Kijev: Planirana kontraofanziva kasni; Iz Bele kuće tvrde: Ne podržavamo napade unutar Rusije

25.07.2023

07:01 >> 00:35

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Kijev: Planirana kontraofanziva kasni; Iz Bele kuće tvrde: Ne podržavamo napade unutar Rusije
Rat u Ukrajini - Copyright Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 516. dan.

Tokom noći u Odesi je odjeknula serija eksplozija.

Jedinice ruske grupe "Jug" odbile su napade ukrajinskih trupa u četiri pravca.

Putin izjavio da je od početka kontraofanzive Ukrajina izgubila više od 26.000 vojnika.

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

23.59 - Litvanija pozvala EU da koristi baltičke luke za izvoz iz Ukrajine

Litvanija je pozvala Evropsku uniju da koristi baltičke luke za izvoz ukrajinskog žita nakon suspenzije sporazuma o žitu, „(Baltičke luke) bi mogle da služe kao pouzdana alternativa za tranzit ukrajinskih proizvoda, uključujući žito“, navodi se u pismu trojice litvanskih ministara upućeno evropskim komesarima, prenosi Ria novosti.

U pismu se navodi da bi baltičke luke mogle pomoći u transportu 25 miliona tona žitarica godišnje.

Litvanija je takođe navodno zatražila od EU da smanji birokratiju na granici Ukrajine sa Poljskom.

23.06 - Bela kuća: Ne podržavamo napade unutar Rusije

Bela kuća je saopštila danas da ne podržava ukrajinske napade unutar Rusije. "Uopšteno gledano, mi ne podržavamo napade unutar Rusije", rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Profimedia
 

Rusko ministarstvo odbrane je ranije danas poručilo da su elektronski ometene i srušene dve ukrajinske bespilotne letelice lansirane na objekte u Moskvi.

22.09 - Kijev: Planirana kontraofanziva kasni

Planirana kontraofanziva Kijeva kasni, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov u intervjuu za „Si-En-En“.

Ministar je priznao da je kontraofanziva sporija nego što se očekivalo. Međutim, on uverava da se zbog ovoga „ne brine“.

Među razlozima za spor tempo ministar je naveo nedostatak municije i sistema PVO. Prema njegovim rečima, pogrešna je predstava da svaka kontraofanziva mora biti brza. Reznikov je dodao i da borbena dejstva „nisu kompjuterska igrica“.

Kako je naveo, ukrajinski vojnici morali su ručno da čiste puteve kroz polja, jer ruske trupe imaju „ozbiljne bezbednosne zone sa minama“ kroz koje je „veoma teško probiti se“.

21.33 - Zaharova: Poziv UN da se izbegne eskalacija treba uputiti zapadnim zemljama

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je danas na poziv Ujedinjenih nacija da se izbegavaju koraci koji vode ka deeskalaciji sukoba u Ukrajini, poručivši da bi taj poziv trebalo uputiti zapadnim zemljama.

"Ovo je poziv onima koji Kijevu isporučuju oružje, uključujući kasetnu municiju i granate sa osiromašenim uranijumom", napisala je Zaharova na Telegramu.

21.16 - Beloruski ministar s Vagnerovcima o obuci beloruskih specijalaca

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Ivan Kubrakov razgovarao je danas sa predstavnicima grupe Vagner o obuci beloruskih specijalnih snaga, saopštila je pres-služba beloruskog ministarstva.

- U centru za obuku trupa Ministarstva unutrašnjih poslova održan je sastanak ministra unutrašnjih poslova Ivana Kubrakova sa predstavnicima Vagnerovog PMC-a. Događaju su prisustvovali i načelnici i zaposleni specijalnih snaga resora - saopštila je pres služba Ministarstva na Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

19.47 - Vazdušna opasnost u tri oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

18.59 - U Donjecku više od 100 civila stradalo od ukrajinskih mina „lepestok“

Civili Donjecka i dalje stradaju od ukrajinskih mina „lepestok“ i do sada je ranjeno više od 100 ljudi, a troje je poginulo, rekao je za Sputnjik gradonačelnik Donjecka Aleksej Kuzmin.

Protivpešadijska eksplozivna mina „lepestok“ predviđena je za ranjavanje nogu i aktivira se kada je čovek nagazi. Ona predstavlja kopiju američke mine BLU-43/B.

Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine u više navrata je upozoravalo na to da Ukrajina koristi kasetnu municiju opremljenu minama „lepestok“

17.56 - U napadu drona kod Artjomovska ranjen američki novinar

Američki državljanin, novinar agencije Frans pres Dilan Kolins ranjen je prilikom napada bespilotne letelice na području Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici, prenosi ta agencija.

U saopštenju nije precizirano čiji je dron izveo napad.

Kolins je, prema navodima Frans presa, dobio niz povreda od gelera, nakon čega je prebačen u bolnicu. Novinar nije životno ugrožen.
 

16.41 - Rusija: Ministarstvo energetike želi da ograniči broj izvoznika benzina

Ministarstvo energetike Rusije danas je potvrdilo da razmatra ograničenje broja izvoznika benzina iz zemlje.

Moskva na ovaj način želi da suzbije sumnjive šeme izvoza goriva.

16.22 - "Njujork tajms": Ruski dronovi „Lancet“ zadaju glavobolju ukrajinskim snagama

Ukrajinski vojnici priznaju da im ruski dronovi "Lancet" zadaju veliku glavobolju, piše "Njujork tajms".

- Za nas je to veoma veliki problem - rekao je jedan ukrajinski vojnik napominjući da je ruske dronove teško oboriti, jer više podsećaju na navođene bombe nego na bespilotne letelice.

15.42 - Reznikov: Narednih dana ćemo objaviti izveštaj o korišćenju kasetne municije

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov rekao je da će podeliti izveštaj o ukrajinskom korišćenju kasetne municije sa Pentagonom narednih dana.

On je za CNN rekao da veruje da je municija dosad korišćena bila efikasna protiv artiljerijskih sistema, konkretno, i ruske pešadije.

- Nadam se da će biti efikasnija nego obična municija - dodao je on.

SAD su 20. jula objavile da je Ukrajina počela da koristi američku kasetnu municiju.

15.11 - Putin potpisao zakon o pravilima uvođenja digitalne rublje

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o pravnim normama za uvođenje digitalne rublje.

Zakon uvodi osnovne koncepte za digitalnu rublju, definiše njen pravni status, kao i transakcije ovom valutom na posebnoj platformi kojom će upravljati  Banka Rusije (BR).

Operater platforme, ruska centralna banka, će imati pravo na obradu ličnih podataka.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

13.55 - Patrušev: Sprečavanje diktata SAD u svetu u interesu je svih suverenih država

Sprečavanje diktata SAD u međunarodnim odnosima u interesu je svih suverenih država, izjavio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev u Johanesburgu, na sastanku visokih predstavnika zemalja BRIKS-a zaduženih za pitanja bezbednosti, uz učešće "Prijatelja BRIKS-a".

Patrušev je ukazao da međunarodni odnosi prolaze kroz značajne promene i da svet nastavlja da se, kako je naveo, samouvereno kreće ka pravednijem multipolarnom sistemu,  zasnovanom na principima poverenja i nedeljivosti bezbednosti, kao i na jednakim mogućnostima za slobodan i originalan razvoj svih zemalja i naroda.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Nikolaj Patrušev

13.08 - Medvedev: Rusija da bira "nestandardne mete" za svoje napade

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije, Dmitrij Medvedev, ocenio je danas da ruska vojska treba da izabere nestandardne mete za svoje udare, gde će efekat biti značajan.

- Moramo da izaberemo nestandardne mete za naše udare. Ne samo skladišta, energetska čvorišta i naftne baze. Ima i drugih mesta gde nas još ne očekuju. I gde će efekat biti veoma značajan - napisao je Medvedev na svom nalogu na platformi Telegram.

12.50 - Peskov: U Moskvi se sprovode mere PVO, oboreni svi ukrajinski dronovi

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se u Moskvi sprovode mere PVO, o čemu svedoči obaranje svih ukrajinskih dronova koji su protekle noći lansirani u napad na rusku prestonicu.

- Kao što znate, bespilotne letelice su neutralisane i preduzimaju se dalje mere u tom pravcu. Što se tiče razvoja sistema zaštite i obezbeđivanja njegovog intenzivnijeg delovanja, to je pitanje za Ministarstvo odbrane - rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, sve službe koje obezbeđuju bezbednost Krima i drugih ruskih regiona preduzimaju neophodne mere usred pojačanih ukrajinskih napada bespilotnim letelicama.

AP photo
Poslovna zgrada je oštećena u napadu dronovima na Moskvu

12.34 - Ambasada Ukrajine u Srbiji: Ruski medijski izvori prebacuju odgovornost na Ukrajinu

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je danas da ruski medijski izvori pokušavaju da prebace odgovornost za "ratne zločine ruske vojske na ukrajinske branioce", iako, kako navode, nema sumnje u rusku odgovornost za uništavanje verskih objekata tokom "ruskog masovnog granatiranja" istorijskog centra Odese.

12.19 - Ministar odbrane Ukrajine očekuje da će zemlja ući u NATO 2024. godine

U julu sledeće godine alijansa će napuniti 75 godina, primetio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

- Ko zna, možda će to biti veoma važan dan za Ukrajinu. Ovo je samo moje predviđanje - rekao je on.

Reznikov je takođe izrazio uverenje da će se neprijateljstva u Ukrajini okončati do leta 2024. godine. On je napomenuo da će zemlja moći da uđe u NATO tek nakon okončanja sukoba.

- To će biti u interesu NATO-a, jer smo postali pravi istočni štit NATO-a, istočni štit Evrope. Ukrajina je stekla pravo borbeno iskustvo - dodao je ministar odbrane.

AP Photo/Olivier Matthys, File
 

9.25 - FSB: Tragovi eksploziva pronađeni na brodu koji je plovio iz Turske u Rusiju

Tragovi eksploziva pronađeni su na teretnom brodu koji je plovio iz Turske u Rusiju kroz Kerčki moreuz, a prema podacima obaveštajne službe, isti teretni brod bio je krajem maja u ukrajinskoj luci Kilija u Odeskoj oblasti, saopštila je pres služba ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

FSB navodi da te okolnosti mogu ukazivati na mogućnost korišćenja stranog civilnog plovila za isporuku eksploziva na teritoriju Ukrajine i da je zbog toga teretnom brodu zabranjeno da prođe ispod Krimskog mosta.

9.14 - Maljar: Ukrajinska vojska napredovala na jugu i kod Bahmuta

Za nedelju dana Oružane snage Ukrajine su ostvarile značajan napredak na južnom frontu i u pravcu Bahmuta, izjavila je danas zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Maljar.

Navela je da se sada vode borbe u nekoliko oblasti u pravcu Melitopolja i Berdjanska.
Od početka kontraofanzive ukrajinska vojska na jugu zemlje je, kako se navodi, povratila više od 192 kvadratna kilometra teritorije koju su kontrolisale ruske snage, a kod Bahmuta više od 35 kvadratnih kilometara.

8.42 - Pokušan napad na objekte na Krimu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ukrajinskim dronovima pokušan napad na objekte na Кrimu.

„Tokom noći 24. jula osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa 17 bespilotnih letelica na objekte na teritoriji poluostrva Кrim“, saopštilo je ministarstvo.
Precizira se da je sistemima za elektronsko ratovanje suzbijeno 14 dronova. Od toga, 11 je palo u Crno more, a tri na teritoriju poluostrva. Ostale su oborili sistemi PVO.

U napadu niko nije povređen.

AP Photo
Krimski most

7.37 - Oborena dva drona iznad Moskve, a iznad Krima 11

Ukrajina je pokušala da izvede teroristički napad na objekte u Moskvi sa dve bespilotne letelice, obe su suzbijene sistemima za elektronsko ratovanje, nije bilo žrtava, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo odbrane.

Na nebu iznad Кrima snage PVO i sistemi za elektronsko ratovanje oborili su i onesposobili 11 protivničkih dronova, saopštio je lider republike Sergej Aksjonov.

Кako je precizirao, bespilotne letelice su izvele napad na skladište municije u Džankojskom okrugu, a delovi dronova su oštetili privatnu kuću u Кirovskom okrugu. Aksjonov nije precizirao da li u napadu ima povređenih.

7.10 - Ukrajinska vojska upotrebila kasetnu municiju

Ukrajinska vojska upotrebila je kasetnu municiju strane proizvodnje prilikom napada na selu Zolotarjovka u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je za Sputnjik izvor u snagama bezbednosti LNR.

On je dodao da za sada nema informacija o žrtvama.

Prema njegovim rečima, pronađeni fragmenti municije ukazuju na to da su je Кijevu isporučili zapadni partneri.

Profimedia
 

7.00 - Poginuo ratni dopisnik

Po nalogu predsedavajućeg Istražnog komiteta Rusije Aleksandra Bastrikina, ratnom dopisniku RIA Novosti Rostislavu Žuravljevu, koji je poginuo u zoni specijalne vojne operacije, biće posthumno uručen Orden za hrabrost i odvažnost.

Istražni komitet takođe je pokrenuo krivični postupak zbog ukrajinskog granatiranja Zaporoške oblasti, u kome je Žuravljov poginuo, a ranjeni su dopisnik RIA Novosti Кonstantin Mihalčevski i zaposleni na portalu „Izvestija“ Roman Poljšakov i Dmitrij Šikov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike