Trampu preti podizanje još jedne optužnice: Dobio obaveštenje da je meta istrage o pokušajima poništavanja izbora 2020!

18.07.2023

18:08

0

Ministarstvo pravde se koncentirsalo na Trampa neposredno nakon što je objavio kandidaturu za predsednika SAD

Trampu preti podizanje još jedne optužnice: Dobio obaveštenje da je meta istrage o pokušajima poništavanja izbora 2020!
Copyright Profimedia

Bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao je u objavi na društvenim mrežama da ga je specijalni advokat Džek Smit obavestio da je meta krivične istrage o pokušajima da se ponište izbori 2020.

- Poludeli Džek Smit, tužilac iz Ministarstva pravde Džoa Bajdena, poslao je pismo (opet, bila je nedelja uveče!) u kom se navodi da sam ja META istrage Velikog žirija od 6. januara i da mi daje vrlo kratka četiri dana da se javim Velikoj poroti, što skoro uvek znači hapšenje i podizanje optužnice - objavio je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

Tramp je takođe ranije ove godine dobio pismo od Smita pre nego što je optužen u istrazi o neadekvatnom rukovanju poverljivim dokumentima.

Portparol specijalnog tužioca je odbio da komentariše.

Ciljno pismo federalnih tužilaca upućeno Trampu jasno pokazuje da su tužioci fokusirani na Trampove akcije u istrazi o poništavanju izbora 2020, a ne samo na one oko njega koji su pokušali da zaustave njegov izborni poraz.

AP Photo/Evan Vucci
 

Propisi Ministarstva pravde dozvoljavaju tužiocima da obaveste subjekte istrage da su postali meta. Često je obaveštenje da je neka osoba meta jak znak da bi optužnica mogla da usledi, ali je moguće da primalac na kraju ne bude optužen.

Ta obaveštenja nisu potrebna, ali tužioci imaju diskreciono pravo da obaveste subjekte da su postali meta. Kada bude obaveštena, meta ima priliku da iznese dokaze ili svedoči pred Velikom porotom ako želi.

Smit istražuje pokušaje da se ponište izbori 2020. koji su doveli do napada na američki Kapitol 6. januara 2021, uključujući predstavljanje lažnih elektora u državama koje je Tramp izgubio i kampanju pritiska na njegovog tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa da pokuša da ga poništi izbore nakon što je Kongres potvrdio pobedu Izbornog koledža Džoa Bajdena 6. januara.

Velika porota koja istražuje mešanje u izbore 2020. sastaje se u utorak u zgradi federalnog suda u Vašingtonu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike