Američka vlada pod pritiskom zbog procurelih dokumenata Pentagona: Saveznici zahtevaju da se spreči dalje širenje podataka

11.04.2023

22:00

0

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena pokušava da umiri strane vlade zabrinute zbog ovog propusta

Američka vlada pod pritiskom zbog procurelih dokumenata Pentagona: Saveznici zahtevaju da se spreči dalje širenje podataka
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Charlie Riedel, File

Američka vlada je „u kriznom režimu“ dok je saveznici bombarduju pitanjima o navodnim poverljivim dokumentima Pentagona koji su očigledno dospeli na internet, tvrdi „Politiko". U Vašingtonu nema jasnog razumevanja o tome kako da se sprovede kontrola štete, rekli su izvori agenciji.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena trudi se da umiri zabrinutost stranih vlada, izvestio je u ponedeljak „Politiko", pozivajući se na četiri anonimna zvaničnika - jednog iz SAD, dva iz Evrope i jednog iz članice alijanse za razmenu obaveštajnih podataka „Pet očiju", koja uključuje SAD, Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Druge nacije su pitale SAD kako je došlo do curenja informacija, ko je odgovoran i šta su uradile „kako bi osigurale da informacije budu uklonjene sa društvenih medija“, navodi agencija. Bajdenova administracija je navodno izvršila pritisak na tehnološke kompanije da potisnu slike.

AP Photo/Andrew Harnik
 

Fotografije desetina dokumenata, za koje se čini da predstavljaju materijale za brifing sastavljene za Zajednički štab američkih snaga, počele su da kruže internetom krajem februara, a možda već i u januaru, prema nekim izveštajima. Tokom prošle sedmice pojavili su se na mnogim portalima i u drugim medijima.

Pentagon nije negirao autentičnost materijala, ali je upozorio da su neki od njih možda izmenjeni. Do sada se čini da je postojao samo jedan primerak slajda koji sadrži američke procene žrtava u sukobu u Ukrajini. Jedna verzija slike, koja je kasnije počela da kruži onlajn, sadržala je brojke o žrtvama koje su bile povoljnije za rusku stranu od prvobitne verzije. Kijev je odbacio čitav niz dokumenata kao rusku operaciju dezinformisanja.

Jedan izvor „Politika" je tvrdio da Ukrajina ne bi trebalo da veruje SAD po pitanju svojih vojnih tajni nakon curenja informacija.

AP Photo/Andrew Harnik, File
 

- Amerikanci sada duguju Ukrajincima. Moraju da se izvine i eliminišu štetu - rekao je evropski zvaničnik.

Iako se čini da mnogi dokumenti detaljno opisuju američko viđenje sukoba na istoku Evrope, to nije jedina tema koju pokrivaju. Neki očigledno detaljno navode američke obaveštajne podatke o Izraelu, Južnoj Koreji, Kanadi i Bliskom istoku i ukazuju na to da Vašington špijunira svoje najbliže saveznike.

Kako prenosi „Politiko", od nedelje čak ni visoki američki zvaničnici sa portfeljima koji se odnose na pomenute zemlje nisu znali kako će se Bajdenova administracija nositi sa krizom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike