Kijev lansirao rakete "Storm Shadow" na mostove između Krima i Ukrajine

06.08.2023

21:55

0

Napad je bio usmeren na civile, nije uticao na vojne operacije - rekao je vršilac dužnosti šefa Hersonske oblasti

Kijev lansirao rakete "Storm Shadow" na mostove između Krima i Ukrajine
Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Današnje eksplozije na dva mosta ka Krimu izazvale su rakete dugog dometa "Storm Shadow" koje je Velika Britanija isporučila Ukrajini, izjavio je vršilac dužnosti šefa Hersonske oblasti koga je imenovala Rusija, Vladimir Saldo.

On je rekao da su dva mosta namenjena za civilni, a ne vojni saobraćaj i da je oštećenje gasovoda koji prolazi pored mosta prekinulo snabdevanje 20.000 stanovnika grada Heničeska u Hersonskoj oblasti.

Saldo je rekao da je napad bio usmeren na civile i da nije uticao na vojne operacije, javio je CNN.

- Ovi udari nisu ugrozili specijalnu vojnu operaciju koja je trenutno u toku.Odlučili su da se sitno osvete civilima i onima koji se sada kreću teritorijom Hersonske oblasti - rekao je on.

 

 

Kako je naveo, projektili nisu izazvali strukturnu štetu na mostu Čonhar, koji povezuje Hersonsku oblast i Krim.

U maju je Velika Britanija isporučila Ukrajini više krstarećih projektila dugog dometa "Storm Shadow", koje su zajednički razvile Britanija i Francuska, a koja se obično lansira iz vazduha, sa dometom većim od 250 kilometara.

Prošireni domet daje Ukrajini mogućnost da udari duboko u teritoriju koju drži Rusija na istoku Ukrajine, podseća američka TV mreža.

Šta je "olujna senka"?

"Storm Shadow" je krstareća raketa dugog dometa sa stelt mogućnostima, koju su zajednički razvile Velika Britanija i Francuska i koja se obično lansira iz vazduha. Sa dometom paljbe većim od 250 kilometara, ona ima malo manje mogućnosti od američkih vojnih taktičkih raketnih sistema zemlja-zemlja, ili ATACMS, koje je Ukrajina dugo tražila i koji imaju domet od 300 kilometara.

Najvažnije je to što „olujna senka" ima dovoljan domet da prodre duboko u teritoriju koju drži Rusija u istočnoj Ukrajini. Zapadni zvaničnik je za CNN rekao da je ukrajinska vlada uverila Veliku Britaniju da će se ove rakete koristiti samo unutar ukrajinske suverene teritorije, a ne unutar Rusije. Zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva često su Krim identifikovali kao suverenu teritoriju Ukrajine, opisujući ga kao „nezakonito aneksiran“.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike