Erdogan će se sastati sa Zelenskim; Lukašenko: Putin neće ubiti Prigožina

07.07.2023

20:42 >> 00:43

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Erdogan će se sastati sa Zelenskim; Lukašenko: Putin neće ubiti Prigožina
Ilustracija - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini ušao je u 498. dan.

Američke obaveštajne službe potvrdile su da agenti CIA rade u Ukrajini, preneo je Njuzvik.

Tenzije zbog NE Zaporožje.

Ruske snage raketirale su mesta dislokacije ukrajinskog bataljona "Кraken" i "Gruzinskog legiona".

Ruska grupa "Jug" sprečila je pokušaj ofanzive kod Soledara.

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju


22:15 - Ukrajinske trupe krenule u napad

U napad su krenue sa novim rezervama na širokoj liniji fronta u području Orehova u Zaporoškoj oblasti, ruske snage odbijau napade.

- Večeras su militanti Oružanih snaga Ukrajine iznenada pojačali ofanzivne operacije. Na širokom frontu (najmanje 30 km) su krenuli u napad u malim jurišnim grupama. Najžešće borbe se vode u području od Nesterjanke-Kopana do Novofjodorovka-Verbove. Neprijatelj baca nove rezerve u borbu - napisao je rekao je Vladimir Rogov, predsednik zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom", u svom telegram kanalu.

21.08 - Zelenski doputovao u Češku na sastanak sa Pavelom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doputovao je danas u češku prestonicu Prag u okviru turneje da prikupi podršku Kijevu za ubrzani put ka članstvu u NATO uoči samita Alijanse sledeće nedelje.

- Poseta ukrajinskog predsednika ima za cilj da bude izraz zahvalnosti za podršku koju je Češka pružila Ukrajini od početka rata i da podseti o obostranom uverenju da će se ta podrška nastaviti - navodi se u kabinetu predsednika Češke Petra Pavela.

20.47 - Lukašenko: Putin neće ubiti Prigožina

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko odbacio je nagađanja da će Putin u Rusiji ubiti Evgenija Prigožina, šefa grupe Vagner. 

- Ako mislite da je Putin toliko zloban i osvetoljubiv da će "izbrisati" Prigožina - ne, to se neće dogoditi - kazao je Lukašenko.

20.42 - Nebenzja: Nema dokaza o iranskim bespilotnim letelicama u Ukrajini

Zapad nije izneo nijedan neoborivi dokaz da Rusija navodno koristi iranske bespilotne letelice u Ukrajini, izjavio je na sastanku Saveta bezbednosti UN Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u svetskoj organizaciji.

 Niz zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Francusku i Veliku Britaniju, ponovo je optužio Rusiju da koristi iranske bespilotne letelice u Ukrajini, što, po njihovom mišljenju, predstavlja kršenje ove rezolucije.

Profimedia
Vasilij Nebenzja

20.38 - Antonov: Američki mediji se poigravaju sa zločinačkim planovima Ukrajine

Američki mediji se poigravaju sa zločinačkim planovima ukrajinskih vlasti pred samit NATO-a, rekao je danas ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, komentarišući objave o pretnji Rusije da podriva nuklearnu elektranu Zaporožje (ZNPP).

- Posmatrači se zapravo poigravaju sa zločinačkim planovima ukrajinskih vlasti uoči samita NATO-a: da iskoriste teroristički napad da oklevetaju Rusiju kao nuklearnog teroristu - navodi se u saopštenju šefa diplomatske misije.

19.37 - NE Zaporožje: Pojačano čuvanje goriva

U Zaporožskoj nuklearnoj elektrani pojačane su mere čuvanja istrošenog goriva, napisao je na svom Telegram kanalu vd šefa regiona Evgenije Balicki.

- Pojačano je obezbeđenje jalovišta, sve je napunjeno pouzdanim slojem betona i stalno se prati nivo radijacije. Postavljen je dodatni zaštitni zid koji je sertifikovan pečatima Međunarodne agencije za atomsku energiju - rekao je on.

19.20 - Lukašenko: Imaćemo veto nad upotrebom nuklearnog oružja koje Rusija postavlja

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da će imati veto na bilo kakvu upotrebu taktičkog nuklearnog oružja koje Rusija postavlja na njegovoj teritoriji i dodao da je nagovorio špijune Zapada da propuste transport bojevih glava.

Predsednik Vladimir Putin, koji vlada najvećom svetskom nuklearnom silom, najavio je u martu plan za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, što je prvi potez Moskve u vezi sa raspoređivanjem takvih bojevih glava van Rusije od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

16.58  Zelenski će se sastati sa Erdoganom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastaće se sutra u Istanbulu sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, saopšteno je iz kabineta turskog lidera.

- Očekuje se da će se predsednik sastati sutra sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Nakon sastanka možda će biti održana konferencija za novinare u predsedničkoj rezidenciji u Istanbulu - rečeno je u Erdoganovom kabinetu.

Presidential Press Service via AP, Pool
Redžep Tajip Erdogan

16.16 - Iz ukrajinskog zarobljeništva se vratilo 45 ruskih vojnika

Iz ukrajinskog zarobljeništva vratilo se 45 ruskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Dana 6. jula, kao rezultat pregovaračkog procesa, sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima vraćeno je 45 ruskih vojnika, koji su u zatočeništvu bili u životnoj opasnosti - napominje Ministarstvo.

15.48  - Zelenski: Ukrajina i Bugarska dogovorile jačanje odbrambene saradnje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je prilikom posete Sofiji da su se njegova zemlja i Bugarska dogovorile o aktivnijoj saradnji u sektoru odbrane.

On je pozvao Bugarsku da učestvuje u obnovi Ukrajine.

- Razgovarali smo o vojnoj pomoći koju Bugarska šalje našoj zemlji. Računamo na nastavak saradnje koja je već spasila mnoge živote - poručio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa bugarskim premijerom Nikolajem Denkovim.

Predsednik Ukrajine je ocenio veoma važnim da Bugarska u ovoj "moralnoj krizi u Evropi" bude protiv Rusije koja vodi "genocidnu politiku".

AP Photo/Valentina Petrova
Vladimir Zelenski

14.58 - Patrušev: Vojne pretnje Rusiji od NATO se intenziviraju

Vojne pretnje Rusiji od NATO-a se intenziviraju, izjavio je danas sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

- Izgradnja vojne infrastrukture NATO u blizini ruskih granica, intenziviranje obaveštajnih aktivnosti, prisustvo taktičkog nuklearnog oružja u Evropi povećavaju vojne pretnje Rusiji - rekao je Patrušev u Krasnodaru na skupu o obezbeđenju nacionalne bezbednosti u regionima Južni federalni okrug.

On je kazao da je vežba NATO "Branilac Evrope" (Defender Europe), održana u junu ove godine, na kojoj su razrađeni planovi za prebacivanje snaga i sredstava duž celog istočnog krila, još jednom potvrdila agresivnost NATO.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Nikolaj Patrušev

14.16 - Lukašenko računa na pobedu Rusije

Minsk računa na pobedu Rusije u sukobu u Ukrajini, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u razgovoru sa stranim i beloruskim novinarima u Minsku.

On je primetio da oni koji ne žele pobedu Moskve treba sa njom da sednu za pregovarački sto.

Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

14.15 - Rajfajzen banka odlaže povlačenje iz Rusije, nada se skorom kraju rata

Austrijska Rajfajzen banka (RBI) odlaže povlačenje iz Rusije, pošto se nada brzom okončanju rusko-ukrajinskog sukoba. 

Pitanje zadržavanja ili napuštanja ruskog poslovanja izazvalo je polemiku u rukovodstvu banke, a vlasti u Moskvi su jasno izrazile želju da RBI ostane u Rusiji zato što omogućava međunarodna plaćanja.

14.13 - Rusija proglasila devet finskih diplomata personama non grata

Rusija je proglasila devet zaposlenih u ambasadi Finske u Moskvi i Generalnom konzulatu u Sankt Peterburgu personama non grata i povukla saglasnost na aktivnosti Generalnog konzulata Finske u Sankt Peterburgu od 1. oktobra, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kao odgovor na konfrontacione akcije finskih vlasti, ruska strana je odlučila da od 1. oktobra povuče saglasnost na aktivnosti Generalnog konzulata Finske u Sankt Peterburgu, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

12.52 - Peskov: Prigožin je slobodan, ne pratimo njegovo kretanje

Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je danas da Kremlj ne prati kretanje šefa plaćeničke grupe Vagner Jevgenija Prigožina.

On je rekao da je Prigožin "apsolutno slobodan" i da mu ne preti nikakva opasnost, kao i da je "siguran" da Vladimir Putin neće ubiti vođu Vagnera.

- Ne, ne pratimo njegovo kretanje. Nemamo ni mogućnost, a ni želju za to - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara o tome da li Moskva prati Prigožina.

On je primetio da sve što je dogovoreno posle događaja 24. juna, kada se dogodila Prigožinova pobuna, i dalje važi i da nema ništa više da doda na tu temu.

12.41 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Međunarodni Centar za istragu ratnih zločina u Ukrajini nema legitimitet

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Međunarodni Centar za istragu navodnih ratnih zločina u Ukrajini (ICPA), otvoren ove nedelje u Hagu nema nikakve veze sa pravdom, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Ovo je mala grupa država koja formira neki pseudopravni organ sa apsolutno neskrivenim političkim ciljem. Takav centar neće imati nikakve veze sa pravosuđem, pravom, legitimitetom - izjavila je ona na brifingu.

12.32 - Zaharova: Ruski odgovor na napad na NE Zaporožje biće oštar

Ruski odgovor na svaki napad Kijeva na Zaporošku nuklearnu elektranu biće oštar, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na konferenciji za medije.

- Rusija će nastaviti da štiti Zaporošku nuklearku i reagovaće izuzetno oštro na sve napade Ukrajine na ovo postrojenje. Još jednom pozivamo rukovodstvo UN i IAEA da ne zatvaraju oči pred situacijom oko nuklearke i jasno konstatuju ko je kriv za ono što se dešava i odakle realno dolazi pretnja po bezbednost i funkcionisanje ovog civilnog objekta - naglasila je Zaharova.

10.22 - Lukašenko: Prigožin je u Rusiji, u Sankt Peterburgu

Profimedia
 

9.27 - DNR: Naselje Kleščejevka pod kontrolom ruskih snaga

Ruske snage napredovale su 300 metara kroz šumsko područje u ugljedarskom pravcu, izjavio je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.

- Ovo je trenutno jedan od najtežih pravaca - rekao je on za emisiju „Solovjov Lajv“.

Lider DNR je istakao da je ruska vojska napredovala, uprkos aktivnim dejstvima Oružanih snaga Ukrajine.

8.53 - Sprečen teroristički napad u Tjumenskoj oblasti

U Tjumenskoj oblasti Rusije privedena su lica koja su spremala teroristički napad po zadatku ukrajinskih paravojnih formacija. Prilikom privođenja jedna osoba je likvidirana, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije.

- Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije je zajedno sa Istražnim komitetom Ruske Federacije na teritoriji Tjumenske oblasti zaustavila protivzakonite aktivnosti pristalica nacionalističke ideologije, državljana Rusije, koji su po nalogu predstavnika ukrajinske paravojne grupe, pripremali teroristički napad u regionu - navodi se u saopštenju.

8.31 - Poseta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Sofiji predstavlja pokušaj da se Bugarska uvuče u veliki vojni sukob, izjavio je lider bugarske opozicione partije „Preporod“ Kostadin Kostadinov.

8.28 - U Kijevsko-pečerskoj lavri policija primenila silu protiv parohijana

Predstavnici zaštićenog kompleksa Kijevsko-pečerske lavre uz pomoć policije razbili su brave i zapečatili zgradu u kojoj se nalazila rezidencija predstojatelja kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mitropolita Onufrija, saopštila je pres služba UPC na Telegram kanalu.

Pres sužba UPC takođe je saopštila da je policija silom potisnula parohijane UPC dalje od manastirskih objekata u Kijevsko-pečerskoj lavri.

7.33 - Zelenski: Želeo sam da kontraofanziva počne ranije i tražio oružje za to

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je želeo da ukrajinska kontraofanziva počne ranije i da je pozivao zapadne saveznike da Ukrajini isporuče oružje da bi se to omogućilo. Zelenski je rekao u sredu da kontraofanziva sada ide sporijim tempom zbog toga što je počela kasnije i zbog toga što je Rusija učvrstila odbranu. Zelenski je za Si-En-En (CNN) istakao da je zahvalan SAD kao lideru u podršci Ukrajini, ali je dodao da je bio rekao i američkim i evropskim liderima da Ukrajina želi da počne ranije kontraofanzivu i da je za to potrebna njihova pomoć u oružju i opremi.

Carl Court, Pool via AP
 

U pojedinim delovima zemlje ukrajinska vojska ne može "ni da pomisli da započne" napade jer nema odgovarajuće oružje, napomenuo je Zelenski, navodeći da je veći deo teritorije sada miniran. Zelenski je rekao da su Rusi dobili dodatno vreme da postave više mina i pripreme svoje odbrambene linije, što je dovelo do usporavanja ukrajinske kontraofanzive.

7.27 - Najmanje troje poginulih u pogođenoj zgradi u Lavovu

Najmanje tri osobe poginule su kada je tokom noći u ruskom raketnom napadu na Lavov pogođena stambena zgrada, saopštio je gradonačelnik tog grada na zapadu Ukrajine Andrij Sadovi. On je na svom Telegram kanalu naveo da su ispod ruševina zgrade izvučena tri tela, a da spasioci nastavljaju potragu.

Sadovi je u prethodnom postu napisao da je osam ljudi ranjeno, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, u napadu je oštećeno oko 60 stanova i 50 automobila. Regionalni guverner Maksim Kozitski objavio je video snimak na kojem se vidi široka, zakrivljena četvorospratna stambena zgrada kojoj nedostaju delovi gornjih spratova.

Tokom noći širom Ukrajine na snazi je bila vazdušna opasnost, a bilo je i izveštaja o ulasku krstarećih raketa u ukrajinski vazdušni prostor. (Kraj) sku/sn

7.10 - Кijev: Smanjuje se opasnost od katastrofe u Zaporoškoj nuklearki

Šef ukrajinske vojno-obaveštajne službe Кiril Budanov saopštio je da se opasnost od veštačke tehnogene katastrofe u Zaporoškoj nukelarnoj elektrani smanjuje.

7.00 - Neutralisane tri grupe ukrajinskih diverzanata

Tri grupe ukrajinskih diverzanata otkrivene su i neutralisane na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti, naveo je lider zaporoškog pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike