Još jedna plava ajkula snimljena u blizini grčkog letovališta: Koliko turisti treba da se plaše ovih predatora? (VIDEO)

04.07.2023

17:21

0

Ovo su neke od najvećih ajkula na svetu - odrasle mogu dostići dužinu od 2,5 do 3,8 metara i težiti između 200 i 350 kilograma, a viđane su i one duge do 6 metara

Još jedna plava ajkula snimljena u blizini grčkog letovališta: Koliko turisti treba da se plaše ovih predatora? (VIDEO)
Copyright Printscreen Instagram/nikana.gr

Turisti koji su se ove godine odlučili da letuju na Zakintosu uznemirili su se kada je prošle sedmice u vodama oko njega snimljena ajkula, a sada se na društvenim mrežama pojavio još jedan snimak koji je navodno nastao u blizini grčkog ostrva Serifos.

U opisu objave na Instagramu objavljene na profilu „nikana.gr“ piše: „Ajkula viđena kod još jednog ostrva u Grčkoj. Ostrvo Serifos, 80 metara od obale.“

Serifos je jedno od ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj, koje se nalazi u Egejskom moru.

 

 

Smešteno je oko 170 kilometara jugoistočno od Pireja, glavnog grčkog lučkog grada. Serifos je poznat po prelepim plažama koje kombinuju kristalno čisto more, peščane ili šljunkovite obale i priivlači veliki broj srpskih turista.

Na društvenim mrežama su pisali da se radi o plavim ajkulama.

Šta su plave ajkule?

- Ne vidi se bas lepo ali liči na modrulja (plava ajkula). Inače, plave ajkule retko napadaju ljude. Od 1580. do 2013. godine plava ajkula je samo 13 puta ugrizla čoveka, od kojih su četiri završili smrću dok 10 do 20 miliona ovih ajkula ubije čovek svake godine, pa bi mogle da postanu ugrožena vrsta - napisao je jedan od korisnika Instagrama.

Plava ajkula, poznata i kao modrulj, vrsta je morskih ajkula koje se mogu naći u različitim okeanima širom sveta.

Printscreen Instagram/nikana.gr
 

Plave ajkule su neke od najvećih ajkula na svetu - odrasle mogu dostići dužinu od 2,5 do 3,8 metara i težiti između 200 i 350 kilograma, a viđane su i one duge do 6 metara.

Ime su dobile zbog karakteristične plave boje koja dominira njihovim telom. Ova boja im omogućava da se bolje kamufliraju u plavim okeanskim vodama, smanjujući vidljivost iznad sebe i olakšavajući im da se približe plenovima.

Plave ajkule su vrhunski predatori i hrane se različitim vrstama riba, lignjama, hobotnicama, manjim ajkulama, kao i morskim sisarima poput foka. Poznate su po svojoj sposobnosti da preplivaju velike udaljenosti u potrazi za hranom.

Modrulji se suočavaju s brojnim pretnjama, uključujući ribolov, gubitak staništa i nekontrolisani lov. Kao rezultat toga, Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) klasifikuje plave ajkule kao ranjivu vrstu na globalnom nivou. Mnoge zemlje su preduzele mere zaštite kako bi smanjile pritisak na populacije plavih ajkula i očuvale ove morske stanovnike.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike