Žene uzimale popularan lek za mršavljenje, a sada imaju "paralizu stomaka": "Žalim zbog svega, povraćam više puta dnevno"

26.07.2023

18:54

1

Autor: N.P.

Devojkama je dijagnostikovana ozbiljna gastropareza, odnosno stomačna paraliza, a doktori smatraju da iza toga upravo stoji ozempik

Žene uzimale popularan lek za mršavljenje, a sada imaju "paralizu stomaka": "Žalim zbog svega, povraćam više puta dnevno"
Ozempik, lek za dijabetes, koristi se i za mršavljenje - Copyright AP Photo/David J. Phillip)

Zbog želje za mršavljenjem, u SAD se naširoko koriste lekovi ozempik i vegovi, međutim, ukoliko se varenje mnogo uspori, može doći do velikih problema poput tzv. stomačne paralize.

Džoani Najt (37) iz Luizijane je zažalila što je ikada konzumirala ozempik.

- Žalim što sam ikada takla ovaj lek. Volela bih da nikada nisam čula za njega. Napravio mi je pakao od života. Dosta sam novca potrošila i bila sam pod stresom. Koštao me je dana, noći i putovanja sa mojom porodicom. Koštao me je dosta, to ništa nije vredno toga. Cena koju treba da platite je previsoka - rekla je.

Brenda Alen (42) iz Dalasa je u istom problemu, a njoj je doktor prepisao vegovi kako bi izgubila kilograme.

- Čak i sada, kada skoro godinu dana nisam na ovom leku, imam dosta problema - navela je.

Nedavno je bila u urgentnom centru jer je toliko povraćala da je dehidrirala.

Emili Rajt (38), nastavnica iz Toronta, počela je da uzima ozempik 2018, a za godinu dana je izgubila više od 35 kilograma. Međutim, danas toliko povraća da je morala da otvori bolovanje.

- Ne konzumiram ga više od godinu dana, ali se još nisam vratila u normalu - napomenula je.

Ozempik, inače lek za dijabetes, i njegov sestrinski lek vegovi za skidanje kilograma, rade tako što imitiraju hormon GLP-1 koji naše telo prirodno proizvodi. GLP-1 treba da uspori prolazak hrane kroz želudac tako da se ljudi što duže osećaju da su siti.

Međutim, Džoani Najt i Emili Rajt je dijagnostikovana ozbiljna gastropareza, odnosno stomačna paraliza, a doktori smatraju da iza toga upravo stoji ozempik.

Gastropareza predstavlja poremećaj koji se javlja kada želucu treba previše vremena da se isprazni. Poremećaj je poznat i pod nazivom odloženo pražnjenje želuca, a rezultat je oslabljenih ili abnormalnih mišića želuca.

Rajtova kaže i da povraća nekoliko puta dnevno.

Alenova je kazala da nema zvaničnu dijagnozu za svoje stomačne probleme, ali dodaje da su počeli da se ispoljavaju kada je počela da konzumira lek vegovi. Tek treba da ide na dodatne analize, a preglede kod lekara specijalista je uspela da zakaže tek za oktobar.

Doktori smatraju da je ovakvih slučajeva sve više jer se povećala popularnost lekova. Brojne poznate ličnosti su preporučivale ozempik za mršavljenje ili su isticale da su izgubile kilograme zbog ovog leka.

Američka Uprava za hranu i lekove je saopštila da je primila izveštaje o ljudima sa stomačnom paralizom koji su koristili ove lekove.

Za sada, veruje se da su ekstremni slučajevi retki i da nastaju kada sporni lekovi zamaskiraju ili dodatno pogoršaju "spori želudac".

Proizvođač "Novo Nordisk" je istakao da se ovi lekovi koriste već 15 godina u lečenju dijabetesa, a osam godina za lečenje gojaznosti i da se temeljno izučavaju.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike