Posle 40 godina saznajemo sudbinu "vatikanske devojke"? Zbog Emanuele su otvarali grobnice, pretraživali i Vatikan, a nje nema

11.04.2023

23:15

0

Slučaj nestanka tada petnaestogodišnje devojke, ćerke vatikanskog službenika koja se nije vratila kući 22. juna 1983. posle časa muzike, podigla je svet na noge

Posle 40 godina saznajemo sudbinu "vatikanske devojke"? Zbog Emanuele su otvarali grobnice, pretraživali i Vatikan, a nje nema
Emanuela Orlandi - Copyright AP Photo

Misterija nestanka vatikanske učenice Emanuele Orlandi posle četrdeset godina mogla bi biti rešena, jer je papa Franja "izrazio želju da istina izađe bez ikakvih rezervi". Da je odlučan u tome, pokazuje i ovlašćenje koje je predao vatikanskom istražitelju koji se sastao sa bratom nestale devojke.

Emanuelin stariji brat Pjetro i porodični advokat Laura Sgro sastali su se sa Didijem u Vatikanu danas popodne. Didi je rekao da rimokatolički poglavar ima "gvozdenu volju" u vezi sa tim slučajem.

Slučaj nestanka tada petnaestogodišnje devojke, ćerke vatikanskog službenika koja se nije vratila kući 22. juna 1983. posle časa muzike podigla je svet na noge.

Otvarane su grobnice, rađene ekshumacije, vođene paralelne istrage, ali do danas nije otkriveno šta se desilo sa nesrećnom devojčicom.

Profimedia
 

Glavni tužilac Vatikana Alesandro Didi u januaru ponovo je otvorio prethodnu neubedljivu vatikansku istragu, nakon što je nasledio dosije od svog penzionisanog prethodnika. 

Različite teorije zavere o nestanku

Decenijama unazad o Emanuelinom nestanku nastajale su različite teorije zavera - da je kidnapovana prilikom pokušaja da se izbori sloboda za Mehmeta Alija Agžu, Turčina zatvorenog 1981. godine zbog pokušaja atentata na papu Jovana Pavla Drugog; povezivali su njen slučaj sa Enrikeom de Pedisom, mafijašem sahranjenim u rimskoj bazilici; smatrali da je bila žrtva trgovine ljudima...

 

 

Ipak, policija nije nikada isključila mogućnost da je je devojka nestala i ubijena iz razloga koji uopšte nemaju veze sa Vatikanom.

Netfliksov dokumentarac pokrenuo nove sumnje

Serija na Netfliksu "Vatikanska devojka" pokrenula je nove sumnje o "slučaju Orlandi", gde je Emanuelin prijatelj iz detinjstva rekao je da je tinejdžerku zlostavljao neko blizak papi Jovanu Pavlu Drugom.

 

U dokumentarcu se čuje i druga teorija, po kojoj je Emanuela odvedena u London, gde je godinama živela u hostelu za mlade u vlasništvu katoličke zajednice, a njene troškove je finansirao Vatikan.

Prema toj teoriji, Emanuela je preminula u Londonu, a njeno telo je prebačeno nazad u Rim i sahranjena je u Vatikanu.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike