Zelenski otkrio zašto je odlagao kontraofanzivu

23.07.2023

22:40

0

Kontraofanziva, o kojoj se dugo pričalo u Kijevu, počela je 4. juna

Zelenski otkrio zašto je odlagao kontraofanzivu
Copyright Carl Court, Pool via AP

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski priznao je da je nameravao da pokrene kontraofanzivu u proleće, ali da nije mogao zbog nedostatka oružja, piše „Politiko“.

- Imali smo planove da krenemo u proleće. Iskreno, nismo mogli, jer nismo imali dovoljno municije i oružja, a nije bilo ni dovoljno brigada koje su adekvatno obučene za to oružje, pogotovo što su obuke održavane van Ukrajine - rekao je ukrajinski lider.

Pošto je Ukrajina počela kasnije da deluje, to je, po rečima Zelenskog, dalo Rusiji dosta vremena da izgradi nekoliko linija odbrane.

- Zbog toga naša kontraofanziva ide sporije. Nismo hteli da gubimo naše ljude. I naši vojnici nisu hteli da zbog toga gube vojnu tehniku - rekao je on.

Kontraofanziva, o kojoj se dugo pričalo u Kijevu, počela je 4. juna na južnodonjeckom, zaporoškom i bahmutskom pravcu, pri čemu je ukrajinska vojska koncentrisala glavni udar na zaporoški sektor fronta.

Ranije danas je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da je ukrajinska vojska od početka kontraofanzive izgubila više od 26.000 vojnika i 3.000 komada različitog naoružanja.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike