Panika u popularnom letovalištu! Kupači bežali iz vode zbog ajkule

03.08.2023

18:48

0

Do drame je došlo u petak ujutru na Plaja de Palmi, koja privlači veliki broj britanskih, nemačkih i holandskih turista

Panika u popularnom letovalištu! Kupači bežali iz vode zbog ajkule
Ilustracija - Copyright Profimedia

Spasioci su naredili turistima da izađu iz mora na popularnoj španskoj plaži na ostrvu Majorka nakon što je ajkula primećena u moru.

Turisti su izjurili iz vode nakon što je plava ajkula prišla obali i prošla kroz plićak. Srećom, nije bilo neposrednih izveštaja o bilo kakvim povredama, a neman je nestala nekoliko minuta nakon što je primećena.

Do drame je došlo u petak ujutru na Plaja de Palmi, koja privlači veliki broj britanskih, nemačkih i holandskih turista tokom letnjih meseci.

Vest je odjeknula pošto je nekoliko ajkula primećeno u junu kod Balearskih ostrva, kao i kod Kosta Blanke. Plava ajkula od dva metra snimljena je 24. juna kako pliva kroz vodu u Kalo des Moltonsu, maloj šljunkovitoj uvali na severu Ibice koja je popularno mesto za ronjenje.

To se dogodilo nešto više od nedelju dana nakon što je ajkula dva dana ranije izazvala paniku na plaži Aguamarina u Orivela Kosti južno od Alikantea. Istog dana je objavljeno da je ista vrsta ajkula primećena u luci Citadela na Menorki.

Plave ajkule retko napadaju ljude, ali nisu potpuno bezopasne. Bilo je više izveštaja da je ova ajkula ujedala ljude, a bar četiri osobe su stradale u susretu s njom.

Dobra vest za one koji su zabrinuti zbog napada ajkula jeste da je, statistički, malo verovatno da će vas ugristi, a još manje da će vas ubiti. Uopšteno govoreći, broj neisprovociranih ugriza ajkula smanjio se tokom protekle decenije.

Prošle godine zabeleženo je 57 ničim izazvanih ujeda širom sveta, što je znatno manje od desetogodišnjeg proseka od 74 ničim izazvana ujeda godišnje, prema podacima Univerziteta Floride.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike