Vatikan otvorio novu istragu o nestanku Emanuele Orlandi: "Mnoge stvari treba razjasniti" (FOTO/VIDEO)

22.06.2023

23:00

0

Njen otac je bio zaposlenik Vatikana, a porodica je živela unutar Vatikanskog grada

Vatikan otvorio novu istragu o nestanku Emanuele Orlandi: "Mnoge stvari treba razjasniti" (FOTO/VIDEO)
Emanuela Orlandi - Copyright AP Photo

Vatikan otvorio novu istragu o nestanku Emanuele Orlandi iz 1983. godine

Vatikan je u četvrtak saopštio da je otvorio novu istragu u vezi sa slučajem Emanuele Orlandi, 15-godišnje devojčice koja je nestala 1983. godine, i da su pronađeni neki obećavajući tragovi povodom četrdesete godišnjice njenog nestanka. Vatikan je takođe objavio da deli prikupljene dokaze sa tužiocima u Rimu.

Emanuela Orlandi, koja je bila stanovnica Vatikana, nestala je dok se vraćala kući sa časa flaute u Rimu 22. juna 1983. godine.

Ovaj slučaj izazvao je intenzivnu medijsku pažnju u Italiji i nazvan je "najpoznatijom nerešenom misterijom Italije". Inspirisan tim događajem, prošle godine je snimljena popularna četvorodelna dokumentarna serija na Netflixu pod nazivom "Vatican Girl: Nestanak Emanuele Orlandi". Prošlog meseca su tužioci u Rimu saopštili da su otvorili novu istragu u vezi ovog slučaja.

"U proteklim mesecima, naše kancelarije su prikupile sve dostupne dokaze u vezi sa slučajem Emanuele Orlandi u Vatikanu i u svetim strukturama, saslušavajući svedočenja od osoba koje su bile nadležne u tim kancelarijama tog vremena", izjavio je Ured za promociju pravde Vatikana. "Ispitivanjem materijala, potvrđeno je da neki tragovi vrede daljeg istraživanja, te smo nedavno predali svu dokumentaciju povezanu sa tim tragovima rimskom tužilaštvu kako bi je proučili i nastavili u pravcu koji smatraju odgovarajućim."

Profimedia
 

 

Emanuela je bila četvrto dete Erkola i Marije Orlandi. Njen otac je bio zaposlenik Vatikana, a porodica je živela unutar Vatikanskog grada.

"Četrdeset godina je dug period. Aktivnost koju je Vatikan sproveo je prvi korak", izjavio je Emanuelin brat, Pjetro Orlandi. "Nadam se da je dokumentacija prosleđena rimskom tužilaštvu značajna i da će Vatikan nastaviti aktivno sarađivati sa tužilaštvom. Mnoge stvari treba razjasniti. Moja sestra zaslužuje istinu i pravdu."

Profimedia
 

 

Pjetro Orlandi  nedavno je izazvao kontroverze povezivanjem slučaja sa glasinama da je pokojni papa Jovan Pavle II napuštao Vatikan u potrazi za devojčicama zajedno sa poljskim kardinalima, tvrdnju koju je odbacio vatikanski državni sekretar kardinal Pietro Parolin i papa Franja.

AP Photo/Andrew Medichini
Pjetro Orlandi

 

Papa Franja je nazvao sugestije o pokojnom poljskom papi, koji je preminuo 2005. godine i postao je svetac 2014. godine, neosnovanim i uvredljivim.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike