Mogu da se pozdrave sa članstvom u NATO-u? Švedske vlasti ponovo odobrile spaljivanje Kurana u Stokholmu

28.06.2023

14:33

0

Ankara se i ranije protivila članstvu ove države, a naročito je burno reagovala na prethodnu sličnu akciju

Mogu da se pozdrave sa članstvom u NATO-u? Švedske vlasti ponovo odobrile spaljivanje Kurana u Stokholmu
Spaljivanje Kurana - Copyright Profimedia

Švedske vlasti odobrile su paljenje Kurana ispred džamije u centru Stokholma u sredu. Paljenjeće se poklopiti sa muslimanskim praznikom Kurban-bajram, jednim od najznačajnijih u islamskom kalendaru.

Odluka da se dozvoli ovaj provokativni protest može ugroziti šanse Švedske da se pridruži NATO savezu zbog protivljenja Turske.

Zvaničnici NATO-a su u trci sa vremenom da izbegnu poniženje da Savez ne ostvari svoj cilj da primi Švedsku u savez do 11. jula - datuma sledećeg zvaničnog samita u litvanskoj prestonici Vilnjusu. Zvaničnici strahuju da će propuštanje ovog roka poslati ponižavajuću i potencijalno opasnu poruku protivnicima saveza.

Turska, strateški važan član NATO-a zbog svoje geografske lokacije na raskrsnici Bliskog istoka i Evrope i druga najveća vojna sila u Savezu, predstavlja najveću prepreku za pristupanje Švedske NATO-u.

Ranije ove godine tursko-švedski odnosi doživeli su veliki udarac nakon protesta ispred turske ambasade u Stokholmu, tokom kog je jedan političar protiv imigracije zapalio primerak Kurana.

Incident je izazvao bes u turskoj prestonici Ankari, gde su demonstranti izašli na ulice i zapalili švedsku zastavu ispred švedske ambasade.

Tadašnji turski ministar spoljnih poslova navodno je okrivio švedsku vladu, tvrdeći da je "učestvovala u ovom zločinu tako što je dozvolila ovaj odvratan čin", prema državnoj novinskoj agenciji Anadolija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike