Preokret u slučaju nestale devojke iz Vatikana: Porodica Emanuele Orlandi besna nakon izveštaja tužioca

15.07.2023

17:14

0

Pokušaj da se za njen nestanak okrivi mrtav rođak naišao je na negodovanje

Preokret u slučaju nestale devojke iz Vatikana: Porodica Emanuele Orlandi besna nakon izveštaja tužioca
Copyright Profimedia

Slučaj Emanuele Orlandi, 15-godišnje ćerke službenika Vatikana koja je nestala u Rimu pre 40 godina, dobio je još jedan preokret pošto je njen brat odbacio ono što je opisao kao „sraman“ pokušaj vatikanskog i rimskog tužioca da okrivi porodicu sugerišući da je mrtav rođak iza nerešenog nestanka tinejdžerke.

Slučaj je od tada ponovo zainteresovao Italiju i podstakao teorije zavere koje uključuju sve, od mafije, preko međunarodnih terorista do najviših redova Katoličke crkve. Dobila je dalju međunarodnu pažnju objavljivanjem Netfliksovog dokumentarnog serijala „Vatican Girl” prošle jeseni.

Pjetro Orlandi, koji je svoj život posvetio potrazi za nestalom sestrom, pričao je na konferenciji za novinare u utorak, dan nakon što je italijanski informativni kanal La7 objavio specijalni izveštaj zasnovan na dokumentima uključenim u istražni dosije koji je Vatikan u junu predao rimskim tužiocima nakon što su u januaru ponovo otvorili slučaj.

Među dokumentima je bila i prepiska između Agostina Kazarolija, tadašnjeg državnog sekretara Vatikana, i kolumbijskog sveštenika koji je bio duhovni vodič i ispovednik porodice Orlandi.

Prema dokumentima koje je Vatikan predao tužiocu grada Rima, a koje su Pjetro Orlandi i njegov advokat Laura Sgro potvrdili kao autentične, Mario Meneguci, koji je bio oženjen Emanuelinom tetkom po majci, seksualno je uznemiravao Emanuelinu tada 21-godišnju sestru Natalinu otprilike u periodu kada je tinejdžerka nestala, što sugeriše da je možda zlostavljao i nestalu devojku.

Profimedia
 

Dokument o rođaku, koji je tužilac dao italijanskom televizijskom programu, sugeriše da je potencijalni trag zanemaren, iako porodica Orlandi kaže da je tužba protiv rođaka istražena i da je njegova umešanost odbačena. Sada se porodica Orlandi plaši da vatikanski dosije ne sadrže istražne tragove za koje su se nadali da će rimski tužilac sledetei - pre svega da je Vatikan na neki način bio umešan.

Porodica razočarana

Orlandi je napisao na svojoj Fejsbuk stranici nakon emitovanja programa da su njegove nade da će čuti "neke dobre vesti" propale.

- Uzgred, moj rođak je te večeri bio 200 kilometara udaljen na odmoru sa porodicom kada ga je moj otac nazvao i odmah je došao u Rim - te stvari je tužilaštvo dobro znalo, jer je sve bilo u dokumentima 40 godina. Sramotna je akcija koja se dogodila večeras - napisao je on.

Vatikan je takođe odgovorio na dokumentarni film, a portparol je rekao da „Sveta stolica deli želju porodice da dođe do istine o činjenicama i, u tom cilju, nada se da će sve istražne hipoteze biti istražene“.

Portparol je takođe naglasio da neimenovani sveštenik nije prekršio nijedan zavet u vezi sa svetom tajnom pokajanja, opšte poznatom kao ispovest, pošto je sveštenik razgovarao sa Natalinom i u ispovednom i u razgovornom okruženju.

Profimedia
Pjetro Orlandi

Nestala tinejdžerka je bila ćerka istaknutog vatikanskog službenika i živela je unutar utvrđenih zidina Vatikana, gde njena majka i dalje živi.

Papa Franja ju je na 40. godišnjicu njene smrti pomenuo, ističući svoju „bliskost s porodicom, pre svega majkom“, dodajući da se moli za njih i „sve porodice koje nose tugu nestanka voljene osobe“, što je dalo nadu porodici Orlandi da bi možda dokumenti u vatikanskom dosijeu mogli da otkriju novi trag.

Natalina Orlandi je na konferenciji za novinare rekla da je njen rođak „pokušavao“ da joj priđe oko mesec dana, ali da ga je ona odbila i na kraju u sve umešala svog tadašnjeg dečka.

- Onda je bilo gotovo, nikada se nismo osvrnuli unazad - rekla je ona i dodala da je porodica održala dobre odnose sa rođakom, njegovom suprugom i njihovom decom.

Iako je priznala da je imala „loše“ mišljenje o svom rođaku, koji je umro pre deceniju, ne misli da je on umešan u nestanak njene sestre.

- Isključujemo tu mogućnost - rekla je ona.

Pjetro Orlandi je naglasio da je njegova sestra Natalina tada imala 21, a Emanuela 15 godina.

AP Photo
Emanuela Orlandi

- To bi bila pedofilija, sasvim druga priča - rekao je on odgovarajući na pitanje da li je isključio i rođaka kao osumnjičenog.

Laura Sgro, advokat porodice Orlandi, rekla je na konferenciji za novinare da su vlasti odbacile krivicu rođaka.

- Italijansko pravosuđe se već bavilo ovom aferom početkom 1980-ih, a da nije postiglo nikakav rezultat. Nadam se da ovo nisu jedini papiri, koji nikako nisu novi, koje je vatikanski tužilac poslao tužiocu u Rimu - rekla je ona.

Rođaka, Menegucija, ispitala je policija 1985. godine, prema dokumentima predstavljenim u programu La7 i na konferenciji za štampu, a njegovo boravište van Rima je u to vreme potvrđeno - što znači da, iako je maltretirao Emanuelinu sestru, italijanske vlasti ga nikada nisu smatrale osumnjičenim za nestanak tinejdžera.

Emanuelin nestanak su porodica i drugi povezali sa organizovanom kriminalnom bandom Band dela Magliana, čiji je vođa Enriko de Pedis sahranjen u crkvi Opus Dei u blizini mesta gde je nestala. Njegovo telo je ekshumirano uz dozvolu Vatikana 2012. godine u neuspešnoj potrazi za njenim ostacima.

Vatikan je dva puta tražio njeno telo, jednom 2018. na teritoriji ambasade Svete stolice u Italiji u Rimu, gde se ljudski ostaci pronađeni ispod trotoara ne poklapaju sa Emanuelinim DNK, i ponovo 2019. godine, kada je Vatikan pristao da otvori grobnicu dve nemačke princeze za koje se smatra da su sahranjene na teritoriji Vatikana. Tela princeza nisu bila u grobnici, a ni tamo nije bilo traga Emanuelinih ostataka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike