Grosija u Seulu dočekali demonstranti: Ustali zbog odluke da se radioaktivna voda iz Fukušime ispusti u okean (VIDEO/FOTO)

08.07.2023

16:24

0

Iako je vlada Južne Koreje najavila da će poštovati izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju, građani se ne slažu sa njom

Grosija u Seulu dočekali demonstranti: Ustali zbog odluke da se radioaktivna voda iz Fukušime ispusti u okean (VIDEO/FOTO)
Copyright AP Photo/Ahn Young-joon

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi suočio se s protestima tokom današnje posete Južnoj Koreji. Njegova poseta ima za cilj umanjiti strahove vezane za japanski plan da ispusti prečišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u okean.

Grosi je stigao u Seul u petak kako bi se sastao s ministrom spoljnih poslova i visokim zvaničnikom za nuklearnu bezbednost tokom trodnevne posete. Prethodno je završio svoju posetu Japanu, prenosi Rojters.

AP Photo/Ahn Young-joon
 

U nedelju će se sastati s članovima opozicione Demokratske partije Koreje, koja je kritikovala japanski plan.

Iako je vlada Južne Koreje najavila da će poštovati izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju i da je njihova sopstvena analiza pokazala da ispuštanje neće imati "nikakav značajan uticaj" na njihove teritorijalne vode, organizovan je protest prilikom dolaska Grosija na aerodrom Gimpo u Seulu, izvestili su lokalni mediji.

Stotine ljudi, uključujući članove Korejske konfederacije sindikata, danas su izašle na ulice u znak protesta protiv plana za ispuštanje radioaktivne vode.

 

 

Međunarodna agencija za atomsku energiju je u utorak saopštila da je odobrila plan Japana, smatrajući da će ispuštanje radioaktivne vode imati zanemarljiv uticaj na životnu sredinu. Radna grupa koju je osnovala IAEA 2021. godine za ispitivanje bezbednosti japanskog plana da ispusti radioaktivnu vodu iz postrojenja koje je uništio cunami pre više od decenije uključuje članove iz Argentine, Australije, Kanade, Francuske, Maršalskih ostrva, Južne Koreje, Rusije, Velike Britanije, SAD i Vijetnama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike