Senzacionalna pljačka u Pentagonu! Ukrao opremu, provalio u mrežu 17 vojnih objekata, lopov pristupio komunikaciji i sa FBI

30.07.2023

22:04

0

Inženjer u vazduhoplovnoj bazi "Arnold" uspeo je navodno da ukrade radio opremu vrednu čak 90.000 dolara, ali to nije sve

Senzacionalna pljačka u Pentagonu! Ukrao opremu, provalio u mrežu 17 vojnih objekata, lopov pristupio komunikaciji i sa FBI
Pentagon - Copyright Profimedia

Inženjer u vazduhoplovnoj bazi "Arnold" uspeo je navodno da ukrade radio opremu vrednu čak 90.000 dolara, ali to nije sve. Prema izveštaju "Forbs"-a, osumnjičeni je takođe uspeo da prodre u mreže čak 17 objekata Pentagona, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost u vladi.

Sve je počelo kada je izvođač radova u bazi primetio sumnjivo ponašanje 48-godišnjeg inženjera i obavestio vlasti. P

olicija je izvršila raciju u kući osumnjičenog i otkrila neverovatne stvari. Inženjer je imao "neovlašćeni administratorski pristup" komunikacionoj infrastrukturi 17 vojnih objekata, što je predstavljalo ozbiljan propust u bezbednosti.

AP Photo/Alex Brandon, File
 

Forenzički izveštaj otkrio je još više šokantnih činjenica.

Naime, pronađeni su fleš diskovi koji su sadržali lozinke za radio mrežu Komande za obuku i obrazovanje Vazduhoplovnih snaga, kao i datoteke lokalnih organa za sprovođenje zakona. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste to što je inženjer posedovao programske datoteke za radio Motorola koje su bile označene kao vlasništvo američke vlade.

Osim toga, izveštaj je naveo i mogućnost da je osumnjičeni imao pristup komunikacijama FBI, ali detalji o tome još uvek nisu poznati.

Ova situacija je označena kao "kritično narušavanje bezbednosti" i istražitelji rade na razjašnjenju svih okolnosti ovog incidenta.

Profimedia
 

Podsećamo da se ovaj slučaj desio samo tri meseca nakon što su na Diskordu procureli strogo poverljivi dokumenti Pentagona, otkrivajući zapanjujuće informacije o američkim specijalnim snagama u Ukrajini i špijuniranju američkih saveznika tokom sukoba.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike