 minuta
Copyright Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Interkontinentalna balistička raketa koju je jutros lansirala Severna Koreja, nakon pritužbi na američke špijunske avione, letela je 74 minuta - što je najduže vreme leta ikada zabeleženo.

Prema zvaničnicima japanskog Ministarstva odbrane, projektil je putovao na visini od 6.000 kilometara sa dometom od 1.000 km pre nego što je sleteo u vode između Korejskog poluostrva i Japana, prenosi Skaj njuz.

Južna Koreja je lansiranje projektila nazvala "ozbiljnom provokacijom".

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da je raketa verovatno lansirana na uzdignutoj putanji - skoro vertikalno - što Severna Koreja obično čini kako bi izbegla susedne zemlje kada testira rakete dugog dometa.

Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko
 

 

Premijer Japana Fumio Kišida, koji prisustvuje samitu NATO-a u Litvaniji, naredio je svom kabinetu da prikuplja informacije i bude u pripravnosti za nepredviđene događaje, saopštila je kancelarija premijera.

On je rekao da lansiranje projektila ugrožava mir i stabilnost i regiona i međunarodne zajednice, kao i da je Japan uložio protest diplomatskim kanalima u Pekingu.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je ranije nazvao raketu svojim najmoćnijim nuklearnim oružjem, koje jača sposobnost Severne Koreje da se suprotstavi američkim vojnim pretnjama. Prethodna proba raketa dugog dometa u Severnoj Koreji dogodila se u aprilu, kada je prvi put lansirala ICBM Hvasong-18.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike