Američki general nije iznenađen sporošću ukrajinske kontraofanzive: Trajaće još nekoliko meseci

01.07.2023

15:28

0

Ukrajinske snage su početkom juna pokrenule ofanzivu velikih razmera duž nekoliko delova fronta, ali su svi njihovi napadi odbijeni uz velike gubitke

Američki general nije iznenađen sporošću ukrajinske kontraofanzive: Trajaće još nekoliko meseci
Copyright Profimedia

Ukrajinska kontraofanziva protiv Rusije biće izuzetno skupa za njene trupe i nastaviće se još nekoliko meseci, rekao je u petak predsednik Zajedničkog generalštaba SAD Mark Mili.

Govoreći u Nacionalnom pres-klubu u Vašingtonu, najviši američki vojni komandant izneo je svoje mišljenje o sukobu u Ukrajini, rekavši: „uopšte me ne iznenađuje“ da kontraofanziva Kijeva ide sporije nego što se očekivalo.

- Ono što sam rekao je da će ovo trajati šest, osam, deset nedelja. Biće veoma teško. To će biti veoma dugo i biće veoma, veoma krvavo - rekao je on, napominjući da je napredovanje Kijeva otežano ruskim minskim poljima.

- Niko ne treba da ima iluzije o bilo čemu od toga - naglasio je on i dodao da se Ukrajina bori za opstanak protiv jakog protivnika.

Na pitanje da li će SAD snabdeti Ukrajinu kasetnom municijom, koja je zabranjena u više od 100 zemalja zbog značajnog rizika koju predstavljaju za civilno stanovništvo, Mili je napomenuo da Vašington „ima sve vrste opcija“, dodajući da je konačna odluka o tome na američkom predsedniku Džou Bajdenu.

AP Photo/Achmad Ibrahim
 

Ukrajinske snage su početkom juna pokrenule ofanzivu velikih razmera duž nekoliko delova fronta, ali su svi njihovi napadi odbijeni uz velike gubitke, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prošle nedelje Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog Saveta bezbednosti, procenio je gubitke Ukrajine od početka kontraofanzive na više od 13.000 vojnika. Kasnije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je za isti period Kijev izgubio 259 tenkova i 780 oklopnih vozila.

Ukrajinski zvaničnici su priznali da je kontraofanziva naišla na poteškoće. Predsednik Vladimir Zelenski rekao je da se to razvija „sporije nego što se želi“ suočen sa „oštrim otporom“ ruskih trupa. Valerij Zalužni, najviši ukrajinski general, rekao je da se „razljuti“ kada ljudi kažu da se ofanziva odvija presporo, objašnjavajući da to „nije predstava“ i da „svaki metar daje krv“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike