Severna Koreja: Obaraćemo američke špijunske avione koji uđu na našu teritoriju

10.07.2023

16:13

0

"Ne postoji garancija da se tako šokantna nesreća neće dogoditi", naveo je neimenovani zvaničnik

Severna Koreja: Obaraćemo američke špijunske avione koji uđu na našu teritoriju
Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja optužila je danas Sjedinjene Američke Države da su narušile njihov vazdušni prostor izvodeći izviđačke letove i upozorila da avioni na takvim letovima mogu biti oboreni.

Neimenovani portparol Ministarstva nacionalne odbrane Severne Koreje u saopštenju je naveo da provokativne američke vojne akcije "približavaju Korejsko poluostrvo nuklearnom sukobu".

U izveštaju se takođe skreće pažnja na upotrebu američkih izviđačkih aviona i dronova, kao i na to da Vašington eskalira tenzije slanjem nuklearne podmornice u blizini poluostrva.

- Ne postoji garancija da se tako šokantna nesreća kao što je obaranje strateškog izviđačkog aviona američkog ratnog vazduhoplovstva neće dogoditi u vodama istočno od Koreje - rekao je portparol.

U saopštenju se navode incidenti u prošlosti kada je Severna Koreja obarala ili presretala američke avione na granici sa Južnom Korejom i kod obale.

Nije bilo trenutnog odgovora američke vojske stacionirane u Južnoj Koreji, dok je južnokorejska vojska saopštila da tvrdnja Severne Koreje o kršenju vazdušnog prostora nije tačna.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike