Grčka izdala upozorenje na opasnost od požara u nekoliko letovališta: Posebno ugroženo pet regiona!

15.07.2023

15:28

0

Stanovnicima i posetiocima se savetuje da se ne upuštaju u bilo kakve opasne aktivnosti

Grčka izdala upozorenje na opasnost od požara u nekoliko letovališta: Posebno ugroženo pet regiona!
Ilustracija - Copyright Profimedia

S obzirom na to da su temperature u petak dostigle vrhunac od 40 stepeni Celzijusa, grčke vlasti su izdale upozorenje na opasnost od požara za subotu.

Prema mapi predviđanja opasnosti od požara koju je objavila Agencija za civilnu zaštitu, smatra se da je pet regiona pod veoma visokim rizikom od požara, rangirajući se na 4. (narandžasti) nivo od maksimalno 5.

To su Atika, Centralna Grčka (Beotija, Evija), Peloponez (Korintija i Argolida), Južni Egej (Rodos) i Severni Egej (Hios, Samos i Ikarija).

Stanovnicima i posetiocima se savetuje da se ne upuštaju u bilo kakve opasne aktivnosti kao što su paljenje logorske vatre, držanje roštilja ili paljenje biljaka u rizičnim regionima, a posebno u šumovitim područjima.

Takođe se pozivaju da posebno vode računa o otpadu, jer smeže poput lima, opušaka ili plastičnih flaša može da izazove ili ubrza požar.

Zapaljivost suvih šuma je kritično visoka.

U Grčkoj su prethodnih dana zabeležene temperature od 40 stepeni, a Akropolj, jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija, u petak je bio zatvoren zbog velike vrućine. Postoji, takođe, zabrinutost da bi moglo da dođe do šumskih požara, posebno u oblastima gde duvaju jaki vetrovi.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike