Zima nije daleko: Japan predlaže formiranje globalnih rezervi gasa

23.07.2023

11:00

0

Tokio će svoj plan, koji je sličan rezervi nafte za hitne slučajeve, predstaviti Međunarodnoj agenciji za energiju

Zima nije daleko: Japan predlaže formiranje globalnih rezervi gasa
Ilustracija; Michael Probst - Copyright AP Photo Michael Probst

Japan planira stvaranje globalne strateške rezerve prirodnog gasa kako bi se zaštitio od energetskih kriza poput one koja je pogodila EU i njihove saveznike prošle godine, nakon što je Zapad uveo sankcije Rusiji.

Tokio će svoj plan, koji je sličan rezervi nafte za hitne slučajeve, predstaviti Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), preneo je "Blumberg" pozivajući se na ljude koji su upoznati sa situacijom u Japanu.

IEA već zahteva od zemalja članica kao što su SAD i Japan da imaju strateške zalihe nafte ekvivalentne najmanje 90 dana uvoza u slučaju nužde, podseća "Blumberg". Tokio će navodno predložiti da se njihov plan uvrsti na dnevni red ministarskog sastanka IEA u februaru.

Pixabay
 

Ideja o globalnom gasnom skladištu "za svaki slučaj" usledila je u trenutku kada Japan, koji zavisi od uvoza, pojačava napore da obezbedi dovoljno goriva usred rastućih cena energenata i intenziviranja konkurencije na tržištu tečnog gasa (LNG).

Ova energetski siromašna zemlja u velikoj meri zavisi od spoljnih zaliha. Tokio nije bio voljan da sankcioniše ruski energetski sektor i više puta je istakao njegovu važnost za energetsku bezbednost Japana.

Japan je dobio izuzeće od zapadne granice cena za uvoz ruske nafte, što je isključilo snabdevanje sa Dalekoistočnog projekta nafte i gasa "Sahalin-2". Japan je takođe zadržao udeo u zajedničkim energetskim projektima u Rusiji.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike