Više od četvrtine Evrope se smrzava: Ne mogu da zagreju svoje domove, najteže pogođena jedna zemlja sa Balkana

07.01.2023

23:55

0

Procenat onih koji nisu mogli da se ugleju bio je drastično manju 2021. nego 2022.

Više od četvrtine Evrope se smrzava: Ne mogu da zagreju svoje domove, najteže pogođena jedna zemlja sa Balkana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Više od četvrtine Evropljana ima problema sa grejanjem svojih domova i plaćanjem dugova za stambene i komunalne usluge, javili su u petak mađarski mediji pozivajući se na istraživanje istraživačkog centra Sazadveg.

Prema istraživanju, nazvanom Evropski projekat, 26 odsto stanovnika EU, ili otprilike 100 miliona ljudi, nije u stanju da adekvatno zagreje svoje domove. Čini se da su Grci najviše pogođeni, sa 56 odsto stanovništva koje ima poteškoće sa grejanjem. U Portugaliji i Francuskoj 34 odsto građana ima iste probleme. Najmanje su pogođene Finska, Mađarska, Austrija i Danska, sa manje od 15 odsto stanovnika koji su prijavili poteškoće.

Svaki četvrti ispitanik u anketi je rekao da nije bio u mogućnosti da plati račun za grejanje bar jednom tokom prošle godine. Ta cifra je takođe bila najveća u Grčkoj, sa 51 odsto pogođenog stanovništva, zatim na Kipru sa 37 odsto, a u Irskoj i Bugarskoj sa po 35 odsto.

Ispitanici su za svoje probleme krivili inflaciju, jer rastuće cene svega, od energenata do hrane, utiču na njihovu sposobnost da plate račune.

Prema istraživanju, računi za grejanje postali su daleko manje pristupačni nego 2021. Autori su primetili da 2021. godine, na osnovu podataka evropske zvanične statističke agencije Eurostat, samo 6,9 odsto evropskih domaćinstava (oko 29,9 miliona ljudi) nije bilo u stanju da se adekvatno greje, dok je 6,4 odsto imalo problem sa plaćanjem računa.

Istraživanje je sprovedeno među 38.000 nasumično odabranih odraslih Evropljana u periodu od 13. oktobra do 7. decembra 2022. Istraživanje je obuhvatilo EU, veliku Britaniju, Norvešku, Švajcarsku, Moldaviju, Albaniju, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju, Bugarsku i Bosnu i Hercegovinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike