Pentagon otkrio kakvu kasetnu municiju bi poslao Ukrajini: Šaljemo ono što je potrebno da bi bili efikasni na bojnom polju

07.07.2023

11:22

0

Očekuje se da će Vašington u petak objaviti isporuku nove municije

Pentagon otkrio kakvu kasetnu municiju bi poslao Ukrajini: Šaljemo ono što je potrebno da bi bili efikasni na bojnom polju
Copyright Profimedia

Ako SAD odluče da Ukrajini obezbede kasetnu municiju, koja je zabranjena u više od 100 zemalja zbog pretnje koju predstavljaju po civile, odlučile bi se za modernije tipove oružja, rekao je u četvrtak visoki zvaničnik Pentagona.

Govoreći na redovnom brifingu za štampu, portparol Pentagona Patrik Rajder rekao je da je, iako još nema šta da objavi u vezi sa isporukom kasetne municije Ukrajini, primetio da SAD imaju različite vrste oružja u svom arsenalu.

- One koje razmatramo da obezbedimo ne bi uključivale starije varijante sa stopama duda većim od 2,35 odsto - rekao je on, dodajući da će Pentagon „pažljivo birati runde sa nižim stopama duda“ za koje ima nedavne podatke testiranja.

Profimedia
 

Međutim, Rajder nije želeo da kaže da li su SAD sa svojim saveznicima iz NATO-a razgovarale o zabrinutosti oko potencijalne upotrebe kasetne municije u Ukrajini, rekavši samo da su zemlje članice bloka ujedinjene u želji da Kijevu obezbede „ono što im je potrebno da bi bili efikasni na bojnom polju”.

Poslednjih nedelja nekoliko američkih medija je izvestilo da se administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena približava odluci o isporuci kontroverzne municije Ukrajini. Kako prenosi AP, očekuje se da će Vašington u petak objaviti isporuku nove municije u okviru dodatnog paketa bezbednosne pomoći vrednog 800 miliona dolara.

Kasetna municija je zabranjena u više od 100 zemalja jer kada eksplodira ispušta mnogo malih bombi na širokom području, a neeksplodirani elementi predstavljaju ozbiljan rizik za civile godinama nakon završetka borbi. SAD se nisu pridružile zabrani, ali su zabranile izvoz ove municije sa stopom „dud“ većom od 1 odsto. Ovo ograničenje može ukinuti predsednik.

U saopštenju od četvrtka, Human Rights Vatch je upozorio SAD da ne odobravaju isporuku, rekavši da bi kasetna municija „neizbežno izazvala dugoročnu patnju civila“ i potkopala međunarodnu kritiku oružja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike