Južna Koreja izvukla iz mora ostatke severnokorejskog špijunskog satelita (FOTO)

05.07.2023

07:47

0

Autor: J. S. J.

Južnokorejska vojska precizirala je da je u sredu završila s operacijama izvlačenja satelita, koje su počele odmah pošto se srušio kod zapadne obale Južne Koreje 31. maja

Južna Koreja izvukla iz mora ostatke severnokorejskog špijunskog satelita (FOTO)
Copyright Tanjug/South Korea Defense Ministry via AP, File)

Južnokorejska vojska saopštila je danas da je iz mora izvukla ostatke severnokorejskog špijunskog satelita, kao i da on nije imao kapacitet za vojnu upotrebu.

Vojska je prošlog meseca pronašla delove rakete korišćene u severnokorejskom neuspelom lansiranju prvog vojnog satelita, u kojem su se nosač i teret srušili u more ubrzo nakon poletanja, preneo je Rojters.

 

"Posle detaljne anali

 

ze glavnih delova lansiranog severnokorejskog satelita, južnokorejski i američki stručnjaci procenili su da oni uopšte nisu imali nikakvu vojnu korist kao izviđački satelit", navodi se u vojnom saopštenju iz Seula.

Južnokorejska vojska precizirala je da je u sredu završila s operacijama izvlačenja satelita, koje su počele odmah pošto se srušio kod zapadne obale Južne Koreje 31. maja.

 

 

Istog dana reagovali su iz Bele kuće, kao i UN-a.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio lansiranje vojnog satelita Severne Koreje, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

On je saopštio da je svako lansiranje Pjongjanga korišćenjem tehnologije balističkih projektila u suprotnosti sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti, prenosi Rojters.

Bela kuća je saopštila da osuđuje lansiranje u svemir korišćenjem tehnologije balističkih raketa koje vrši Pjongjang i da procenjuje situaciju u koordinaciji sa saveznicima, saopštio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Adam Hodž.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike