„Urađene" zveri: Kod obala Floride plivaju ajkule zavisne od kokaina koji u vodu ispada krijumčarima droge?

21.07.2023

18:06

0

Zbog ogromnih količina droge koje se dolaze do plaže i koje vlasti izvlače iz okeana svake godine naučnici su se odlučili da istraže ovu oblast i morske nemani u njoj

„Urađene" zveri: Kod obala Floride plivaju ajkule zavisne od kokaina koji u vodu ispada krijumčarima droge?
ajkula napad ajkule (2) - Copyright Pixabay

Ajkule koje vrebaju u blizini obala Floride mogle bi da budu pod uticajem kokaina koji su u okean bacili krijumčari droge u SAD, što naučnici žele da utvrde.

Zbog ogromnih količina droge koje se dolaze do plaže i koje vlasti izvlače iz okeana svake godine, morski biolog Tom Hird je želeo da istraži da li su ajkule progutale kokain ili ne u sklopu nove TV serije „Kokainske ajkule“, koja počinje sa emitovanjem sledeće sedmice.

U okviru programa Hird i naučnik za životnu sredinu sa Univerziteta Florida Trejsi Fanara izvodili su brojne eksperimente na ajkulama kod Florida Kiza, gde su ribari navodno pričali priče o ribama zavisnim od droge.

Hird i Fantana su zaronili pod vodu i primetili da se neke ajkule čudno ponašaju.

Ajkula čekićarka, vrsta koja se obično kloni ljudi, jurnula je pravo na njih i činilo se da pliva nakrivo.

Na 18 metara ispod površine viđena je peščana ajkula kako pliva u uskim krugovima, delujući usredsređeno na predmet koji nije bio tamo, navodi se u emisiji.

Profimedia
 

Zatim su testirali kako ajkule reaguju na pakete koje su bacili u vodu, a koji su po veličini i obliku bili slični paketima kokaina.

U eksperimentu su lažne pakete postavili pored lažnih labudova i bili su šokirani kada su videli da ajkule kreću direktno prema prema paketima i grizu ih, pri čemu je jedna ajkula čak otplivala sa jednim.

Potom su pokušali da ponovo stvore iluziju kokaina visokokoncentrovanom kuglom ribljeg praha kako bi izazvali masivnu reakciju dopamina kod ajkula, što je dovelo do njihovog divljanja".

- Mislim da imamo potencijalni scenario kako bi moglo izgledati ako se ajkulama da kokain - kazao je Hird u programu.

U okviru poslednjeg eksperimenta bacili su imitaciju paketa kokaina iz aviona kako bi simulirali kako bi droga zaista mogla da uđe u ekosistem ajkula. Naučnici su primetili da je više vrsta ajkula pohrlilo ka njima.

Međutim, Hird je naglasio da ovi eksperimenti ipak ne dokazuju da postoje ajkule zavisne od droge koje konzumiraju kokain na Floridi, ističući da bi moralo da se sprovede više ispitivanja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike