Kod Fukušime ulovili radioaktivne ribe: Imale 180 puta veći nivo opasnog materijala

24.07.2023

10:51

0

Riba uhvaćena 18. maja imala je 18.000 bekerela po kilogramu cezijuma-137, u poređenju sa zakonskim maksimalnim nivoom od 100 bekerela po kg

Kod Fukušime ulovili radioaktivne ribe:  Imale 180 puta veći nivo opasnog materijala
Japanski ribari su posebno ugroženi zbog kontaminiranih voda oko Fukušime - Copyright AP Photo/Hiro Komae

Ribe koje su u maju živele u blizini odvoda nuklearne elektrane Fukušima u sebi su sadržale 180 puta veći nivo radioaktivnog cezijuma nego što je to propisano zakonom u Japanu.

Pronađeno je ukupno 44 primeraka ribe sa nivoom cezijuma iznad 100 bekerela po kilogramu u luci nuklearne elektrane Fukušima između maja 2022. i maja 2023. godine, saopšteno je iz kompanije Tepko, najveće energetske kompanije u Japanu, pri čemu je 90 odsto tih riba uhvaćeno u unutrašnjem lukobranu ili u njegovoj blizini.

U Tepku je utvrđeno da crna "kamena" riba uhvaćena 18. maja ima 18.000 bekerela po kilogramu cezijuma-137, u poređenju sa zakonskim maksimalnim nivoom od 100 bekerela po kilogramu.

Plan vlade Japana da pusti 1,3 miliona tona prečišćene vode iz fabrike u Fukušimi izazvao je zabrinutost u regionu, uprkos odobrenju Međunarodne agencije za atomsku energiju UN (IAEA) da to učini, ali iz Tepka su poručili da su "uvereni da će uticaj na stanovništvo i životnu sredinu biti mali".

AP Photo/Hiro Komae, File
Japan u Fukušimi kontaminiranu vodu drži u ogromnim tankovima

- Pošto je kontaminirana voda tekla u luku nuklearne elektrane Fukušima odmah nakon nesreće, Tepko je periodično uklanjao ribu iz luke od 2012. koristeći mreže koje su postavljene kako bi se sprečilo da riba pobegne iz luke - rekao je neimenovani zvaničnik Tepka za Gardijan.

Primerci ribe za koje je utvrđeno da imaju posebno visoku radioaktivnost bili su jegulja sa 1.700 bekerela po kg, ulovljena u junu 2022. i kamena pastrmka, sa 1.200 bekerela u aprilu 2023.

Kina je ove nedelje započela opšte testiranje radioaktivnosti japanskih morskih plodova, što je dovelo do toga da neki trgovci na veliko prestanu da kupuju takve proizvode iz Japana, a Hongkong je poručio da će  zabraniti uvoz hrane iz 10 japanskih prefektura ako se ispuštanje vode nastavi kako je planirano.

Redovno praćenje ribe sa unutrašnjeg lukobrana obustavljeno je nakon postavljanja mreža u januaru 2016. kako bi se potencijalno kontaminirana riba zadržala unutar tog područja.

- Međutim, kada je u januaru 2022. godine crna kamena riba sa radioaktivnim koncentracijama koje prevazilaze regulatorne standarde uhvaćena kod obale Some, na oko 50 kilometara udaljenosti od elektrane, ponovo smo počeli da izdvajamo uzorke u ovoj oblasti zajedno sa postavljanjem više mreža kako bismo sprečili ribu da napusti luku - dodao je zvaničnik Tepka.

Sledećeg meseca Tepko bi trebalo da počne sa ispuštanjem više od 1,3 miliona tona prečišćene vode iz elektrane u Fukušimi, što je proces koji traje decenijama, a tu operaciju je odobrila IAEA uprkos kritikama Kine i opozicione stranke u Južnoj Koreji.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike