Rusija će se vratiti sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uslova; Kontraofanziva teče teško

22.07.2023

16:59 >> 00:31

1

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Rusija će se vratiti sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uslova; Kontraofanziva teče teško
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Libkos/Alexei Alexandrov/P Photo/Mykola Tys

Rat u Ukrajini ušao je u 513. dan.

Bela kuća je potvrdila da je Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju, SAD su uvele sankcije velikom broju kompanija zbog saradnje sa Rusijom, a EU je odlučila da stvari namenski fond od 20 milijardi evra za odbranu Ukrajine.

Najmanje tri osobe poginule u napadu na kineski konzulat u Odesi, a zbog beloruskih snaga na obuci sa vagnerovcima na granici sa Poljskom Vašrava je odlučila da ojača granicu sa ovom zemljom.

Južnoafrički predsednik Ramafosa uporedio je moguće hapšenje Putina po nalogu Međunarodnog krivičnog suda u Pretoriji sa objavom rata Rusiji.

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

00.05 - Kontraofanziva UAF-a „teče teško, ali rekli smo da će biti teško “, rekao je Vašington.

23.59 - Obim izvoza hrane iz Ukrajine smanjen je za najmanje 30 odsto

Nakon raskida sporazuma o žitu, obim izvoza hrane iz Ukrajine smanjen je za najmanje 30 odsto , prenosi Blumberg pozivajući se na ministra agrarne politike i hrane zemlje Nikolaja Solskog. Roba se sada šalje kamionom ili železnicom.

 

23.26 - Poljanski: Rusija će se vratiti sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uslova

Zamenik ambasadore Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je večeras na sednici Saveta bezbednosti da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu ako bude ispunjeno sedam uslova, među kojima su oni koji se odnose na izvoz ruskog žita i đubriva i ponovonog povezivanja na sistem SWIFT.

"Prvi uslov je pravi, a ne spekulativni zaključak iz sankcija o isporuci ruskog žita i đubriva na svetska tržišta. Drugo, moraju se ukloniti sve prepreke za ruske banke, finansijske institucije koje servisiraju snabdevanje hranom i đubrivima", rekao je on, prenose RIA Novosti.

22.57 - Ambasador Rusije u Varšavi biće pozvan na razgovor u MIP Poljske

Ambasador Rusije u Varšavi biće pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Poljske zbog izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o ulozi Sovjetskog Saveza i Josifa Staljina u obnovi poljske državnosti, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

„Staljin je bio ratni zločinac, kriv za smrt stotine hiljada Poljaka. Istorijska istina se ne razmatra. Ambasador Ruske Federacije će biti pozvan u Ministarstvo inostranih poslova“, napisao je Moravjecki.

22.52 - Vazdušna opasnost objavljena je u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

22.08 -  Bela kuća: Obuka ukrajinskih pilota za F-16 počinje za nekoliko nedelja

Obuka ukrajinskih pilota za upravljanje američkim lovcima F-16 počeće u narednih nekoliko sedmica, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
„Ne mogu da kažem tačan datum, ali mogu da kažem da je to pitanje nekoliko sedmica, a ne meseci“, rekao je Salivan.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

21.53 - „To još nisam video“: Američkog oficira šokirala ruska taktika

21.15 - Ukrajinska vojska pokušala je večeras da izvede raketne napade na grad Tokmak u Zaporoškoj oblasti, ali je ruski PVO sistem to sprečio, rečeno je novinarima u hitnim službama regiona.

20.40 - Zelenski: Krimski most je cilj koji mora biti neutralisan

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je Krimski most ciljem koji mora biti neutralisan.

„Razume se da je to naš cilj. A svaki cilj koji nosi rat, a ne mir, mora biti neutralisan“, rekao je Zelenski.

On je, takođe, rekao da je cilj Ukrajine potpuno vraćanje Krima, koji je 2014. godine ušao u sastav Rusije nakon referenduma.
 

18.42 - Kadirov: Ukrajinci napali rusko vozilo s hranom u Belgorodskoj oblasti

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je danas da su Ukrajinci u Belgorodskoj oblasti napali automobil sa hranom za vojno osoblje Ministarstva odbrane Rusije, koji su pratila dva borca samo sa službenim naoružanjem.

- Pre nekoliko dana, mala grupa "ološa" iz Ukrajine ušla je na teritoriju Belgorodske oblasti i izvršila gnusan napad na vozilo Ministarstva odbrane koje je prevozilo hranu za rusko vojno osoblje - napisao je Kadirov danas na svom Telegram kanalu, a prenele RIA Novosti.

Dodao je da su specijalni transport pratila samo dva borca, koji osim službenih pušaka nisu imali nikakvo oružje. "Svi su videli kako su teroristi ispalili vatru na dva vojnika iz svih vrsta naoružanja koje su imali", naveo je Kadirov.

18.35 - Putin: Poljska ima teritorijalne pretenzije prema bivšem Sovjetskom savezu

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas Poljsku da ima ''teritorijalne pretenzije'' u bivšem Sovjetskom savezu, i naveo da će se svaka agresija na suseda i bliskog saveznika Rusije Belorusiju smatrati napadom na Rusiju.

17.02 - Francuski diplomata: Kina isporučuje "vrstu vojne opreme" Rusiji

Šef diplomatskog tima francuskog predsednika Emanuela Makrona, Emanuel Bon, izjavio je danas da Kina isporučuje Rusiji predmete koji bi mogli da se koriste kao vojna oprema, ali ne u masovnim razmerama.

Upitan na Bezbednosnom forumu u Aspenu da li je Zapad video bilo kakve dokaze da je Kina na bilo koji način naoružala Rusiju u ratu u Ukrajini, Bon je istakao da ''postoje indicije da Kina radi neke stvari koje bismo voleli da ne radi''.

Na pitanje da li Kina isporučuje oružje Rusiji, on je rekao da je reč o "vrsti vojne opreme", prenosi Rojters.

Kina je više puta negirala da šalje vojnu opremu Rusiji od početka invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

16.20 - Rusija će pregledati brodove u Crnom moru kako bi se uverila da ne prevoze vojni teret

Profimedia
 

Rusija će pregledati brodove u Crnom moru kako bi se uverila da se oni ne koriste za prevoz oružja, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

On je tim rečima prokomentarisao saopštenje Ministarstva odbrane Rusije o tome da će Moskva sve brodove koji plove Crnim morem u ukrajinske luke smatrati prevoznicima vojnog tereta.

16.02 - Veršinjin: Rusija radi na novim rutama za izvoz žitarica

Rusija radi na novim rutama za izvoz žitarica, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin nakon što se Moskva povukla iz Crnomorskog ugovora o izvozu žita.

On je rekao daće Moskva učiniti sve da zaštiti Afriku od posledica ruskog povlačenja iz Crnomorskog sporazuma, preneo je Rojters.

15.36 - Poljska namerava da rasporedi američke jurišne helikoptere na istočnoj granici

Poljska će na istočnoj granici rasporediti američke jurišne helikoptere „apač“, saopštio je ministar nacionalne odbrane Poljske Mariuš Blaščak.

AP Photo/Lee Jin-man
 

- To je veoma ozbiljno jačanje poljske armije jer nam je cilj da izgradimo tako jaku vojsku da Rusija ne može da nas napadne. Tome treba da služi jačanje poljske vojske - rekao je Blaščak.

Kako je dodao, Poljska želi da kupi od SAD 96 helikoptera „apač“, ali dok se taj sporazum ne realizuje, američka vojska će isporučiti Poljskoj osam takvih helikoptera iz sopstvenih zaliha.

15.32 - Ministarstvo odbrane Ukrajine obmanuto u vezi s isporukom mina

Ministarstvo odbrane Ukrajine platilo je oko 38 miliona dolara ukrajinskoj firmi za isporuku mina, ali još nije dobilo nijednu, piše u petak izdanje „Ukrajinska pravda“.

„Firma 'Lavovski arsenal' dobila je od Ministarstva odbrane 1,4 milijarde grivni (oko 38 miliona dolara) za isporuku velike partije minobacačke municije kalibra 120 i 82 milimetra, ali odavno je prekoračila rok iz ugovora i nije predala Oružanim snagama Ukrajine nijednu minu“, navodi izdanje.

15.03 - Pistorijus: Nemačka i NATO spremni da podrže Poljsku u odbrani istočnog krila

Nemačka i NATO su spremni da podrže Poljsku u odbrani njenog istočnog krila, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

- Tamo gde poljskim partnerima bude potrebna podrška dobiće je - rekao je Pistorijus na konferenciji za novinare koju je održao sa svojom češkom koleginicom Janom Černočovom u Pragu, preneo je Rojters.

AP Photo/Gregor Fischer
Boris Pistorijus

Pistorijus je kazao da je Poljska partner NATO i pouzdani NATO saveznik, "tako da možemo sa sigurnošću reći da smo spremni".

14.21 - Britanija: Ruski oligarh izgubio spor zbog zaplene jahte vredne 50 miliona dolara

Ruski oligarh Sergej Naumenko izgubio je danas pravni spor protiv Velike Britanije u slučaju zaplene njegove jahte vredne 50 miliona dolara.

Viši sud u Londonu odbacio je Naumenkovu tužbu da je jahta nepropisno zaplenjena, a njegov advokat je rekao da njegov klijent razmatra podnošenje žalbe na tu odluku, preneo je Rojters.

Sudija je naveo da je jahta propisno zadržana jer ima veliku vrednost, a da je njen vlasnik povezan sa Rusijom.

13.55 - Uhapšen ruski nacionalista i bivši oficir službe bezbednosti Igor Girkin

Ruski istražitelji uhapsili su danas ruskog nacionalistu i bivšeg oficira Federalne službe bezbednosti (FSB) Igora Girkina, što potencijalno ukazuje na to da su vlasti postale netolerantne na njegove kritike o tome kako Moskva vodi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

- Danas, oko 11.30, u našu kuću došli su predstavnici istražnog komiteta. Nisam bila kod kuće, a ubrzo su mog supruga izveli za ruke i odveli u nepoznatom pravcu - napisala je na Girkinovom Telegram kanalu njegova supruga Miroslava Reginskaja.

Ona je izjavila da su joj prijatelji rekli da je Girkin optužen za ekstremizam i da ne zna ništa o tome gde se on nalazi, prenosi Rojters.

13.02 - Kremlj: Nepredvidive akcije Ukrajine opasnost za civilno brodarstvo u Crnom moru

Profimedia
 

Kremlj je danas saopštio da nepredvidive akcije Ukrajine predstavljaju opasnost za civilno brodarstvo u Crnom moru i optužio Kijev za izvođenje terorističkih napada u toj oblasti.

Rusija je ove nedelje navela da bi se svi brodovi koji idu ka ukrajinskim crnomorskim lukama mogli smatrati vojnim ciljevima, a zemlje pod čijom zastavom plove stranama u sukobu na ukrajinskoj strani, nakon opoziva bezbednosnih garancija napuštanjem Crnomorskog dogovora o žitu, preneo je Rojters.

- Nepredvidive akcije i štaviše, umešanost kijevskog režima u terorističke akte svakako potencijalno stvara pretnju u ovoj oblasti - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.53 - Putin: Zapad je razočaran zbog nesupešne kontraofanzive Ukrajine

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su zapadni pokrovitelji Kijeva razočarani jer, kako je naveo, nema rezultata ukrajinske ofanzive. 

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Putin

12.49 - Ruskim carinicima zabranjeno korišćenje Epl opreme u službene svrhe

Federalna carinska služba (FTS) Rusije zabranila je službenicima da koriste Epl proizvode u službene svrhe, ističe se u uredbi u koju su imale uvid RIA Novosti.

- Zabranjuje se službenim licima i zaposlenima Federalne carinske službe  Rusije, drugih carinskih organa Ruske Federacije, predstavništvima carinske službe Ruske Federacije u stranim zemljama i institucijama koje su u nadležnosti Federalne carinske službe Rusije, korišćenje mobilnih telefona, pametnih telefona, laptopa, tableta, pametnih satova proizvedenih od strane kompanije Epl - navodi se u dokumentu od 20. jula ove godine.

Prema nalogu, višim službenicima carinskih organa nalaže se oduzimanje ranije izdatih mobilnih uređaja Epl.

12.18 - Erdogan: Moji razgovori sa Putinom mogli bi da dovedu do obnove sporazuma o žitu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da bi njegovi planirani razgovori sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom mogli da dovedu do obnavljanja sporazuma o žitu.

On je pozvao zapadne zemlje da razmotre zahteve Moskve, objavila je televizija Haberturk, prenosi Rojters.

Vladimir Smirnov/Sputnik, Kremlin/Pool Photo via AP
Erdogan i Putin

11.25 - Nemačka za nedelju dana isporučila 10 "leoparda" Ukrajini

Nemačka je isporučila Ukrajini za nedelju dana 10 tenkova "leopard" i preko 3.000 projektila kalibra 155 milimetara, proizlazi iz ažuriranog spiska objavljenog na sajtu nemačkog Ministarstva odbrane.

Na spisku, koji se obnavlja jednom nedeljno, unose se podaci o vojnoj pomoći Berlina Ukrajini. Tako se sada može videti da je upisano 10 tenkova "leopard 1 A5", 20 tenkovskih mitraljeza MG3, 1.305 projektila, 2.064 dimnih granata kalibra 155 milimetara i 12 prikolica, četiri oklopna vozila, 16 kamiona "zetros", 10 radara, 100.000 kompleta prve pomoći.

10.54 - Italijanski ministar: 95 odsto ukrajinskog žita ne stiže u Afriku

Ministar odbrane Italije Gvido Krozeto izjavio je u intervjuu izdanju „Stampa“ da se 95 odsto ukrajinskog žita ne isporučuje Africi i sugerisao da će se njegovo odsustvo sa svetskih tržišta negativno odraziti na afrički kontinent.

- Sve je međusobno povezano i ovo je, nesumnjivo, povod za uznemirenost. Van granica Afrike završi 95 odsto ukrajinskog žita, ali kada te zemlje ne dobiju to žito, one kreću u potragu za njim na drugim mestima, što neizbežno dovodi do skoka cena na svetskim tržištima. Kao posledica toga se javlja to da je Africi sve teže da ga pribavi - objasnio je ministar, dodajući da taj problem dotiče i Evropu.

10.46 - Zelenski razrešio dužnosti ambasadora u Velikoj Britaniji

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razrešio je danas dužnosti ambasadora te zemlje u Velikoj Britaniji.

U odluci Zelenskog nije naveden razlog za smenu, ali se dodaje da je Vadim Pristajko smenjen i sa mesta predstavnika Ukrajine u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji, prenosi Rojters.

Britanski "Independent" piše da je Pristajko zaprepastio vlasti u Kijevu nakon što je javno kritikovao Zelenskog.

10.24 - Ukrajinski mediji javljaju da se u Odeskoj oblasti čuju eksplozije i da deluje PVO.

10.08 - Lukašenko: Odnosi Belorusije i Belgije prolaze težak period zbog politike EU

Odnosi između Belorusije i Belgije trenutno prolaze kroz težak period usled kratkovide politike koju vodi Evropska unija, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

U čestitki Belgiji povodom njenog državnog praznika, on je rekao da su u proteklih nekoliko decenija dve zemlje aktivno širile bilateralnu saradnju, najviše u ekonomskoj i humanitarnoj sferi, što je nesumnjivo doprinelo blagostanju i napretku Belorusije i Belgije, preneo je TASS.

Alexander Astafyev/Sputnik, Government Pool Photo via AP, File
Lukašenko

- Nažalost, naš odnos trenutno prolazi kroz težak period zbog kratkovidih stavova Evropske unije prema Belorusiji - požalio se beloruski lider u poruci koju je objavila njegova pres-služba.

9.33 - SAD pripremile izveštaj o ukradenom zapadnom oružju u Ukrajini

Uprava generalnog inspektora Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država otkrila je da su pokradeni naoružanje i tehnika koje su Ukrajini isporučili zapadni saveznici, objavila je televizija CNN, pozivajući se na izveštaj resora za reviziju, u čiju su kopiju novinari imali uvid.

9.21 - U Černigovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

8.22 - Savet bezbednosti UN danas o Ukrajini i ruskom napuštanju sporazuma o žitu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će se sastati kako bi se razgovaralo o situaciji u Ukrajini.

Pored toga, tema sednice biće i humanitarne posledice ruskog odbijanja da produži sporazum o žitu, saopšteno je na Tviter nalogu britanske misije u Ujedinjenim nacijama.

Sednica bi trebalo da počne u 10 časova po lokalnom vremenu.

7.18 - Ukrajinske trupe granatirale Donjeck

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Oružane snage Ukrajine jutros su tri puta za samo 25 minuta granatirale grad Donjeck, administrativni centar takozvane Donjecke Narodne Republike DNR, saopštile su proruske vlasti. Prema izveštaju, napadi su se desili u 1:40, 1:50 i 02:05 po lokalnom vremenu. Deset projektila palo je u gradove Kjubiševskog i Kirovskog okruga kao rezultat ovih napada, prenosi TASS.

7.05 - Vašington potvrdio da je kasetna municija "u ukrajinskim rukama"

Američka kasetna municija je u ukrajinskim rukama, raspoređena na terenu u okviru borbe Kijeva protiv Moskve, izjvaio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Dobili smo početne povratne informacije od Ukrajinaca i oni ih prilično efikasno koriste - rekao je.

Profimedia
 

Istakao da će kasetna municija imati veliki uticaj na ruske odbrambene formacije i manevre, a iz Kijeva je poručeno da će se kasetne bombe koristiti samo za uklanjanje velikih "koncentracija" ruskih vojnika, prenosi Rojters.  

Listovi Njujork tajms i Vašington post, pozivaju se na neimenovane ukrajinske i američke zvaničnike, prethodno su javili da su Ukrajinci počeli da koriste kasetnu municiju.

7.01 - Isporuke američkih lovaca F-16 u Ukrajinu mogle bi da počnu krajem ove godine

Isporuke američkih lovaca F-16 u Ukrajinu mogle bi da počnu krajem ove godine, ali je malo verovatno da će oni izmeniti tok sukoba, rekao je koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

Kako je dodao, ukrajinskim snagama je najpotrebnija artiljerija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike