Amazonska prašuma se guši: "Pluća sveta" više ne rade protiv globalnog zagrevanja

15.07.2021

10:06 >> 10:35

0

Nova studija ustanovila je da Amazonija sada emituje veće količine ugljen-dioksida nego što apsorbuje

Amazonska prašuma se guši: "Pluća sveta" više ne rade protiv globalnog zagrevanja
Copyright Amazonija; Profimedia

Amazonska prašuma, koja se naziva “plućima sveta”, trenutno emituje više ugljen-dioksida nego što apsorbuje, prvi put su zvanično saopštili naučnici.

Najnovija studija pokazala je da se u atmosferu ispusti milijardu tona ugljen-dioksida godišnje. Većina je prouzrokovana požarima koje su izazvali ljudi koji su krčili šume kako bi stvorili pašnjake.

Pročitajte još

Međutim, ovog puta se ispostavilo da je i bez uticaja ljudi, zbog neuobičajeno visokih temperatura i sve češćih suša, emitovanje ugljen-dioksida i dalje u porastu.

Ovo otkriće je posebno zabrinjavajuće zbog toga što se do sada smatralo da Amazonija apsorbuje polovinu ugljen-dioksida koji se emituje na Zemlji i da usporava brzinu globalnog zagrevanja. Sada naučnici upozoravaju da se ona pretvara u izvor ugljen-dioksida zbog sve češćih požara.

Pročitajte još

U istraživanju su korišćeni mali avioni koji su merili kolika je količina CO2 iznad prašume. I nekoliko ranijih studija došlo je do zaključka da Amazonija postaje izvor CO2, ali su se njihovi zaključci temeljili na satelitskim snimcima, koji nisu bili previše pouzdani zbog smetnji koje su uzrokovali oblaci i visoko rastinje prašuma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike