Ukrajinci priznali da se plaše ruskih borbenih aviona: Imaćemo F-16, ali Su-35 predstavlja veliku pretnju

22.07.2023

16:43

0

Borbeni avion ruske kompanije Suhoj „ima ozbiljno naoružanje“, uključujući raketu R-37, koja se može pohvaliti „još većim dometom od američke rakete vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM“

Ukrajinci priznali da se plaše ruskih borbenih aviona: Imaćemo F-16, ali Su-35 predstavlja veliku pretnju
su-35 - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Ruski višenamenski borbeni avion Su-35 predstavlja glavnu pretnju kijevskoj vojsci tokom trenutnog sukoba, rekao je portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva.

- Imaju Su-35. To je jedan od najboljih aviona - rekao je Jurij Ignat u intervjuu za RBK-Ukrajina u petak na pitanje da li Moskva ima ratne avione koji su uporedivi sa američkim avionima F-16 koje Kijev očekuje da dobije od svojih zapadnih saveznika.

- Glavna letelica koja nam predstavlja pretnju je Su-35. To se mora priznati - naveo je on.

Borbeni avion ruske kompanije Suhoj „ima ozbiljno naoružanje“, uključujući raketu R-37, koja se može pohvaliti „još većim dometom od američke rakete vazduh-vazduh AIM-120 AMRAAM“, objasnio je portparol.

- Glavna prednost ruskog aviona je njegov radar, sistem za nišanjenje i navigacija koja može da prati i puca na nekoliko vazdušnih ciljeva odjednom - rekao je Ignat.

Su-35 takođe poseduje zaštitna sredstva i opremu za elektronsko ratovanje, između ostalog, ali i dalje može da bude oboren, dodao je on.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
F-16

- Mora se razumeti da je to ozbiljan protivnik, ali lak protivnik nije ni F-16, koji je takođe prošao istu modernizaciju - naglasio je portparol.

Su-35, koji je uveden u rusku vojsku sredinom 2010-ih, supermanevarski je lovac za superiornost u vazduhu generacije 4++ koji može da pogađa ciljeve u vazduhu i na zemlji.

F-16 je višenamenski borbeni avion četvrte generacije koji postoji od 1970-ih i prošao je niz nadogradnji tokom godina.

Kijev je mesecima pritiskao svoje strane pristalice da im pošalje ratne avione koje su dizajnirale SAD, tvrdeći da su oni ključni u obezbeđivanju vazdušnog pokrivanja ukrajinskih trupa i odbrani vazdušnog prostora zemlje.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je ranije ovog meseca da će „doći do transfera F-16, verovatno iz evropskih zemalja koje imaju višak F-16 zaliha“. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kasnije je sugerisao da bi prvi avioni američkog dizajna kojima su upravljali Ukrajinci mogli da polete u nebo „do kraja prvog kvartala sledeće godine“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike