Američki oficir: Rusi bi u avgustu mogli da opkole Harkov; Tramp: Bezumno je čak i misliti o prijemu Ukrajine u NATO

23.07.2023

16:56 >> 00:51

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Američki oficir: Rusi bi u avgustu mogli da opkole Harkov; Tramp: Bezumno je čak i misliti o prijemu Ukrajine u NATO
Ukrajinska vojska - Copyright AP Photo/Libkos

Rat u Ukrajini ušao je u 514. dan.

Oficir FSB Igor Girkin, poznat kao Strelkov, uhapšen "zbog poziva na ekstremističku aktivnost".

Zelenski ocenio da kontraofanziva ide sporo, Putin da "nema nikakvih rezultata".

Bela kuća potvrdila da obuka ukrajinskih pilota za F-16 počinje za nekoliko nedelja

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

23.37 - U Poljskoj počeo da radi servisni centar za popravku tenkova Leopard

Prva dva tenka Leopard već su stigla iz Ukrajine u fabriku Bumar u poljskom gradu Glivice, gde je počeo sa radom servisni centar, saopštio je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak.

AP Photo/Michael Sohn, File
 

 

"Servisni centar u Glivicama je počeo sa radom. Prva dva tenka Leopard su već stigla u fabriku Bumar", objavio je poljski ministar na Tviteru.

Izaslanik Varšave pri NATO Tomaš Šatkovski rekao da Poljska i Nemačka očekuju da će u bliskoj budućnosti zaključiti sporazum o uspostavljanju centra za popravku tenkova nemačke proizvodnje Leopard, koji su korišćeni u Ukrajini.

23.32 - Strana.ua: Jevgenij Borisov pobegao u inostranstvo

Bivši vojni komesar Odese Jevgenij Borisov, protiv koga je danas pokrenuta istraga zbog sumnji za nezakonito bogaćenje, pobegao je u inostranstvo, piše "Strana.ua", pozivajući se na izvore u pravosudnim organima.

Prema pisanju ukrajinskog lista, istragu su inicirali medijski tekstovi o nezakonitom bogaćenju bivšeg vojnog komesara Odese za više od 4,1 miliona dolara.

23.21 - U Kijevskoj oblasti izbila masovna tuča zbog ruske muzike

U Biloj Cerkvi u Kijevskoj oblasti izbila je masovna tuča koja je počela verbalnom svađom nakon što je grupa mladića na ulici slušala rusku pesmu „Muzika svira na čamcu“, prenosi TV kanal 24.

Nekoliko video snimaka incidenta objavljeno je na društvenim mrežama na kojima se vidi kako grupa mladića punom jačinom sluša pesmu ruske pevačice popularnu 1990-ih godina, nakon čega je u trenutku izbila svađa.

22.16 - Zelenski traži zasedanje Saveta Ukrajina–NATO zbog situacije u Crnom moru

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je pozvao generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da sazove Savet Ukrajina–NATO u vezi sa situacijom u Crnom moru i žitnim koridorom.
Prema njegovim rečima, sastanak će biti održan tokom narednih nekoliko dana.

21.04 - Tramp: Bezumno je čak i misliti o prijemu Ukrajine u NATO

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je bezumno čak i misliti o prijemu Ukrajine u NATO.

Profimedia
 


„Informacije o tome da prosto razmatramo prijem Ukrajine u NATO u ovo vreme su potpuno bezumlje“, rekao je Tramp u video-obraćanju.

Prema njegovim rečima, sadašnja američka administracija, na čelu sa Džozefom Bajdenom, uvlači SAD u treći svetski rat.

20.55 - Američki oficir: Rusi bi u avgustu mogli da opkole Harkov

Ruska armija će uskoro uništiti poslednje ljudske rezerve Oružanih snaga Ukrajine kod Harkova, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor na svom blogu na Jutjubu.

„Neću biti začuđen ako Rusi opkole Harkov u avgustu. Čim se to dogodi, oni će se utvrditi oko grada i sačekaće napade poslednjih rezervi ukrajinske armije, koje će samleti isto kao i u južnom pravcu fronta“, naveo je oficir.

AP Photo/Pavel Dorogoy
 


On je dodao da će se sukob u Ukrajini završiti čim NATO izađe iz te zemlje i prestane da bude destabilišući faktor na granicama Rusije.

Ukrajina u tom slučaju treba da postane neutralna država, u prijateljskim odnosima s Moskvom i nezavisna od svih vojnih blokova, smatra Mekgregor.

20.10 - UN žale zbog pogibije ruskog novinara

Ujedinjene nacije žale zbog pogibije dopisnika RIA Novosti Rostislava Žuravljova i izražavaju saučešće njegovoj porodici, prijateljima i kolegama, izjavio je za Sputnjik portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

On je ranije izjavio da saopštenja o tome da je Kijev počeo da koristi američku kasetnu municiju izazivaju zabrinutost, te da takvo oružje ne bi smelo da se koristi.

19.40 - Lukašenko sutra u Moskvi razgovara s Putinom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko otputovao je u radnu posetu Rusiji, gde će se u nedelju sastati s ruskim liderom Vladimirom Putinom, saopšteno je na beloruskom telegram-kanalu „Pul Prvog“.

17.30 - Ruska vojska "eliminisala veliki broj poljskih i nemačkih plaćenika" u Lavovu

Portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da se napad na akademiju ukrajinske vojske u Lavovu, dogodio 6. jula, i dodao da su rakete dugog dometa ispaljene sa brodova, dodao je Konašenkov, preneo je TASS.

- Prema potvrđenim informacijama, u napadu 6. jula dalekometnim visokopreciznim oružjem na ukrajinske akademiju ukrajinskih oružanih snaga u Lavovu, eliminisan je veliki broj poljskih i nemačkih plaćenika, koji su bili tamo smešteni - istakao je Konašenkov.

On je dodao da je od početka rata u Ukrajini eliminisano oko 4.990 stranih plaćenika, kao i da je još 4.910 je pobeglo iz zona ratovanja i napustilo ukrajinsku teritoriju.

16.55 - Zelenski: Ukrajinskim snagama fali dalekometna artiljerija NATO-a

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinskim vojnicima nedostaje dalekometna artiljerija NATO-a, kao i da Kijev do sada nije uspeo da se dogovori sa saveznicima o njenim isporukama.

On je naveo da pitanje isporuka oružja zavisi od SAD.

- Oružanim snagama Ukrajine nedostaju borbeni avioni, kako u pogledu kvaliteta, tako i u pogledu količine - rekao je Zelenski i dodao da će obuka ukrajinskih pilota za upravljanje zapadnim avionima početi u avgustu.

15.22 - Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom o deblokadi crnomorskog koridora za žito

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je danas da je telefonom razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom oko odblokiranja crnomorskog koridora zbog izvoza žitarica.

- Razmenili smo poglede na trenutnu situaciju u Crnom moru i rizike do kojih je došlo kada je reč o globalnoj bezbednosnoj sigurnosti po pitanju hrane. Takođe, zajedno smo utvrdil prioritete i buduće korake neophodne za deblokiranje i održive operacije u crnomorskom koridoru za žitarice - istakao je Zelenski na Tviteru.

AP Photo/Efrem Lukatsky, File
Zelenski

13.35 - Detonacije u skladištu municije usled napada dronom

U Krasnogvardejskom okrugu na severu Krima napad dronom izazvao je detonaciju u skladištu municije, naveo je danas šef regiona Sergej Aksjonov u svom Telegram kanalu.

- Prema preliminarnim podacima, nema štete i žrtava - rekao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

Aksjonov je dodao da će oni koji žive u krugu od pet kilometara od mesta gde je proglašena vanredna situacija biti evakuisani u centre za privremeni smeštaj.

Iz bezbednosnih razloga, takodje, je obustavljen saobraćaj na Krimskoj železnici.

13.32 - Bugarski parlament izglasao slanje 100 oklopnih transportera Ukrajini

Bugarska je pristala da ukrajinskoj vojsci obezbedi oko 100 oklopnih transportera, što bi označilo preokret u njenoj politici slanja vojne opreme kao pomoć u borbi Kijeva protiv Rusije, preneo je AP.

Parlament u Sofiji kasno sinoć usvojio je sa 148 glasova "za" i 52 glasa "protiv" predlog vlade da se uputi prva pošiljka teške vojne opreme Ukrajini od početka rata.  

12.30 - Ukrajina gađala Belgorodsku oblast kasetnom municijom

AP Photo/LIBKOS
 

Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Žuravljevka u ruskoj Belgorodskoj oblasti i u napadu su koristile kasetnu municiju, a žrtva nije bilo, saopštio je guverner regiona Vjačeslav Gladkov.

On je u objavi na Telegramu precizirao da je u petak u napadu ukrajinskih snaga u Belgorodskoj oblasti na selo Žuravljevka ispaljena 21 artiljerijska granata i tri projektila kasetne municije iz višecevnih lansera raketa, prenosi agencija RIA Novosti.

Gladkov je dodao da je na selo lansirana i jedna bespilotna letelica kamikaza i da je ispaljeno i deset granata.

12.16 - Poljska pozvala ruskog ambasadora u Varšavi na razgovor zbog Putinovih izjava

Poljska je pozvala ruskog ambasadora u Varšavi Sergeja Andrejeva u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor zbog izjava ruskog predsednika Vladimira Putina koji je, između ostalog, rekao da poljske snage pokušavaju da zauzmu deo teritorije Ukrajine.

Sastanak je bio kratak, rekao je Pavel Jablonski iz poljskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi Poliš njuz.  

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je u petak uveče, reagujući na izjavu Putina da su zapadne teritorije današnje Poljske Staljinov poklon Poljacima, da je Staljin bio ratni zločinac odgovoran za smrt stotina hiljada Poljaka, preneo je Gardijan.

11.12 - Prigožin registrovao kompaniju u Belorusiji

Profimedia
Prigožin

Vlasnik privatne vojne kompanije Vagner grupe Jevgenij Prigožin, koja se borila na strani Moskve u Ukrajini dok njeni pripadnici nisu organizovali neuspešnu pobunu protiv ruskog vojnog vrha,  osnovao je novu kompaniju u Belorusiji.

11.03 - Normalizovan saobraćaj preko Krimskog mosta

Saobraćaj preko Krimskog mosta normalizovan je danas nakon što je bio bio privremeno obustavljen.

Kretanje vozila na Krimskom mostu ponovo je uspostavljeno, navodi se na Telegram kanalu koji pokriva situaciju na prilazima mostu.

10.38 - Aksjonov: Ukrajina dronovima pokušala da napadne infrastrukturne objekte na Krimu

Oružane snage Ukrajine pokušale su da izvrše napad pomoću bespilotnih letelica na infrastrukturne objekte na Krimu, izjavio je danas šef Krima Sergej Aksjonov.

- Neprijatelj je pokušao da napadne infrastrukturne objekte u Krasnogvardejskom okrugu Republike Krim pomoću bespilotnih letelica - napisao je Aksjonov na Telegramu.

NASA
 

Naveo je da su pripadnici Ministarstva za vanredne situacije na terenu, prenose RIA Novosti.

9.52 - Slucki: Zelenski priznao odgovornost za državni terorizam izjavom za Krimski most

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je izjavom o Krimskom mostu svoju odgovornost za državni terorizam, ocenio je danas predsednik komiteta ruske Državne dume Leonid Slucki.

- Zelenski je priznao krivicu za državni terorizam. Krimski most je vojni cilj za Kijev, koji mora biti neutralisan, kaže šef hunte uz prećutno odobravanje kolektivnog Zapada tokom bezbednosnog foruma u Aspenu - naveo je Slucki na Telegramu nakon što je Zelenski nazvao Krimski most legitimnim vojnim ciljem "koji mora da se neutrališe".

9.09 - Obustavljen saobraćaj na Krimskom mostu

Saobraćaj na Krimskom mostu je privremeno obustavljen, navedeno je na Telegram kanalu na kojem se objavljuju informacije o mostu. Drugi detalji nisu objavljeni.

8.20 - Rogov: Ruska vojska odbija ofanzivu ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska odbija novu ofanzivu ukrajinskih snaga na orehovskom delu fronta u Zaporoškoj oblasti. U toku su žestoke borbe, rekao je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

7.26 - Putin: Ukrajinska kontraofanziva bez rezultata

Pavel Bednyakov/Photo host Agency RIA Novosti via AP
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ukrajinske kontraofanziva, pokrenuta da potisne ruske trupe nazad na jug i istok Ukrajine, propala uprkos vojnoj i finansijskoj podršci zapadnih zemalja.

7.15 - Bela kuća: Obuka ukrajinskih pilota za F-16 počinje za nekoliko nedelja

Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje američkim lovcima F-16 počeće u narednih nekoliko sedmica, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

7.00 - Ambasador Rusije u Varšavi biće pozvan na razgovor u MIP Poljske

Ambasador Rusije u Varšavi biće pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Poljske zbog izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o ulozi Sovjetskog Saveza i Josifa Staljina u obnovi poljske državnosti, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

- Staljin je bio ratni zločinac, kriv za smrt stotine hiljada Poljaka. Istorijska istina se ne razmatra. Ambasador Ruske Federacije će biti pozvan u Ministarstvo inostranih poslova - napisao je Moravjecki.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike